Park Boheminium v Mariánských Lázních - Guliverova cesta za českými památkami

9. září 2013, 8:59
Park Boheminium v Mariánských Lázních - Guliverova cesta za českými památkami

Není mnoho míst v České republice, kde na jednom místě spatříte stavební vývoj všech epoch našich dějin, od 9. století do současnosti. Málo kde ožívá historie tak obrazně, že si můžeme vyprávět o moravském králi Svatoplukovi a několik metrů dále nás osloví památník bitvy na Bílé hoře s renezančním letohrádkem Hvězda. Kupodivu tuhle „pouť Pana Broučka“ napříč staletími nabízejí Mariánské Lázně, nejmladší ze západočeských lázeňských měst. 

Památky na první Přemyslovce nebo velkolepý stavební počin Karla IV. ale nehledejme v centru. Od unikátní litinové kolonády z konce 19. století a moderní zpívající fontány se musíme vydat do kopců nad městem. Cestu nám usnadní kabinková lanovka a v horní stanici nás přivítá Krakonoš. Je kamenný, jako ochránce zdejších hor a pramenů jej vytvořili před více než 100 lety stavební dělníci, kteří budovali nevídaný pohádkový hotel, secesní Café Rübezahl (Krakonoš). Na odpolední vycházky sem často zavítal anglický král Edward VII., Thomas Alva Edison nebo také třeba Rudyard Kipling. I my jsme dorazili na místo. Přímo proti nám se zvedá Ještěd. Vstupujeme do parku Boheminium, obdivuhodného světa dokonalých „miniatur“ v měřítku 1:25.

  Již deset let na tomto místě roste největší sbírka hradů, zámků, technických či lidových staveb u nás, expozice modelů pod širým nebem - památky České republiky - park Boheminium. Dokonalé repliky nejvýznamnějších stavebních kulturních památek naší vlasti - v 25 násobném zmenšení oproti skutečné předloze - vytváří zdejší profesionální dílna. Park s instalacemi modelů se rozkládá na rozloze tří hektarů, díky nadmořské výšce 760 m je místní klima i v parném létě vítanou změnou. Přírodní prostředí svědčí nejen zeleni parků, ale utváří ojedinělý rámec i svým modelům. Zámek Červená Lhota nemůže stát jinde než v rozlehlém rybníku s kvetoucími lekníny, šumavskou scenérii Stožecké kaple doplňují stoleté smrky. Po horském úpatí telekomunikační věže na Ještědu šplhá miniatura lanovky, suťová homole je zahradou skalniček. Naopak horu Říp v Mariánských Lázních uvidíte nezalesněnou, tak jak před sto lety rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha shlížela na českou krajinu a každý věděl, že byla zbudována na počest slavného vítězství knížete Soběslava nad německým králem Lotharem. Modely jsou ojedinělou didaktickou pomůckou k poznávání historie, zeměpisu i vlastivědy. Jen tady vedle sebe uvidíte zaniklé památky Velkomoravské říše, přemyslovské hradiště - to jak vypadal dřevěný hrad Plzeň v 11. století, vrcholně gotický hrad císaře Karla IV. Karlštejn nebo slavná barokní díla fenomenálního architekta Jana Blažeje Santiniho.

Služby parku doplňuje kuličkové hřiště, kavárna s občerstvením a dětské hřiště s hrací plochou. Své služby nabízí kvalitní gastronomie Mariánských Lázní či dostupné ubytování v hotelu Krakonoš před branami areálu. V nejbližším okolí nejen děti zabaví jelení a dančí obora nebo výstup na rozhlednu Hamelika s výhledem na centrum lázní. Kabinková lanovka v létě rozšiřuje svoji nabídku o sjezd na horských koloběžkách, mladší generace nebo rodiče s dětmi mohou využít zdejší lanové centrum. Výlet jistě obohatí návštěva přírodní rezervace Kladské rašeliny s unikátní naučnou stezkou okolo jezera (zdarma), kde i Vás překvapí nefalšované prostředí alpské vesnice, doporučit lze také prohlídku hradu a zámku Bečov s mimořádnou zlatnickou památkou relikviáře svatého Maura.

Naučně vlastivědný charakter expozice, poznávání architektonických stylů a kulturních památek naší vlasti je příležitostí všem zájemcům o památky a nevšední cestování. Přípravou výletu s pomocí internetových stránek si můžete sestavit poutavý program na den v parku Boheminium, víkend v Mariánských Lázních nebo třeba i prázdninový pobyt v Karlovarském kraji.

 Výletem do Mariánských Lázní s návštěvou parku Boheminium rozšíříte svůj obzor poznávání vlasti, některý ze ztvárněných modelů Vám bude možná inspirací pro další cestování, s dětským školním kolektivem, nebo třeba s vlastní rodinou. 

 

 

 

Park Boheminium je otevřen od 1.4. do 15.11. od 10:00 do 17:30.

www.boheminium.cz