O Oscara zabojuje český film Fair Play

19. září 2014, 16:46
O Oscara zabojuje český film Fair Play

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla svým hlasováním o českém kandidátovi na nominaci na Oscary v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Mezi snímky letošního roku zvítězil film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který bude zastupovat českou kinematografii na  87. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd. Film o devatenáctileté sprinterce, která se v normalizačním Československu dostane do státem řízeného dopingového programu, vznikl ve společnosti Negativ producentů Kateřiny Černé a Pavla Strnada. Snímek byl před několika dny také nominován do širšího výběru na Evropské filmové ceny.

Od 1. do 17. září vybírali akademici ČFTA ze 47 českých hraných filmů a dokumentů ten nejzajímavější snímek, který bude reprezentovat Českou republiku v boji o Oscary. Mezi dalšími vysoce hodnocenými filmy za snímkem Fair Play se umístila Cesta ven režiséra Petra Václava či filmový debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic. První místo si vybojoval snímek Fair Play zasazený do 80. let minulého století. Film vypráví příběh mladé atletky Anny (Judit Bárdos), jejíž matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně.

Režisérka i autorka scénáře Andrea Sedláčková studovala scenáristiku na pražské FAMU, na podzim roku 1989 emigrovala do Paříže, kde vystudovala režii a střih na filmové škole FEMIS. V roce 2000 debutovala jako režisérka a scénáristka celovečerním filmem Oběti a vrazi. Ve Francii pracuje jako střihačka na celovečerních filmech, podílela se mj. na dramatu Veselé Vánoce (Joyeux Noël) nominovaném a Oscara pro nejlepší zahraniční film. V současné době dokončuje pro televizní stanici ARTE a Českou televizi dokumentární film Život podle Václava Havla.

„Cítím se trochu, jako bych byla nominovaná na olympiádu! Jsem ale opravdu nesmírně šťastná za všechny, kteří na filmu spolupracovali, především za Judit Bárdos a Aňu Geislerovou, bez nichž by film nebyl, jaký je.  Náš film vypráví o sprinterce, ale příprava a natáčení byl spíše maratón, běh na dlouhou trať. Od chvíle, kdy jsem si přečetla novinový článek o státem organizovaném dopingu v československém komunistickém sportu, a natáčením uběhly čtyři roky, během kterých jsem napsala 19 verzí scénáře a producenti z Negativu hledali financování. Samotné natáčení pak byl sportovní výkon pro nás všechny,“ říká režisérka filmu Andrea Sedláčková.

Ceny americké Akademie filmového umění a věd jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 15. ledna 2015 a slavnostní ceremoniál proběhne 22. února 2015 v Los Angeles.