Osm filmů z MFF v Cannes uvede do českých kin distribuční společnost Film Europe

4. červen 2019, 11:59
Osm filmů z MFF v Cannes uvede do českých kin distribuční společnost Film Europe

Porota 72. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, v jejím čele letos stanul čele mexický režisér Alejandro González Iñárritu, v sobotu 25. května udělila hlavní ceny této nejprestižnější světové filmové přehlídky.

O Zlatou palmu se letos ucházelo 21 filmů. Společnost Film Europe uvede do českých a slovenských kin pět filmů z hlavní soutěžní sekce včetně držitele Ceny poroty (Bídníci, režie Ladj Ly) a ceny za režii (Mladý Ahmed, režie bratři Dardenni), a také další tři snímky z vedlejších sekcí včetně nového počinu provokativního Gaspara Noého Lux Aeterna.

Jaké ceny získaly filmy, které do kin přinese Film Europe?

* Cenu poroty (Prix du Jury) získali Bídníci (Les Misérables) - Francie 2018,  které jako celovečerní debut natočil režisér Ladj Ly

* Cenu za nejlepší režii získalo duo Jean-Pierre & Luc Dardenne za film Mladý Ahmed (Le Jeune Ahmed). Bratři Dardennové mají už dvě Zlaté palmy za filmy Rosetta (1999) a Dítě (2005)

* Zvláštní cenu poroty a zároveň cenu FIPRESCI, udělovaná Mezinárodní federací filmových kritiků, získal snímek To musí být nebe (It Must Be Heaven) - Francie, Kanada, Turecko 2019, režie Elia Suleiman, který získal už v roce 2002 Cenu poroty za Boží zásah

* Zvláštní cenu poroty sekce Un Certain Regard získal film Jana z Arku (Jeanne) - Francie 2018, režie Bruno Dumont, který má na kontě už Velkou cenu poroty za Flandry (2006)

* Cenu pro nejlepší francouzsky mluvený film v sekci Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs) získal snímek Bezstarostná dívka (Une fille facile; eng. název An Easy Girl) - Francie 2018, režie Rebecca Zlotowski

  
VŠECHNY SNÍMKY ZAKOUPENÉ DO ČESKÉ DISTRIBUCE Film Europe

Oficiální výběr: Hlavní soutěž 
Bídníci (Les Misérables)
Francie 2018,  režie Ladj LY
Hrají: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu
 

Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce v Montfermeilu, na předměstí Paříže. Spolu se svými kolegy Chrisem a Gwadou - oběma zkušenými členy týmu - rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitnou na útěku, dron zachytí každý jejich pohyb, každou akci… Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do současného Montfermeilu, stejného místa, kde se odehrávali slavní Bídníci Victora Huga v roce 1862. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládež v mikinách a Gavrochem, hlavní postavy Bídníků, více než zřejmá…



Mladý Ahmed
(Le Jeune Ahmed)

Belgie, Francie 2019, režie Luc Dardenne, 
Jean-Pierre Dardenne

Hrají: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson
Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními.


 
Pardon, nezastihli jsme vás
(Sorry We Missed You)

Velká Británie 2018, režie Ken Loach
Hrají: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor
 
Ricky a jeho rodina svádějí nerovný boj s dluhy už od finančního zhroucení v roce 2008. Příležitost vybojovat si opět trochu nezávislosti nyní přichází s lesklou novou dodávkou a šancí rozjet franšízu jako samostatný kurýr. Je to tvrdá práce a ani práce jeho ženy jako pečovatelky není snadnější. Rodinná jednotka je silná, ale když přijdou tlaky z různých strany, všechno se začíná hroutit…



Slitování (Roubaix, une lumière)
Francie 2018, režie Arnaud Desplechin
Hrají: Roschdy Zem, Lea Seydoux, Sara Forestier, Antoine Reinartz 

Vánoční noc v Roubaix. Policejní šéf Daoud projíždí městem, ve kterém se narodil. Vypálená auta, násilná přepadení… Tváří v tvář chudobě, podvodům a úzkosti, Daoud pozná, kdo lže a kdo říká pravdu. Louis je nováček z policejní akademie, který nedávno přibyl do Daoudova týmu. Je mladý, nešikovný a nechá se snadno zmást. Daoud a Louis jsou konfrontováni s vraždou staré ženy. Vyslýchány budou dvě mladé ženy – Claude a Marie – zcela bez prostředků, alkoholičky, milenky….



To musí být nebe (It Must Be Heaven)
Francie, Kanada, Turecko 2019, režie Elia Suleiman

Elia Suleiman, hlavní postava a vypravěč, utíká z Palestiny a hledá alternativní domov, jen aby si uvědomil, že Palestina je vždycky s ním. Příslib nového života se brzy promění v komedii omylů. Ať se vydá jakkoliv daleko, od Paříže po New York, něco mu připomíná domov: policie, hraniční kontroly a rasismus nejsou nikdy daleko… A zatímco dělá vše, aby se začlenil do nové společnosti, každý mu neustále připomíná, odkud pochází. Jak se toulá, táže a hledá sám sebe, Elia Suleiman pokládá základní otázku: co můžeme skutečně nazývat domovem? Film je burleskní ságou zkoumající identitu, národnost a sounáležitost, v níž humor přináší novou naději pro ostatní a pro samotného Suleimana.


 
Oficiální výběr: Mimo soutěž:
Lux Aeterna
Francie 2019, režie Gaspar Noe
Hrají: Béatrice Dalle a Charlotte Gainsbourg

Dvě herečky, Béatrice Dalle a Charlotte Gainsbourg, vyprávějí příběhy o čarodějnicích - ale to není všechno. Lux Æterna je také esej o kinematografii, lásce k filmu a hysterii filmového natáčení. Středometrážní film dokončený těsně před zahájením festivalu znamenal pro Gaspara Noého znamenal další účast v Cannes, kde loni oslnil provokativním Climaxem.

Oficiální výběr: Sekce Un Certain Regard:
Jana z Arku (Jeanne)
Francie 2018, režie Bruno Dumont
Hrají: Lise Leplat Prudhomme


Je začátek roku 1439 a ve Francii zuří Stoletá válka. Do bitvy s Angličany o francouzský trůn vstupuje mladá dívka Jana, která věří, že si ji Bůh vyvolil, a postaví se do čela armády. Když je zajata, církev ji posílá k soudu na základě obvinění z kacířství. Jana odmítne přijmout obvinění a zůstane věrná svému poslání. Po filmu Janička se režisér Bruno Dumont vrací se stejnou herečkou k nadčasovému tématu silné ženské hrdinky.



Sekce Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs) 
Bezstarostná dívka (Une fille facile; eng. název An Easy Girl)
Francie 2018, režie Rebecca Zlotowski
Hrají:
Clotilde Coureau, Nuno Lopes, Mina Farid, Zahia Dehar, Benoît Magimel

Naïmě je rovných 16 a letos v létě se bude muset rozhodnout, co chce od života, pokud ho nechce prošvihnout. Když se objeví její o pár let starší sestřenice Sofie s úžasným tělem a nebezpečně svůdným životním stylem, Naïma se vrhá vstříc létu plnému nezapomenutelných setkání… Sluncem zalitá Francouzská riviéra je kulisou pro hravý, intimní a intenzivní příběh dospívání.