Panevropský projekt Meeting the Odyssey s nákladem špičkového pohybového umění v létě připluje i do Prahy

11. duben 2014, 18:24
Panevropský projekt Meeting the Odyssey s nákladem špičkového pohybového umění v létě připluje i do Prahy

Jedna loď plná umělců z nejrůznějších koutů Evropy, více než třicet divadelních představení - z toho tři premiérová. To je náklad, který do Česka v červenci 2014 přiveze Divadelní Odysea, česká zastávka na čtyřleté plavbě mezinárodního projektu Meeting the Odyssey.

Počínaje 20. 7. obsadí festival na deset dní tři atraktivní pražské scény – Divadlo Hybernia, Loď Tajemství bratří Formanů a cirkusovou arénu souboru Sacra Circus, která vyroste v Zítkových sadech u pražské Náplavky.

DivadelníOdysea je jedna velká inspirativní a dobrodružná výprava současnou evropskou pohybovou scénou. Inspiraci jsme našli v Homérově Odyssee, jejíž prvky se budou prolínat se současnými evropskými tématy a příběhy účastníků v každém z míst, do nichž loď zavítá,“ popisuje Šárka Pavelková z produkční platformy ProFitArt, která projekt v České republice pořádá. „Odysea je však i cesta sama o sobě. Jejím cílem je spojovat lidi, objevit nové umělecké prostory a kulturní přístupy. A zároveň pojmenovat, co jednotlivé národy a kultury v Evropě spojuje. Tedy kromě řek a vody, které jsou leitmotivem projektu. 

Pečlivě sestavený program Divadelní Odysey nabídne jak vynikající zahraniční soubory, tak špičky domácí scény. Jedním z vrcholů celého mezinárodního programu bude představení Čekání na déšť (Waiting for the Rain) polského Opolski Teatr Lalki i Aktora. Jedno z nejstarších polských loutkových divadel představí inscenaci s mezinárodním obsazením, v níž se na jevišti setkají herci, muzikanti, tanečníci i loutky.

Hned čtyři představení, z toho jedno premiérové, uvede soubor jedné z našich předních tanečnic a choreografek Lenka Vagnerová & Company. S Cenou Alfréda Radoka oceněným představením SCLAVI / Emigrantova píseň připluje mezinárodně proslulé Divadelní studio Farma v jeskyni pod vedením Viliama Dočolomanského.

Ačkoliv Odysea přistane až za tři měsíce, vstupenky na jednotlivá představení v Divadle Hybernia a na Lodi Tajemství bratří Formanů bude možné zakoupit již od 10. dubna prostřednictvím běžných předprodejních portálů. Podrobné informace na stránkách www.odysea.pro a na mezinárodních stránkách projektu www.meetingtheodyssey.eu. Odyseu v České republice pořádá produkční platforma ProFitArt (www.profitart.cz) – čtyřletý projekt jako jeden z mála uspěl v grantovém programu EU Culture.