Pohoda přivítá švédskou indie popovou královnu Lykke Li i jednu z nejlepších hip hopových kapel světa The Roots

27. prosinec 2018, 22:10
Pohoda přivítá švédskou indie popovou královnu Lykke Li i jednu z nejlepších hip hopových kapel světa The Roots

Na Pohodě 2019 vystoupí jedna z nejlepších hip hopových kapel historie – legendární The Roots. Jejich koncerty jsou považovány za vůbec nejlepší v rámci žánru, ale díky stále spolupráci s The Tonight Show Starring Jimmy Fallon jsou jejich koncerty poměrně exkluzívní záležitostí. Pravidelně hrávají jen v červnu na vlastním festivalu The Roots Picnic v rodné Philadelphii a letos v červenci Questlove, Black Thought a spol. poprvé představí svůj organický hip-hop jazz i na trenčínském letišti.

Minulý týden již potěšila Pohoda fanoušky oznámením Lykke Li,  švédské zpěvačky, písničkářky a modelky, jejíž inovativní přístup k elektronice a popu již nadchnul posluchače festivalů Glastonbury, Coachella či Lollapalooza. Šéf umělecké produkce Pohody a hudebník Andreas Imrich okomentoval potvrzení této interpretky po několikaleté pořadatelské snaze: „Ej, veruže mi poskočilo srdiečko, keď som videl potvrdzujúci email o Lykke Li na Pohode 2019... :) Jej hudba, texty ako aj samotná osobnosť je pre mňa príjemnou inšpiráciou už od prvého albumu... jej koncertu sa už neviem dočkať.“

Více informací na www.pohodafestival.sk.

The Roots založili koncem osmdesátých let spolužáci ze střední umělecké školy bubeník Ahmir „Questlove" Thompson a rapper Tariq „Black Thought" Trotter. Později se k partě pouličních muzikantů přidal Malik B. a basák Leonard "Hub" Hubbard. Dle známé poučky  „doma není nikdo prorokem” přesídlili do Londýna, kde vydali debut Organix. Následoval pak návrat do USA a sled úspěšných alb, výtečných koncertů a The Roots si po zásluze vypracovali pověst nejlepší živé kapely hip hopové historie. To potvrzuje i pravidelná spolupráce s populárním americkým The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, pro nějž připravili řadu zajímavých a vtipných programových čísel a skečů, například History of Rap“ s Justinem Timberlakem či formát „Classroom Instruments sketch“, kde doprovází další známé hvězdy na dětských  nástrojích (resp. a capella).

Lykke Li spolupracovala s U2, A$AP Rocky, Robin Schulz nebo na albu režiséra Davida Lynche. Její písně se objevily ve filmech jako The Twilight Saga: New Moon, Pretty Little Liars, Divergent Series: Insurgent nebo v serálu The Vampire Diaries, účinkovala také jako modelka nebo herečka. Mezi její největší hity patří  „I follow rivers“ , „Until we bleed“, „Get some“, „Little bit“, „No rest for the wicked“, „I'm good, I'm gone“, „Dance Dance Dance“, „Gunshot“ či novinky „Hard rain“ a „Deep end“. Její poslední album „so sad so sexy“ vysoce hodnotili kritici TV Guardianu, NME, Independentu či Q Magazine.