Nemáte doma nábytek navržený ve VNP v Brně? Přijďte to zjistit na Špilberk!

4. prosinec 2014, 12:17
Nemáte doma nábytek navržený ve VNP v Brně? Přijďte to zjistit na Špilberk!

Výstava Nábytek made in Brno, kterou připravilo Muzeum města Brna ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, připomíná 60. výročí založení Vývoje nábytkářského průmyslu v Brně a tvorbu dlouholetého pracovníka tohoto ústavu akademického architekta Františka Vrány, který by letos oslavil 80. narozeniny. Samostatnou součástí výstavy jsou studentské návrhy nábytku a interiérů přihlášené do soutěže Cena prof. Halabaly.

Vývoj nábytkářského průmyslu (VNP) byl ustaven k 1. 1. 1954 (od roku 1978 přejmenován na Výzkumný a vývojový ústav nábytkářský) z potřeby reagovat na poválečnou situaci v oblasti bydlení (nedostatek bytů, nábytku). Rozvíjela se hromadná výstavba, později ústící ve stavbu panelových domů, proměňovaly se dispozice bytů a celkově životní styl, který vytvářel nové požadavky na vzhled i vybavení domácností. Ne náhodou se jeho sídlem stalo Brno, kde od roku 1921 fungovaly Spojené uměleckoprůmyslové závody a v jehož okolí se soustředily významné nábytkářské firmy (Rousínov, Černá hora, Bučovice). VNP pak po mnoho let významně ovlivňoval vzhled nábytku, který se vyráběl v Československu, ale i způsob, jak se vyráběl a z čeho se vyráběl. Zanikl v 1990. Ačkoliv šlo v kontextu nábytkářské výroby o významnou instituci, není její činnost dosud systematicky probádána, výstava Nábytek made in Brno je prvním pokusem přiblížit veřejnosti její činnost.

Ve VNP vznikaly návrhy nábytku i celé výrobní programy pro jednotlivé výrobní podniky, probíhal zde i výzkum materiálů, technologií, ergonomie, ale vznikaly zde i odborné práce například na téma vybavení domácností z hlediska psychologie. Výsledky činnosti VNP v mnohém překonaly svou dobu, případně ovlivňují nábytkářskou výrobu v ČR dodnes. Zde vznikaly první návrhy variabilního sektorového nebo montovaného nábytku, zde začaly být v širší míře používány plasty pro výrobu nábytku nebo umělé hmoty pro čalounění, poprvé se zde někdo zabýval speciálním dětským nábytkem, policovým nábytkem pro knihovny nebo například speciálně navrženým nábytkem pro tehdy tolik oblíbené chaty a chalupy. Na výstavě jsou k vidění návrhy, výkresy, modely nábytku, prototypy i jednotlivé kusy hlavně sedacího nábytku. K vidění je zde například první sklolaminátová stolička vejcovitého tvaru s odepínacími nohami, která později v lehce pozměněné podobě nalezla uplatnění jako sedačka v tramvajích. Prostřednictvím fotografií si lze připomenout i mnohé nábytkové sestavy, které byly v ČSR velmi populární a v některých domácnostech se vyskytují dodnes - kuchyně Aroma ze 70. let se vyrobilo přes 150 tisíc sestav, skříňový systém Universal se vyráběl 27 let, oblíbený byl i první montovaný nábytek Monti.

Ve VNP působila celá řada významných architektů (Miroslav Navrátil, Jan Srb, Mojmír Požár, Jaroslav Šmídek, František Mezuláník, František Jirák), jedním z nejvýznamnějších byl i František Vrána (1934 – 2013), který se do historie nábytkářství zapsal desítkami návrhů pro průmyslovou výrobu, interiérových realizací, výstavními instalacemi, publikační, přednáškovou i pedagogickou činností. V průběhu tří desítek let zaměstnání ve VNP se podílel na výzkumných úkolech pro domácí i zahraniční trh – na vývoji zařízení pro knihovny, čalouněného, skříňkového a dětského nábytku nebo nábytku pro export. Větší část výstavy je věnována tvorbě tohoto autora i z toho důvodu, že Muzeum města Brna spravuje jeho bohatý archiv z pozůstalosti, ale také proto, že František Vrána s muzeem aktivně spolupracoval, mimo jiné navrhl expozici Od renesance po modernu, která je na Špilberku stále otevřená.

O vznik VNP se zasloužil zejména architekt Jindřich Halabala. Soutěž, iniciovaná v roce jeho stého výročí narození, byla poprvé vyhlášena Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity v Brně a Dřevařskou fakultou Technické univerzity ve Zvolenu v roce 2004. Je určena pro studenty v České a Slovenské republice a v zemích Evropské unie věnující se designu nábytku a interiéru.

Výstava Nábytek made in Brno je součástí oslav 95 let založení Mendelovy univerzity v Brně a 95 let založení Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.