Neslyšící návštěvníci v Nové budově Národního muzea nahlédnou díky znakovému průvodci do fascinujícího světa živočichů

23. červenec 2017, 20:07
Neslyšící návštěvníci v Nové budově Národního muzea nahlédnou díky znakovému průvodci do fascinujícího světa živočichů

Národní muzeum ve spolupráci se společností Tichý svět připravilo do své přírodovědecké expozice Archa Noemova videoprůvodce v českém znakovém jazyce, který umožní všem neslyšícím se blíže seznámit s nejrůznějšími živočichy žijícími na naší planetě. Dvacet medailonků zvířat z mobilní aplikace Národního muzea je nyní doplněno překladem do českého znakového jazyka. Neslyšící si video se znakující osobou mohou v Nové budově Národního muzea spustit přes čtečku QR kódu a procházet expozicí s informacemi v českém znakovém jazyce.

Národní muzeum dlouhodobě spolupracuje v rámci rozvoje služeb pro návštěvníky se speciálními potřebami (např. osoby s poruchami zraku a sluchu) s různými neziskovými organizacemi. Také v této oblasti rozvíjí svou dosavadní činnost a projekty a ve svých objektech pořádá nejrůznější akce, jako jsou pravidelné komentované prohlídky pro návštěvníky s poruchami sluchu, výstavy s dotykovými exponáty a s katalogy v Braillově písmu nebo každoročně spoluorganizuje Pražskou muzejní noc pro neslyšící.

V nedávné době byla například zpřístupněna v Národopisném muzeu Národního muzea hmatová expozice Tradiční lidová kultura dotykem, která přibližuje slabozrakým a nevidomým návštěvníkům vybraná témata spojená s životem našich předků na vesnici na přelomu 19. a 20. století.

K expozici jsou připraveny doprovodné programy, prezentace předmětů užívaných ve svátečních časech a komentované programy v návaznosti na tradiční svátky, lidové zvyky a tradice nejen pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, ale i pro zájemce z řad škol a zájmových spolků. Součástí expozice je i doprovodný katalog v Braillově písmu a černotisku.