Nenechte si ujít poslední víkend Pražského Quadriennale 2015, dosud jím prošlo 100 000 návštěvníků

25. červen 2015, 16:20
Nenechte si ujít poslední víkend Pražského Quadriennale 2015, dosud jím prošlo 100 000 návštěvníků

1 000 umělců, 78 zemí, 11 dní, 600 živých akcí

Největší mezinárodní přehlídka divadla a scénografie na světě, která se v české metropoli koná jen jednou za čtyři roky, má před sebou poslední víkend. Už nyní se však může Pražské Quadriennale pyšnit rekordní návštěvností v celé své historii. Za 7 dní lokacemi této jedinečné přehlídkou prošlo přes 100 000 návštěvníků. Organizátoři navíc zaznamenali5 930 akreditovaných profesionálů, studentů a hostů z 90 zemí světa. „Velmi nás těší zájem, který letošní Quadriennale vyvolalo nejen u široké veřejnosti, ale i u divadelních profesionálů. Ze zahraničí jsou tu návštěvníci až z Kuby, Malajsie nebo Chile. Návštěvnost jsme oproti minulému ročníku, kdy přišlo 40 000 lidí, více než zdvojnásobili. Určitě na tom má zásluhu umístění v historickém centru města, celkový rozsah a pestrý program akce, tedy přes 600 živých akcí a účast 78 zemí z celého světa,“ říká výkonná ředitelka Pražského Quadriennale 2015 Daniela Pařízková. Nechte se vtáhnout do tajů divadelního světa i vy! Společně s uměleckou ředitelkou PQ´15 Sodjou Lotker jsme pro vás připravili několik programových tipů na víkend a poslední dny Quadriennale.

Poslední možnost zacestovat si v centru Prahy po divadelní mapě světa!

Přijďte prožít poslední červnový víkend s divadlem. PQ´15 láká na svou hlavní programovou část - Sekce zemí a regionů, která nabízí ohromující labyrint scénografických výstav 68 zemí světa. Jednotlivé expozice představují unikátní pojetí scénografické disciplíny a propojují se také s živými akcemi. Sekce zemí a regionů najdete v Colloredo-Mansfeldském paláci, Clam-Gallasově paláci, Pražské křižovatce, Kafkově domě, Topičově salónu, Betlémské kapli - Lapidáriu a ve veřejném prostoru centra Prahy.

Polsko: Postapokalypsa (Topičův salon)

Polská národní expozice, na které pracoval významný scénograf Jerzy Gurawski, nechá návštěvníky proniknout do tajů sonifikace a zprostředkuje jim možnost „sáhnout si na zvuk“ a slyšet jej přes vlastní kosti. Diváci v prostoru uslyší neustálý tok zpráv o počasí z různých míst a pohromách spojených s různými energetickými hrozbami a katastrofami (včetně Černobylu, Los Alamos a Fukušimy). Instalace je vyplněna měnící se audiosférou, která je aktivní vůči lidské přítomnosti.

Maďarsko: Dárce pro Prométhea (Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka)

Interpretace antického mýtu, Prométheova trestu, je představena ve výpravné divadelní instalaci, kterou připravila maďarská národní expozice. Starověkou báji o Prométheovi odsouzeném na 10 000 let k hrůznému trestu, kdy k němu každý den přilétal orel, aby mu ukloval a snědl část jeho jater, která mu do dalšího dne opět narostla, jistě všichni známe. Když se však jeho trest chýlil ke konci, játra mu už každý den nedorůstala. Aby Prométheovi játra neselhala, budou v instalaci potřeba dobrovolní dárci jater, staňte se jím třeba vy!

Španělsko: Memento mori, memento vivere (Colloredo-Mansfeldský palác)

Vyzkoušejte si na vlastní kůži ulehnout do temné kobky a nechte červy rozkládat své tělo! Španělská národní expozice pracuje s dramatickým prvkem založeným na metaforické smrti – pojetí, jež se podobá myšlenkám klasických dramatiků divadla španělského zlatého věku. Prostor světla, stínu a hudby vám přiblíží tento lidský úděl.

Finsko: Zvuk hudby (v krabici) (Colloredo-Mansfeldský palác/ Ovocný trh)

Finská národní expozice zkoumá schopnosti zvuku a hudby ovlivňovat prostor, čas a emocionální charakter místa/divadelní scény, a zároveň sleduje působení klimatických podmínek na zvuk. Finové přetvořili dopravní kontejner na koncertní místnost, kde jsou hudební nástroje vystaveny extrémním změnám počasí: déšť střídá mráz, vedro zase záplavy nebo dokonce vichřici. Tóny hudebních nástrojů se pod vlivem počasí zabarvují a hudebníci jim musejí přizpůsobovat svou hru. Testovací skladbou, která zní ve zvukové krabici, je slavné Vivaldiho Čtvero ročních období.

Experimentální výstava Kmeny boří fádnost pražských ulic

Sedmkrát denně vyrážejí z Náprstkova muzea Kmeny – maskované bytosti, které se pokouší na svých cestách po ulicích, v metru či v supermarketu splynout s realitou všedních dní. V ulicích Prahy můžete potkat neobvyklé hrdiny, modelky na nezvykle vysokých podpatcích, přestárlé supermany či představitele říše zvířat. V denním programu na webových stránkách www.pq.cz si můžete naplánovat, s kterým Kmenem byste se chtěli setkat. Ve výloze Pietro Filipi na Národní třídě uvidíte v pátek 26. června v 16.00 performance Říše zvířat ze stejnojmenného představení Kamily Polívkové ze Studia Hrdinů. V sobotu 27. června a v neděli 28. června v 17.00 se vydají do ulic velkoměsta Modří unavení hrdinové Massimo Furlana v podání seniorů z centra Elpida. Nenechte si ujít ani speciální projekt umělecké skupiny Handa Gote, která v Náprstkově muzeu vybudovala chatu a dává příchozím možnost naplno proniknout do tajů trampování.

Unikátní spojení divadelního a gastronomického zážitku v projektu Tvůrci

Další specialitou PQ´15 jsou živé akce v rámci experimentální výstavy Tvůrci, která probíhá v prostorách Galerie u Betlémské kaple. Umělci z různých koutů světa předvádějí gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, a umožňují návštěvníkům Pražského Quadriennale dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat.

V sobotu 27. června ve 14.30 si nenechte ujít netradiční představení řeckého scénografa Ekaviho Whitlock-Blundella, který se zaměřuje na zkoumání jídla jako materiálu a tvorbu kulinářských příběhů napříč různými médii. V jeho představení Višňový sad (de) konstrukce uvidíme na scéně všechny ingredience přímo v hlavních rolích Čechova díla. Samotné publikum dokonce může rozhodnout o jednotlivých osudech a změnit dějovou linii celé hry a na závěr výsledky představení sníst.

Základní vstupné na PQ´15 je 300 Kč. Děti do 15 let a senioři nad 65 let mají vstup zdarma. Návštěvníci mohou využít speciální slevové akce, které vznikají ve spolupráci s partnerskými divadly, galeriemi, muzei, festivaly a kiny nebo Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Každý, kdo na pokladně předloží jízdenku či Opencard, získá vstupné za polovinu. Stejně tak vstupenky z představení některých divadel zajistí poloviční vstupné.

Otevírací doba lokací na PQ´15: 18. – 28. června, 10 – 19 hodin

Více informací o jednotlivých částech programu se dozvíte v programové brožuře a na www.pq.cz.