Pražský filharmonický sbor vystupuje nejčastěji v zahraničí

25. červenec 2014, 10:48
Pražský filharmonický sbor vystupuje nejčastěji v zahraničí

Zahraniční závazky Pražského filharmonického sboru posledních let převyšují počet koncertů v České republice. Od roku 2010 se sbor podílel na více než třech stovkách koncertů a hudebních představeních, z toho byly téměř dvě stovky vystoupení mimo ČR.

Nejčastěji je možné sbor zastihnout v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii. Letos kromě jiného také chystá turné po Spojených státech amerických a Mexiku.

„Pražský filharmonický sbor si v silné mezinárodní konkurenci profesionálních pěveckých sborů udržuje výborné renomé. Dostáváme nabídky na účinkování se světově uznávanými orchestry a dirigenty, jsme zváni na zahraniční festivaly, na podzim se chystáme na třítýdenní turné po USA a Mexiku,“ prozradila ředitelka Pražského filharmonického sboruEva Sedláková, a doplnila: „Velký podíl na tom všem má hlavní sbormistr Lukáš Vasilek, který se sborem systematicky pracuje, posouvá ho dál, motivuje k vysokému a vyrovnanému standardu výkonů. Stejně velkou zásluhu má na úspěších tělesa i každý z téměř sedmi desítek sboristů. Ti se musejí mnohdy v časové tísni naučit i velmi náročné skladby.“

Hlavní sbormistr Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasilek k tomu dodal: „Je dobře, že se stále daří udržovat sbor na takové úrovni, aby obstál i v zahraničí. Není to snadné, protože konkurence je veliká, především v sousedním Německu. A právě tam vystupujeme velmi často, což je pro nás v této souvislosti vlastně kompliment. Jsme tam samozřejmě zváni k provádění českého, resp. slovanského repertoáru, v poslední době nás ale němečtí a rakouští pořadatelé angažují i pro repertoár ryze německý zpívaný v němčině. To je velká pocta – zvlášť proto, že se často jedná i o nahrávání takových skladeb, pravidelně například v Bavorském rozhlase.“

Od roku 2010 účinkuje v červenci a srpnu PFS jako rezidenční sbor na předním evropském letním festivalu v rakouském Bregenzu; a od roku 2009 na festivalu ve švýcarském St. Gallen. S Mahler Chamber Orchestra a klavíristou a dirigentem Leifem Ovem Andsnesem letos přednesl Beethovenovu Fantazii c moll pro klavír sbor a orchestr v Itálii a Švýcarsku a následně v pražském Rudolfinu, kde se celý koncert nahrával pro Sony. CD vyjde na podzim. V pařížské bazilice Saint-Denis společně s dirigentem Jakubem Hrůšou, Filharmonií Francouzského rozhlasu a světovými sólisty přednesl Stabat mater Antonína Dvořáka. Koncert se konal v rámci Festivalu v Saint-Denis 2014.

V létě Pražský filharmonický sbor vystoupil dvakrát v bavorském Bad Kissingenu – jednou s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem (Joseph Haydn, Stvoření), podruhé pak s Mnichovským rozhlasovým orchestrem a dirigentem Massimilianem Murallim (Gaetano Donizetti, Nápoj lásky). V září doprovodí tři sólistky Pražského filharmonického sboru významné české sólisty v Janáčkově Zápisníku zmizelého v Turíně a Miláně. Na začátku října vystoupí Pražský filharmonický sbor na společném koncertě s Německým symfonickým orchestrem Berlín (Luigi Cherubini, Requiem č. 2 d moll).

Na přelomu října a listopadu 2014, tedy ve své jubilejní 80. sezoně, se Pražský filharmonický sbor vydá na třítýdenní turné po USA a Mexiku. Do USA byl pozván prestižní americkou agenturou Columbia Artists Management, do Mexika jede sbor na osobní pozvání dirigenta Jana Lathama Koeniga. Sbor vystoupí ve Washingtonu, New Yorku, Berkley, San Francisku, v Mexico City a dalších mexických městech se svými samostatnými koncerty. Na dvou koncertech se v USA potká při provedení Dvořákovy kantáty Stabat mater s Českou filharmonií.

Před koncem roku zavítá sbor ještě do Mnichova, kde s Mnichovským rozhlasovým orchestrem přednese koncertní verzi opery Maxe Brucha Lorelei.

Aktuální přehled vystoupení Pražského filharmonického sboru a další informace na www.filharmonickysbor.cz.

Kontakty pro média:
Kristina Maixnerová
+420 605 018 961, [email protected]