Prahu ovládne nový cirkus, startuje Letní Letná

14. srpen 2019, 16:34
Prahu ovládne nový cirkus, startuje Letní Letná

Ve středu 14. srpna startuje 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Festival v Letenských sadech setrvá až do neděle 1. září a v průběhu tří týdnů představí špičkové zahraniční soubory, přehlídku domácí novocirkusové scény, celou řadu premiér, unikátní projekty, open-air představení i bohatý program pro děti. 

Festival odstartuje velkolepou „procházkou v oblacích“. Světoznámá provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga přejde přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů. Její kroky povedou od Právnické fakulty Univerzity Karlovy do Letenských sadů. Tam bude zahajovací večer pokračovat hned několika open-air představeními. Těšit se můžeme na tanečně akrobatickou show volně inspirovanou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox a také na nové pouliční představení Cink The Universe. Nebude chybět ani koncert argentinsko-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalovém baru. Vstup je zdarma.

Následující den, ve čtvrtek 15. srpna čeká návštěvníky hned čtveřice představení. Kanadští Cirque Alfonse a jejich Tabarnak,  unikátní seskupení 17 umělkyň a jejich Projet.PDF  či soubor Cirque Aïtal, který prostřednictvím svého představení Saison du Cirque (Cirkusová sezóna) zve návštěvníky do světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným. Vedle nich uvede své představení Boreal Normosis i český soubor Collective Momentum.

V sobotu 17. srpna se poprvé představí i trojice akrobatů ze souboru T1J (Théâtre d’Un Jour). Uvedou novinku Strach – a fear song, ve kterém si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbete, jejíž zpěv provází celým představením a dodává mu zcela nový rozměr.

Cirk La Putyka dorazí v neděli 18. srpna na Letnou se svou letošní novinkou Isole, která návštěvníky pozve na místo plné radosti a hravosti, překypující rozmanitou hudbou v nejrůznějších podobách.

Podrobné informace najdete na webových stránkách www.letniletna.cz