Pevně stanovená pravidla, ale i historický podtext: taková bude Bitva národů

8. duben 2015, 16:22
Pevně stanovená pravidla, ale i historický podtext: taková bude Bitva národů

Ve středověku by už bojovníci byli po smrti, Bitva národů má však striktní pravidla boje. Bitva národů ve středověkém boji, neboli Historical Medieval Battles (HMB), která se uskuteční od 7. do 10. května zcela poprvé na území České republiky, bude vůbec největší v celé historii šampionátu. Setkání na pražském Petříně představí národní týmy z více než pětatřiceti zemí, které přijedou bojovat o titul mistra světa v HMB.

Zárodek Bitvy národů (Battle of the Nations) se datuje do roku 2009, kdy v ukrajinském Charkově proběhl zakládající summit, jehož účastníci, kapitáni prvních národních týmů utvořili konsenzus toho, jakým způsobem uvést základní myšlenku celonárodního sportovního klání k životu. Iniciátor Bitvy národů Anton Trubnikov chtěl poukázat zejména na to, že inscenace středověkých bitev, jak je známe doposud, mají pramálo společného s Bitvou národů, u které je zapotřebí několikaměsíční tvrdá příprava a je brána jako tvrdý plně kontaktní sport podobný jako například wrestling nebo MMA.

Pro tuto sportovní disciplínu byla vytvořena základní mezinárodní pravidla historické bitvy a ustanoveni oficiální rozhodčí soutěže – maršálové, kteří jsou přímo zodpovědní za dodržování pravidel během soubojů v samotných turnajích.

„Hlavní idejí tohoto sportu je, aby byl náš tým nejlepší a měl fyzickou průpravu. Je to hlavně pro mladé kluky, holky, kteří se nenašli v běžných sportech. Bojovníci vlastně zároveň studují i historii. Měli by znát původ zbroje, historické zápasy, ale také zbraně. Každá zbroj vychází ze středověkých záznamů a rozhodně to nemůže to být jen nějaká slátanina materiálů. Samotná bitva je pak už jenom vyvrcholení několika měsíčních tréninků,“ říká Tomáš Gajdošík, tiskový mluvčí českého HMB.

Zbroj, která má v první řadě ochránit zápasníkovo tělo, by měla také v neposlední řadě odpovídat dobovým reáliím, které posuzuje tým maršálů. „Na samotné posouzení zápasníkovy zbroje vznikl tým rozhodčích, kteří kontrolují autenticitu, ale musí mít i ochranné prvky, které ho ochrání před dobře mířenými ranami. Při registraci do turnaje je zapotřebí zaslat dokumentaci zbroje ke schválení,“ říká Tomáš Gajdošík.

Druhy soubojů

Během čtyřdenního programu budou mít návštěvníci možnost ve vybudované aréně na Petříně sledovat kontaktní souboje stovek bojovníků z celého světa, z nichž každý ze soubojů má svá pevně stanovená pravidla. Bojovat se bude ve třech samostatných kategoriích a součty bodů každé z kategorií pak jen přispějí k vytouženému titulu.

Triatlonový duel

V průběhu tohoto souboje jeden na jednoho dlouhého 2 x 1,5 min. plus 1 x tři kola po třech vítězných zásazích si protivníci během zápasů vystřídají zbraně. Začíná se dlouhým mečem, jehož délka dosahuje až k úctyhodným 110 cm, jehož historie sahá až do 14. století. Rytíři se nemohou chránit štítem.

Druhé kolo tohoto duelu se koná za použití jednoručního meče a malého štítu zvaného puklíř, kterým lze protivníkovi uštědřit nejednu šikovně vpálenou ránu. V třetím kole mají zápasníci k dispozici velký štít a jednoruční meč. Body jsou udělovány za jasné a efektivní údery, které by měly ve středověku za následek jistou smrt nebo vážné zranění.

Pět na pět

Souboj bojovníků pět proti pěti je právem označován za jeden z nejaktivnějších soubojů turnaje Bitvy národů. V tomto souboji si bojovník může vzít libovolnou zbraň. Bojuje se tak dlouho, až protivník padne nebo se drží na více než dvou opěrných bodech.

Královská bitva

Masivní souboj 21 proti 21. Každá země do souboje vysílá ty nejlepší bojovníky ze svých týmů, čímž se projeví celá síla státu. Opět jsou povoleny jakékoliv zbraně, které si bojovník vybere.

Všichni proti všem

Každý stát vysílá do souboje i bojovníky ve státních barvách, kteří nejsou v národním týmu.

Nad souboji dohlíží několik maršálů, kteří lpějí nad dodržováním stanovených pravidel. Do seznamu nepovolených zásahů patří například kopy do rozkroku či kloubních jamek, nesmí se škrtit nebo páčit končetiny proti přirozenému pohybu. V činnosti maršálů je i to, že vyřazují z boje bojovníka, který má více než dva opěrné body. „Dalo by se to přirovnat přímo ke středověku. Když rytíř spadl, tak se na něj vrhli všichni okolo a nelidsky jej dorazili. Proto se pravidla nastavila tak, že když bojovník upadne na zem, je vyřazen,“ upřesňuje Tomáš Gajdošík.  

Šampionát Bitvu národů každý rok navštíví více než 15 tisíc lidí. Vstupenky na tuto unikátní akci, na níž se utkají bojovníci národních týmů z více než třiceti pěti zemí světa, si mohou zájemci zakoupit na www.ticketpro.cz.