Poslední listopadovou neděli zažije stovka českých a migrantských rodin netradiční setkání

4. listopad 2015, 13:02
Poslední listopadovou neděli zažije stovka českých a migrantských rodin netradiční setkání

Už po dvanácté zažijí české a migrantské rodiny netradiční setkání. V rámci projektu Rodina Odvedle, se dne 22. listopadu po celém území České republiky uskuteční přes 50 setkání, kdy k nedělnímu obědu usednou dvě zcela neznámé rodiny, které se liší kulturou, jazykem i zvyky.  Projekt pořádá Slovo 21.

 Projekt Rodina Odvedle je jediným svého druhu, zlepšuje vzájemné vztahy mezi majoritní společností a cizinci prostřednictvím vzájemného stolování. Společná nedělní setkání, probíhá vždy u jedné z dvojic rodin, kdy u sebe doma připraví oběd na, který pozve druhou rodinu a sehraje tak roli hostitele. Všechna setkání se uskuteční po celém území ČR ve stejný den a stejnou hodinu, v neděli 22. listopadu 2015 ve 13 hodin.

„Jakmile se rodiny přihlásí, snažíme se je spárovat na základě věku, koníčků a zájmů, jazyků a pochopitelně místa bydliště, a to jednoduše proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru. U každého oběda je přítomen asistent, který před setkáním osobně obě rodiny zkontaktuje a podá jim informace o druhé rodině i o průběhu setkání,“ vysvětluje postup setkání Ljiljana Batovanja, koordinátorka projektu.

Rodina Odvedle představuje jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy, tradice a kulturu. Od vzniku projektu usedlo ke společným obědům již 1232 rodin. Více jak polovina rodin jsou stále v kontaktu.  Což dokazuje, že projekt Rodina Odvedle je úspěšný.

Možnosti rodinného setkání využila v minulém ročníku i Jana Vartová ze středočeských Mílovic, která přijala pozvání od vietnamské rodiny Nguyenových z Prahy, na setkání vzpomíná s obrovským nadšením. „Myslím si, že projekt Rodina Odvedle je opravdu skvělá akce, která skutečně sbližuje cizince i Čechy, nám se to potvrdilo, s rodinou Nguyenových jsme v kontaktu dodnes,“ říká s úsměvem paní Jana.

„V dnešní době, kdy se zvedá vlna nenávisti vůči imigrantům, považujeme model setkání českých rodin a rodin cizinců za velmi efektivní a potřebný způsob, jak docílit lepší integrace migrantů, podpořit vznik nových přátelství a případně zrevidovat či úplně odstranit předsudky,“ dodává Ljiljana Batovanja

Rodina Odvedle úspěšně funguje v České republice od roku 2004. Za dobu své působnosti se ji podařilo získat mnoho prestižních ocenění. Pyšní se například rakouským oceněním SozialMarie. Evropská komise projekt dokonce označila jako jeden z nejlepších způsobů integrace cizinců do společnosti. Na konci roku 2013 byl také oceněn nadací manželů Maurerových jako jeden z nejlepších projektů v oblasti gastronomie, které se zabývají pomoci sociálně slabším.

 

 

Projekt se díky své inovativnosti a úspěšnosti rozšířil i za hranice Česka. V roce 2012 se konal v sedmi dalších členských státech Evropské unie. Letos se zapojí kromě ČR i Portugalsko a Španělsko.