Nejlepší Den dětí? V Parku Mirakulum

21. květen 2019, 11:34
Nejlepší Den dětí? V Parku Mirakulum

Míst, kde vám budou tvrdit, že právě u nich zažijete spolu se svými dětmi ten nejlepší Dětský den, je u nás celá řada. My v Parku Mirakulum máme ale pro toto tvrzení několik pádných důkazů.

1. Rozloha parku

Náš park se rozkládá na deseti hektarech, což je více než 15 fotbalových hřišť. Díky tomu můžeme být velkorysí, takže naše trampolíny jsou opravdu velké (25 x 13 metrů), skluzavky opravdu dlouhé (nejdelší má 18 metrů) a obří houpačky opravdu obří (zavěšené ve výšce 12 metrů a s kmitem kolem 20 metrů). Dostatečný prostor nám navíc umožňuje vytvářet v parku zóny pro jednotlivé věkové kategorie. „Pro ty nejmenší tu máme třeba vesničku. A je to vesnička se vším všudy – nechybí v ní škola či obchod, ve kterém je spousta zajímavého zboží a děti mohou prodávat a nakupovat. Ve zdejší kuchyni se pak mohou pustit do vaření a ve škole si pro změnu zahrají dřevěné piškvorky, otočné pexeso a další hry,“ popisuje Jiří Antoš, majitel parku.

68 - trampolina

2. Největší lanový park v republice

O tom, že si v našem parku můžete zahrát na opičky, naši pravidelní návštěvníci vědí. Pro letošní sezonu jsme ale přichystali i jednu zásadní novinku. Propojením Lesního města a Lanového centra jsme zbudovali největší Lanové centrum v republice, navazující na podzemní chodby, které jsou na několika místech v parku. „Lesní město patří dlouhodobě k největším atrakcím Mirakula. Mezi vzrostlými stromy tu stojí několik věží a děti i jejich rodiče se tu mezi nimi můžou procházet vysoko nad zemí po lanových stezkách a visutých můstcích. Na dohled od Lesního města je pak Lanové centrum. My jsme tato dvě místa propojili 65metrovým bludištěm. Můstky, dřevěné stezky i provazové prvky jsou v různých výškách, takže si tu na své přijdou jak předškoláci, tak teenageři,“ říká Jiří Antoš.

61 - vesnicka

3. Vodní svět

Na Den dětí pravidelně zahajuje provoz i Vodní svět. Najdete ho kousek od vchodu do parku a kromě osvěžení nabízí také zábavu a poučení. „Proto tu místo bazénů máme vodopád, jezírka, potůčky a říčky. Vodu, která jimi protéká, mohou děti pomocí hrází zastavovat anebo přesměrovat. Věděli jste například, jak vzniká mlha či že voda může téct i pozpátku a do kopce?“ popisuje Jiří Antoš. V další části „vodní oázy“ najdete třeba náhodně stříkající vodotrysky či brány s malými kyblíčky, které se plní vodou a převrhnou se na vás zrovna ve chvíli, kdy to nejméně čekáte.

2 - vodni_svet

4. Program v amfiteátru

Na 1. června jsme připravili speciální program, který bude moderovat Tomáš Fíla. Na scénu uvede například Spejbla a Hurvínka nebo cirkusovou skupinu Carini, jejíž show je plná zvířátek, ale i žonglování a jezdecké akrobacie. „Jsem si jist, že úspěch bude mít i zpěvačka Heidi Janků, která vždycky rozezpívá a roztančí nejen děti, ale i rodiče,“ říká majitel parku a připomíná, že závěr dne bude patřit Michalu Nesvadbovi a jeho „kouzlům“ se samolepící páskou, ze které dokáže vcukuletu vytvořit úplně cokoli.

DSC_0985

5. Zábava na více frontách

Pokud byste si chtěli od řádění na našich atrakcích odpočinout a zkusit něco jiného, můžete využít naši úzkokolejku, po které jezdí elegantní parní lokomotiva. Ta vás odveze do nedalekého Tankodromu, kde si můžete zahrát na vojáky a zkusit třeba paintball či se projet bojovým vozidlem pěchoty. Zjistíte tak na vlastní kůži, že to není zrovna pohodlné vozítko. „A když už budete u nádraží, nezapomeňte otestovat naši novou drezínu na ruční pohon,“ připomíná Jiří Antoš.

64 - houpacky

6. Bezpečnost a pohodlí pro malé i velké

U nás se nikdo nemusí bát, že by nemohl zaparkovat na našem parkovišti nebo že bude muset dlouho čekat na jídlo. „Naše gastrozóny zaujímají více než 2500 metrů čtverečních a jen letos v nich přibylo 200 míst k sezení,“ vysvětluje Jiří Antoš a přidává i další maličkosti, jejichž cílem je zajistit vám dostatečný komfort: „Máme místnost s veškerým zázemím pro kojení a přebalování, za poslední dva roky jsme vysadili více než 200 stromů, které dávají stín, všechny naše herní prvky mají potřebné certifikace bezpečnosti, v parku je k dispozici pracovník profesionální zdravotní služby a je toho ještě mnohem více. Ostatně: Přijeďte se přesvědčit!“

_MG_7463

Program v amfiteátru:

13:00   Vystoupení Spejbla a Hurvínka

14:00   Cirkusová show skupiny CARINI

15:00   HEIDI

16:00   Cirkusová show skupiny CARINI

17:00   Michal Nesvadba

Na Dětský den platí běžné „mirakulovské“ vstupné 210 korun na osobu, zakoupit si můžete i rodinné vstupenky. Od 1. června máme otevřeno každý den od 10 do 18 hodin.

_MG_2092-Edit

Pár dat a čísel z parku

* Park byl otevřen v září 2012, měl rozlohu zhruba sedm hektarů a první stavbou v něm byl hrad. Ten se stal jeho symbolem. Postupně se rozrostl na dnešních 10 hektarů a dvě stě atrakcí.

* Za dobu existence parku prošlo jeho branami přes milion návštěvníků.

* Přes zimu je park zavřený, navštívit ho můžete vždy od dubna do října.

* Zábavně-naučný park není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině – najdete zde lesní hřiště a kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a v neposlední řadě i úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem. Od léta 2015 také vodní svět a oázy s vodními hříčkami.

* V parku je 870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů), či v areálu Gaudí.

* 2539 metrů čtverečních parku zabírají gastrozóny.

*Autorem všech atrakcí je kolektiv parku Mirakulum, za vizuální podobou stojí výtvarnice Lucie Kozelská. Jejich nápady realizují mimo jiné i odsouzení z nedaleké věznice Jiřice.

* V parku celoročně pracuje do 30 lidí, v sezoně pak přibývá několik desítek brigádníků.

_MG_2270-Edit

Fota: Archiv Mirakulum

Více na www.mirakulum.cz nebo na www.facebook.com/ParkMirakulum