Netrebko i Domingo v nové sezóně přenosů do kin z Metropolitní opery

15. duben 2019, 12:34
Netrebko i Domingo v nové sezóně přenosů do kin z Metropolitní opery

Osvědčené klasiky i nové inscenace, vždy ale s největšími hvězdami operního světa.

Metropolitní opera v New Yorku odhalila program přímých přenosů do kin pro sezónu 2019/20. Do českých kinosálů tak míří celkem deset inscenací, z toho pět nových. Příznivci opery se mohou těšit na klasiky jako Tosca, Turandot nebo Madama Butterfly, z novinek pak například Porgy a Bess George Gershwina nebo Achnaton Philipa Glasse. Předprodej zvýhodněných abonmá odstartuje již v květnu 2019. Nejprestižnější operní dům na světě přenáší vybraná představení živě již od roku 2006, loni se zapojilo 25 českých kin.

Příští sezónu přenosů zahájí legendární Pucciniho Turandot v čele s charismatickou sopranistkou Christine Goerke (mj. Valkýra v uplynulé sezóně) a pod taktovkou hudebního ředitele Met Yannicka Nézet-Séguina.

V dalších přenosech se pak blýsknou největší hvězdy operního světa jako sopranistka Anna Netrebko, barytonista Plácido Domingo, mezzosopranistka Joyce DiDonato, sopranistka Diana Damrau, barytonista Peter Mattei nebo basbarytonista Sir Bryn Terfel.

Novinky v repertoáru: barokní klasika, Glass i Gershwin

Žhavou novinkou v repertoáru je soudobé operní dílo Achnaton z pera světoznámého skladatele Philipa Glasse. V příběhu o rebelantském egyptském faraonovi ztvární hlavní roli kontratenorista Anthony Roth Costanzo pod taktovkou Karen Kamensek. Peter Mattei se ujal titulní role v Bergově Vojckovi. Vrcholné dílo operního expresionismu je novou inscenací známého výtvarného umělce a úspěšného režiséra Williama Kentridge. Orchestr bude řídit už zmiňovaný Yannick Nézet-Séguin.

Po téměř třech dekádách se na jeviště Metropolitní opery vrací také populární opera Porgy a Bess George Gershwina, svěží dílo, které dokázalo propojit americký jazz a evropskou operní tradici. V režii Jamese Robinsona se titulních rolí ujali Eric Owens a Angel Blue pod taktovkou Davida Robertsona.

Poprvé v historii uvede Met Händelovu operu Agrippina v titulní roli s Joyce DiDonato. Satirické dílo o vztahu sexu, moci a politiky dostalo tentokrát moderní podobu. Poslední novou inscenací, kterou diváci uvidí v přímém přenosu, bude Wagnerův Bludný Holanďan v titulní roli se Sirem Brynem Terfelem.

Netrebko i Domingo v hlavních rolích

Kromě Turandot dostane divák šanci vidět okouzlující Manon, vrcholné dílo francouzské opery z pera Julese Masseneta. Operní veterán Plácido Domingo pak bude debutovat v roli Sharplesse v Pucciniho Madama Butterfly. Operní diva Anna Netrebko pak zazpívá titulní roli jiné Pucciniho klasiky Tosca. Diana Damrau a Jamie Barton spolu soupeří v tragickém příběhu skotské panovnice Marie Stuartovny, druhé části Donizettiho tudorovské trilogie.

Prodej cenově zvýhodněných abonentek na celou příští sezónu i jednotlivých vstupenek začíná v květnu 2019. Podrobnosti o předprodeji v českých kinech na www.metopera.cz.

Termíny přímých přenosů sezóny 2019/2020:

Sobota 12. říjen 2019 - TURANDOT (Puccini)

Sobota 26. říjen 2019 - MANON (Massenet)

Sobota 9. listopad 2019 - MADAMA BUTTERFLY (Puccini)

Sobota 23. listopad 2019 - ACHNATON (Philip Glass) - nová produkce / v Met premiéra

Sobota 11. leden 2020 - VOJCEK (Berg) - nová produkce

Sobota 1. únor 2020 - PORGY A BESS (Gershwin) - nová produkce

Sobota 29. únor 2020 - AGRIPPINA (Handel) -  nová produkce / v Met premiéra

Sobota 14. březen 2020 - BLUDNÝ HOLANĎAN (Wagner) - nová produkce

Sobota 11. duben 2020 - TOSCA (Puccini)

Sobota 9. květen 2020 - MARIE STUARTOVNA (Donizetti)

 

The Met: Live in HD - o projektu
Přenosy The Met: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Do současnosti se celosvětově prodalo na 26 milionů lístků v 70 zemích světa. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

The Met: Live in HD online

Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz.

Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program Aerofilms přenosů do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz.

Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na facebookový profil Aerofilms | Víc než film:  https://www.facebook.com/vicnezfilm