Nové posily FAMU: Jan Svěrák, Jiří Svoboda, Ondřej Zach

3. listopad 2017, 22:41
Nové posily FAMU: Jan Svěrák, Jiří Svoboda, Ondřej Zach

Filmová akademie múzických umění (FAMU) v novém akademickém roce rozšířila tým interních zaměstnanců a externích pedagogů o tři výrazná jména. Na post vedoucího katedry FAMU International nastupuje Ondřej Zach, který dosud působil ve vedení společnosti HBO Europe. Cenné profesní zkušenosti budou studentům předávat renomovaní režiséři Jan Svěrák a Jiří Svoboda.

Ondřej Zach (1969) bude mít na starosti plán rozvoje mezinárodních programů kateder FAMU, novou strukturu a plán studijních programů pro rok 2018/2019, přípravu strategie pro výměnné studijní programy typu ERASMUS a plán komunikace a propagace FAMU v zahraničí. Ve vedení společnosti HBO Europe pracoval na pozici Chief Operating Officer, mimo jiné byl zodpovědný za realizaci úspěšných seriálů Hořící keř a Pustina. V minulosti pracoval na TV Nova jako ředitel oddělení programové akvizice. V letech 1994–1997 byl zástupcem programové ředitelky MFF Karlovy Vary.

Děkan FAMU Zdeněk Holý nástup Ondřeje Zacha velmi vítá: „Ondřej Zach je manažer s obsáhlou zkušeností s řízením v oblasti audiovizuálního průmyslu. Oceňuji jeho detailní znalost televizního a filmového průmyslu v České republice, v Evropě i ve světě, se zvláštním důrazem na současnou televizní tvorbu. Jeho nástup na FAMU vnímám jako výrazné personální obohacení naší školy.“ Ondřej  Zach ke svému nástupu do vedení FAMU International uvádí: „Naší dlouhodobou ambicí by mělo být, aby pro každého adepta filmového řemesla v Evropě patřila FAMU automaticky do prvního okruhu zvažovaných možností vzdělání.“

Režisér a scenárista Jiří Svoboda (1945) vystudoval režii na FAMU (1966–1971) a v letech 1999 až 2003 na své alma mater přednášel. Natočil více než tři desítky celovečerních filmů a televizních inscenací, k nejznámějším patří Zánik samoty Berhof, Skalpel, prosím!, Dívka s mušlí, Sametoví vrazi nebo televizní trilogie Jan Hus. Děkan Zdeněk Holý si Jiřího Svobody cení nejen jako skvělého režiséra, ale rovněž jako skvělého a systematického pedagoga.

Rovněž Jan Svěrák (1965) je úspěšným absolventem FAMU. „Výborné je, že se na školu vrací jako pedagog režisér, který z ní vzešel,“ ocenil Zdeněk Holý a dodal: „Je to bezpochyby jeden z nejvýznamnějších, pokud ne vůbec nejvýznamnější režisér porevoluční éry české kinematografie. FAMU v Janu Svěrákovi získává pedagoga, který je proslulý svojí důsledností při tvorbě filmů, což se bezpochyby odrazí v profesní erudici našich absolventů.“ Režisér a scenárista Jan Svěrák získal studentského Oscara za fiktivní dokument Ropáci. Jeho filmy, například Jízda, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací nebo Tři bratři, pravidelně vzbuzují značný divácký ohlas a získávají ocenění na filmových festivalech. Má tři České lvy za nejlepší režii a Oscara za snímek Kolja.

Oficiální web FAMU: https://www.famu.cz/

Facebookový profil: https://www.facebook.com/FAMU.Praha.oficialni