Obraz Pasty Onera se bude dražit v Sotheby´s

30. červenec 2019, 12:25
Obraz Pasty Onera se bude dražit v Sotheby´s

V rámci Letního Výtvarného Salonu v Galerii KODL se nyní během jediného týdne exkluzivně představuje obraz Pasty Onera Pipe and Phone, který se na podzim bude dražit v londýnské aukční síni Sotheby’s.

Renomovaná aukční síň si vybrala Pastovo dílo do podzimní aukce 20th Century Art: A Different Perspective, která se uskuteční od 4. do 12. listopadu. Obraz bude vystaven na předaukční výstavě v Londýně a bude uveden v tištěném katalogu. Pasta Oner se tak zařadí na seznam českých umělců, kteří byli do této aukce vybráni v minulosti, jako David Černý, Stanislav Kolíbal, Krištof Kintera nebo Jiří Sopko. Kupní cena se odhaduje mezi 10 000 až 15 000 librami (+ aukční přirážka).

Čeští obdivovatelé současného umění i zájemci o koupi si mohou dílo prohlédnout do úterý 6. srpna v Galerii KODL. Ve čtvrtek 1. srpna se o něm v rámci komentované prohlídky od 16 hodin mohou dozvědět více.

Výrazný solitér současné české umělecké scény Pasta Oner je sběrateli velmi oceňovaným a vyhledávaným autorem. V posledních letech se intenzivně profiluje v mezích klasických nezávislých i veřejných galerijních provozů. Do jeho uměleckého projevu se promítá pop-artová a cartoon estetika, v posledních letech kombinovaná s ikonickými díly starých mistrů či jimi inspirovaná. V dílech parafrázuje známé motivy, přetváří je či je metodou vycházející z koláže staví do nových souvislostí a nachází tak charakteristický způsob, jak reflektovat či ironizovat současnou společnost. Dominantní se pro něj stala olejová a akrylová malba, stejně tak důležitou roli v jeho práci zaujímá objekt a plastika.

Pasta Oner: Pipe and Phone

olej a akryl na plátně, 2019, 150 x 200 cm