NOVÁ KATEGORIE CZECH NATURE PHOTO: OHROŽENÉ DRUHY A JEJICH OCHRANA

13. únor 2020, 12:21
NOVÁ KATEGORIE CZECH NATURE PHOTO: OHROŽENÉ DRUHY A JEJICH OCHRANA

S cílem přispět k lepšímu informování veřejnosti o ohrožených druzích a jejich ochraně je letošní ročník soutěže Czech Nature Photo rozšířen o novou kategorii, kterou zaštiťuje Zoo Praha. Stejně jako u ostatních kategorií této stále oblíbenější fotosoutěže bude její uzávěrka v neděli 16. února.

Nominované práce a vítěze v kategorii věnované ohroženým druhům vybere z předvýběru porota jmenovaná Zoo Praha. Do kategorie lze přihlásit jednotlivé snímky i série maximálně devíti fotografií dokumentující ohrožené živočichy a proces jejich ochrany. Na fotografiích mohou být zaznamenána jak divoká zvířata, tak i jedinci žijící v lidské péči, pokud je jejich chov součástí ochranářské aktivity (například záchranné či reintrodukční programy apod.). Povoleny jsou rovněž snímky zachycující interakce lidí a zvířat v rámci aktivit souvisejících s jejich ochranou.

Moc mě těší, že jsme se stali garantem této kategorie právě my, koneckonců pražská zoo o záchranu ohrožených druhů zvířat usiluje dlouhodobě, a to jak jejich odchovy, tak vlastními projekty v místech jejich přirozeného výskytu či podporou projektů jiných institucí,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Pevně věřím, že i díky této soutěži se problematika zase o něco víc dostane do povědomí veřejnosti.

Czech Nature Photo je „sestrou“ prestižní soutěže Czech Press Photo a organizuje ji multižánrové centrum zaměřené na fotografii Czech Photo Centre.

Czech Nature Photo již čtvrtým rokem přináší snímky zachycující současný stav přírody celého světa, ukazuje živočichy a letos poprvé i rostliny, o kterých mnozí z nás nemají ani tušení. Cílem soutěže je připravit výstavu, která krásu a rozmanitost přírody představí návštěvníkům. Lidé se dokážou zasadit o ochranu jen toho, co znají,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka Czech Nature Photo.

Nominace v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeny ve čtvrtek 12. března. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 5. května společně se zahájením výstavy oceněných prací v Czech Photo Centre. Snímky z nové kategorie Ohrožené druhy zvířat a jejich ochrana budou posléze vystaveny v Zoo Praha.

Záštitu letošnímu ročníku poskytl náměstek primátora hlavního města Prahy ing. Petr Hlubuček.