Nejlepší in-line stezky aneb kam na kolečkové brusle v ČR

9. duben 2015, 12:04
Nejlepší in-line stezky aneb kam na kolečkové brusle v ČR

Jezerní in-line stezka na Lipně, Baťův kanál, na in-line bruslích ze Souše na Smědavu či moravská trasa Vaté písky. Česko se pomalu, ale jistě dá projíždět i na populárních kolečkových bruslí.

Stezka podél Baťova kanálu

Celková délka cyklostezky je dlouhá ohromných 80 km, a jak už název napovídá, je využívána spíše cyklisty. Nicméně i bruslaři si přijdou na své, především v úseku z Otrokovic do Veselí nad Moravou, který má zhruba 35 km. I to je sice úctyhodná délka, ale člověka čeká takřka absolutní rovina, což se rozhodně vyplatí, pokud se rozhodnete navštívit některou z hospůdek v přístavištích Baťova kanálu.

Jezerní in-line stezka na Lipně

Skoro 19 km dlouhá trasa s dokonalým povrchem vede z Lipna nad Vltavou až do Frymburka. Trasa kopíruje břeh jezera Lipna a nabízí nádherné výhledy na jezero, zároveň je plná zatáček, krátkých stoupání a malých sjezdů - zkrátka a dobře, na této trase se rozhodně nudit nebudete! 8 km dlouhý úsek mezi Lipnem a Frymburkem je dokonce i osvětlen, takže si můžete zabruslit i po příjemných jarních či letních večerech. Celá stezka je mimo silniční provoz a je určena pouze pro in-line bruslaře, cyklisty a pěší.

Cyklo a in-line trasa Nymburk – Poděbrady

Jedna z nejfrekventovanějších cyklo a in-line stezek se nachází v Polabí mezi městy Nymburk, Poděbrady a Libice nad Cidlinou. 9 km dlouhá trasa je určená především pro bruslaře a cyklisty, kteří k sobě ale musí být díky vysoké oblíbenosti trasy velmi ohleduplní. Jede se po rovině a po cestě si užíváte hezký výhled na Labe. V Poděbradech nezapomeňte vyzkoušet některou výtečnou cukrárnu v centru města!

Na in-line bruslích ze Souše na Smědavu

8 km dlouhá trasa od přehrady Souš až na Smědavu vede krásnou horskou přírodou Jizerských hor. Ideální pro zkušené bruslaře s dávkou adrenalinu v těle! Pro méně zkušené a začátečníky je ideální 2 km dlouhý úsek okolo přehradní nádrže, kde je téměř rovina, pak následuje zhruba 5 km stoupání a 1 km sjezd k chatě Smědava. Proto ještě před jízdou oprášit brzdící dovednosti!

Brněnská stezka Obřany - Bílovice

Příjemné 4 km dlouhá trasa s kvalitním povrchem a krásným výhledem na řeku Svitavu je jednou z nejoblíbenějších in-line tras v Brně. A pokud se unavíte, nebojte, na obou koncích stezky je k dispozici občerstvení s venkovním posezením na zahrádce, co víc si přát.

In-line moravská trasa Vaté písky

Přírodní úkaz na Hodonínsku tvoří pás písečných dun a přesypů podél staré Baťovy železnice, která sloužila pro převoz uhlí. Pro bruslaře je to jedno z nejlepších míst na Moravě. 8 km trasa vede po hladkém asfaltu, je dostatečně široká a po cestě se nadýcháte čerstvého vzduchu z borovicového lesa.

Nová Pec - Stožec

Stezka z Nové Pece do Stožce patří mezi nejkrásnější stezky u nás. 15 km dlouhá trasa, která vede dechberoucí šumavskou krajinou, podél Vltavy a železniční tratě, dostane každého milovníka bruslí a přírody. Na stezce je zároveň dostatek míst k odpočinku a občerstvení, a nezapomeňte si s sebou vzít foťák!

Mimoňskými lesy na in-linech Hradčany - Kuřivody

Trasa se nachází v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Projedete se na asfaltovém povrchu bez nerovností hezkou lesní cestou, která ještě není tolik frekventovaná a užijete si tak skutečně klidu. 5 km dlouhá trasa je z obou stran ohraničená - automobil nepotkáte. A ani se moc nezadýcháte, maximální převýšení je 20 m.

 Líbil se Vám článek? Čtěte také Kam na in-line brusle v Praze?

Autor: Martina Svobodová