Něco pro šikovné.... soutěž o nejzajímavější návrh “chybějící sochy”

21. leden 2016, 16:06
Něco pro šikovné.... soutěž o nejzajímavější návrh “chybějící sochy”

Anglo-česká developerská společnost a ochránce památkových budov Flow East vyhlašuje designerskou soutěž o nejzajímavější návrh sochy, která bude umístěna na Císařské schodiště v budově Forum na Václavském náměstí 19.

Společnost Flow East od roku 2002, kdy novobarokní stavbu koupila, nemůže najít žádné dochované informace o ztracené či zničené soše, která byla kdysi na vrcholu nyní prázdného podstavce a zdobila barokní Císařské schodiště, vnitřní dominantu budovy.

„Vzhledem k tomu, že neznáme žádné podrobnosti, abychom sochu mohli nahradit, obracíme se na veřejnost a naše místní sochaře. Věříme, že by mohli mít zájem přispět k obnovení velkolepého architektonického kousku,“ uvedl generální ředitel společnosti Flow East James Woolf.

Budova Forum, jejíž historie sahá až do roku 1896, byla společností Flow East zrekonstruována v roce 2005. Je jednou z největších historických budov na Václavském náměstí v Praze a je zapsána jako kulturní památka, částečně díky původnímu nájemci – pojišťovně Assicurazioni Generali, kde byl krátce zaměstnán i Franz Kafka. Nyní budova na šesti podlažích nabízí prvotřídní kancelářské a obchodní prostory v samém srdci Prahy.

Autor vítězného návrhu získá 100 tisíc korun.  Zároveň budou proplaceny veškeré náklady spojené s vytvořením sochy. Umělci, kteří se chtějí zúčastnit, mohou zasílat své návrhy na adresu [email protected] do 31. března 2016. Vítěz bude vybrán porotou složenou ze zástupců společnosti Flow East do konce dubna 2016.

Flow East se zaměřuje především na investice do historických budov a jejich restaurování v exkluzivních lokalitách po celé Evropě, zejména pak v centru Prahy. Od středověku, přes renesanci až po novobaroko – Flow East spravuje rozmanité portfolio výjimečných nemovitostí, z čehož je mnoho budov uvedeno jako kulturní nemovitosti a památky.

Umělci, kteří se chtějí zúčastnit, mohou zasílat své návrhy na adresu [email protected] do 31. března 2016. Vítěz bude vybrán porotou složenou ze zástupců společnosti Flow East do konce dubna 2016.