Praha 8 zahajuje oslavy 100. výročí narození Bohumila Hrabala

24. březen 2014, 15:00
Praha 8 zahajuje oslavy 100. výročí narození Bohumila Hrabala

Osmá městská část ve čtvrtek 27. března 2014 slavnostně zahájí celoroční oslavy 100. výročí narození Bohumila Hrabala. Nyní je znám program první poloviny oslav, tzn. až do začátku letních prázdnin – s tím, že po prázdninách bude probíhat druhá, neméně zajímavá polovina. Připomínka stého výročí narození spisovatele se tak stane jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí radnice v letošním roce.

Osmá městská část ve čtvrtek 27. března 2014 v 18 hod. slavnostně zahájí celoroční oslavy 100. výročí narození Bohumila Hrabala. Připomínka výročí narození Bohumila Hrabala se stane jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí radnice osmé městské části v letošním roce. „Bohumil Hrabal neodmyslitelně patří k Libni, a proto na celý letošní rok připravujeme mnoho akcí, v průběhu kterých si tohoto velikána připomeneme, uvádí zástupkyně starosty Vladimíra Ludková. Nyní je znám program první poloviny oslav, tzn. až do začátku letních prázdnin – s tím, že po prázdninách bude probíhat druhá, neméně zajímavá polovina.

Slavnostní zahájení celoročních oslav 100. výročí narození Bohumila Hrabala proběhne v budově Libeňské sokolovny v předvečer jubilea, ve čtvrtek 27. března. Zdarma vystoupí Hudba Hradní stráže a Policie České republiky s exkluzivním programem. Na zahájení se nebudou prodávat vstupenky ani dělat rezervace - zván je každý, kdo bude mít zájem.

Po celý rok budou v budovách radnice k vidění výstavy zachycující Bohumila Hrabala v různých podobách. Dva dny před stým výročím narození spisovatele (26. 3.) bude zahájena výstava „Ostře sledovaný Hrabal“, kterou Praze 8 zapůjčí Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. V dalších měsících budou návštěvníci moci zhlédnout výstavy „Bohumil Hrabal barevně i černobíle“, „Libní s Bohumilem Hrabalem“ a „Romové a Bohumil Hrabal“. V jednání je zápůjčka výstavy od Památníku národního písemnictví a chybět nebude ani výstava prací dětí ze základních škol z Prahy 8.

Oslavy spojené s Bohumilem Hrabalem se nemohou obejít bez divadelních představení, kterých proběhne v průběhu roku deset. Hostovat v Praze 8 budou například Divadlo U stolu, Městské divadlo Mladá Boleslav, divadlo Prkno, Divadelní společnost Josefa Dvořáka nebo soubor Hálek z Nymburku.

Na své si přijdou i fandové filmů inspirovaných předlohami Bohumila Hrabala. V rámci Karlínského filmového léta se budou na zahradě Českého rozhlasu Regina v červnu a v září promítat všechny - chybět tak nebudou snímky Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále, Ostře sledované vlaky nebo Postřižiny.

Pro širokou veřejnost může být překvapením spojení Bohumila Hrabala a Romů. O tom, že jde o spojení zajímavé, se mohou zájemci přesvědčit už v úterý 1. dubna na koncertu v obřadní síni Libeňského zámku a rovněž na již zmiňované výstavě „Romové a Bohumil Hrabal“.

Program první poloviny oslav zde