Pamětní medaile zdarma pro každého! Ražba připomene 185. výročí české hymny!

10. leden 2019, 21:55
Pamětní medaile zdarma pro každého! Ražba připomene 185. výročí české hymny!

Národní Pokladnice dnes představila výroční medaili oslavující 185 let od prvního uvedení písně „Kde domov můj“. Pamětní medaile je zdarma, aby si tento významný národní symbol mohla připomenout široká veřejnost. Medaile zdarma bude dostupná na webových stránkách www.hymna-vyroci.cz od 7. ledna 2019.

Pamětní numismat „Národní hymna“ je v pořadí již třetí medailí zdarma z nabídky Národní Pokladnice. První dvě emise představil český distributor pamětních mincí a medailí v roce 2018. Obě výroční medaile byly věnovány 100. výročí vzniku Československa. Pro velký úspěch předchozích emisí se Národní Pokladnice rozhodla v projektu pokračovat.

„ Projekt „Pamětní medaile zdarma pro každého“ jsme připravovali původně jako jednorázovou vzpomínku na oslavy 100. výročí vzniku Československa. Naším přáním bylo připomenout nejen 100. výročí, ale také nedávnou minulost našeho národa, kdy svoboda a demokracie nebyly samozřejmostí. Obrovský zájem veřejnosti nás překvapil a nesmírně potěšil. Z ohlasů, které jsme obdrželi je jasně patrné, že Čechům není osud naší země lhostejný. Právě tato zpětná vazba nás přesvědčila o tom, že připomínat významné milníky naší historie formou pamětních medailí má smysl. A proto Vám dnes s hrdostí představujeme novou emisi věnovanou 185. výročí Národní hymny.“, vysvětluje význam projektu Stanislav Máša, ředitel Národní Pokladnice.

Pamětní medaile oslavuje hymnu jakožto nástroj, který stmeluje národ v radostných i nelehkých chvílích. Píseň „Kde domov můj“ se stala státní hymnou až se vznikem samostatného Československa v roce 1918. Popularitu ovšem získala hned při prvním uvedení divadelní frašky „Fidlovačka, aneb žádný hněv a žádná rvačka roku 1834, kdy poprvé zazněla.

Autorem uměleckého zpracování medaile je respektovaný český sochař a medailér Vladimír Oppl. Návrhy tohoto umělce zdobí například poslední vydané emise pamětních dvacetikorun s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Na aversu nové medaile zdarma je vyobrazen notový zápis první sloky hymny, podpis Františka Škroupa a rozkvetlá větev, ilustrující úryvek z písně. V dolní části medaile je patrný obrys hory Říp.

Revers pamětní medaile vyobrazuje plastickou trikoloru ve tvaru mnohacípé hvězdy v popředí s českým lvem.

Medaile zdarma je ražena z mědiniklu a její průměr je 33 mm. Za základní verzi medaile zaplatí zájemci pouze poštovné a balné. Náročnější sběratelé si mohou za drobný příplatek doobjednat číslování, zušlechtění 24k zlatem a další příslušenství.

Medaile zdarma je dostupná do vyprodání zásob od 7. ledna. Národní Pokladnice přijímá objednávky na webových stránkách www.hymna-vyroci.cz nebo tel. čísle 810 100 500.