Nejlepším filmem roku 2019 jsou Staříci. Ceny české filmové kritiky ocenily celkem 6 filmů

3. únor 2020, 14:47
Nejlepším filmem roku 2019 jsou Staříci. Ceny české filmové kritiky ocenily celkem 6 filmů

Road movie Staříci je nejlepší film minulého roku. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české filmové kritiky také ocenění za nejlepší režii a pro herce Jiřího Schmitzera.

Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odehrávající se na rozhádané domovní schůzi bytových vlastníků, proměnil dvě nominace – za scénář a pro herečku Terezu Ramba. Nabarvené ptáče bodovalo v kategorii Audiovizuální počin, kde kritici ocenili kameru Vladimíra Smutného. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války. Český loutkový film Dcera, vyprávějící o křehkém vztahu rodičů a dětí, aktuálně nominovaný na Oscara, je nejlepším snímkem mimo klasickou kinodistribuci.

Cenu innogy pro objev roku získal Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii ze života třicátníků Karel, já a ty. Nejlepším dokumentem se stala road-movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka.

Ceny české filmové kritiky oslavily 10 let a za 30 lety svobodné porevoluční kinematografie v Česku, resp. Československu, se ohlédly speciální anketou. Součástí večera bylo i vyhlášení výsledků hlasování kritiků o nejlepší domácí film od roku 1989. Vítězem se stal oscarový titul Jana Svěráka Kolja.

Ceny předávali čeští spisovatelé společně s herci, kteří účinkovali ve filmových adaptacích jejich děl. Mezi nimi například Michal Viewegh a Vanda Hybnerová, Petra Soukupová a Petra Špalková nebo Josef Formánek a David Švehlík.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků za podpory hlavních partnerů, kterými jsou innogy, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury a Česká televize, která ceremoniál v přímém přenosu vysílala na programu ČT art. Dalšími partnery cen jsou Divadlo Archa, Champagneria a mowshe. 

Vítězové Cen české filmové kritiky za rok 2019

Nejlepší film: Staříci – producent Jiří Konečný

Nejlepší dokument: Dálava – Martin Mareček

Nejlepší režie: Staříci – Martin Dušek, Ondřej Provazník

Nejlepší scénář: Vlastníci – Jiří Havelka

Nejlepší herečka: Vlastníci – Tereza Ramba

Nejlepší herec: Staříci – Jiří Schmitzer

Audiovizuální počin: Nabarvené ptáče, kamera – Vladimír Smutný

Mimo kino: Dcera – Daria Kashcheeva

Cena innogy pro objev roku: Bohdan Karásek – Karel, já a ty