Očekávaný film režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami je přirovnáván ke slavnému filmu Babel, režiséra Alejandra Iñárritu

12. únor 2016, 15:41
Očekávaný film režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami je přirovnáván ke slavnému filmu Babel, režiséra Alejandra Iñárritu

Světová premiéra nového českého filmu režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami, proběhne již tento víkend na festivalu Berlinale. Film se bude promítat v neděli 14. 2. od 20 hod v kině Colosseum.

Drama o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci jejích běsů, kde hlavní postavy nemají dokonce ani jména přirovnal prestižní americký server Indiewire k české verzi filmu Babel. “Chtěl jsem pojmout jednotlivé protagonisty jako fenomény,” vysvětluje svůj záměr Petr Václav a dodává: Jako zobecněné postavy, tedy proto bezejmenné. Příběh nestuduje charakter hlavní postavy, která se odráží od podpůrných, méně důležitých postav. Sledujeme příběh osmi poměrně rovnocenných postav. Hlavním hrdinou je téma; množina postav a jejich interakce.

V hlavních rolích se představí Karel Roden, Lenka Vlasáková a Miroslav Hanuš, se kterými režisér pracoval již při natáčení Paralelních světů a dále Zdeněk Godla a Klaudia Dudová, držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Cesta ven. Právě tímto filmem upoutal Petr Václav v loňském roce pozornost odborné veřejnosti a byl oceněn sedmi Českými lvy, včetně kategorií nejlepší film, scénář a režie.

Producentem filmu je Jan Macola ze společnosti Mimesis Film, který stojí za Cestou ven, ale také dokumentárním filmem o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi Zpověď zapomenutého a dokončovaným road-movie Skokan. Na vzniku filmu se podíleli Václavovi dlouholetí spolupracovníci kameraman Štěpán Kučera, zvukař Daniel Němec, střihač Florent Mangeot a kostýmní návrhářka Tereza Kučerová. Film vznikl v koprodukci s francouzskou společností Cinéma Defacto, Českou televizí a společností i/o post. Jeho vznik podpořil Státní fond kinematografie a Filmová nadace.