Návštěvníků Templářských sklepů stále přibývá, nikdo však zatím mýty opředený zlatý poklad nenašel

1. srpen 2017, 22:09
Návštěvníků Templářských sklepů stále přibývá, nikdo však zatím mýty opředený zlatý poklad nenašel

Jen v loňském roce navštívilo legendární sklepy v Čejkovicích 26 000 lidí. Dobrých důvodů, proč si vybrat za turistický cíl právě Templářské sklepy Čejkovice, je hned několik. V historických sklepech na vás dýchne závan středověku. Ve spletitých chodbách, kde nedohlédnete na druhý konec a kde vinaři uskladňují své tekuté poklady, možná, kdo ví, tam někde se před zraky smrtelníků ukrývá i poklad z ryzí hmoty, mýtický poklad templářů. 700 let je dlouhá doba. Tato řeka času se nesmazatelně vryla do podoby a atmosféry místa.

Historie Čejkovic sahá až do období středověku, kdy v této oblasti od 13. století působil řád templářských rytířů. Ti zde založili vinohrady a vtiskli tak krajině současný charakter vinařského kraje. Vystavěli rozsáhlé vinné sklepy, které nemají na našem území obdoby. Dnes patří ke třem nejstarším na Moravě, které si s více než 350 000 litry vína v dubových sudech udržely svou původní funkci a význam.

Novodobí Templáři jsou na tuto vinařskou tradici náležitě hrdí. Svou pracovitostí a poctivým přístupem ji stále udržují. Dokladem jsou mnohá prestižní vinařská ocenění. Tyto soudobé templářské poklady můžete ochutnat v rámci komentované prohlídky.

Kromě vína je v originálním historickém sklepení mimo jiné k vidění také unikátní kóje pro rozsáhlý archív lahvově zralých vín postavená za okupace a ve které bylo uloženo víno, které se podávalo při inauguraci prezidenta Václava Havla v roce 2003. K dalšímu z pokladů patří největší sud v ČR stále používaný na víno, který pojme 20 250 litrů vína, výroční sudy, které od založení družstva vyrábí již v páté generaci rodina místních bednářů, největší vinná láhev u nás s objemem 200 litrů a s největší vinnou etiketou zapsaná v knize rekordů ČR v roce 2013, největší vinný korek a to určitě není z rekordů vše.

Zážitek z pobytu na tak výjimečném místě umocněný ochutnávkou vynikajících a originálních vín je nezapomenutelný pro každého. Navíc je tu do konce roku 2017 možnost prohlídky UNIKÁTNÍ OBRAZOVÉ VÝSTAVY, která na 63 velkoplošných panelech zasazených do dubových sudů, oslavuje 80 let existence vinařského družstva v Čejkovicích. Výstava prezentuje sbírku předmětů, strojů, dokumentace a fotek o práci místních vinařů od roku 1936.
Se sklenkou v ruce se tak můžete dovědět, že v roce 1936 stál jeden litr červeného vína 5 korun a jeden litr bílého vína 6 korun a že v roce 1945 tisíc archivních lahví odváží ze sklepa ustupující Němci, před nimiž, stejně jako před Rusy, se podařilo z celého družstva zachránit pouze 150 hl destilátů zakopáním vedle sklepa v sýpce pod káděmi, přečíst si zajímavosti z tehdejšího tisku nebo si prohlédnout dobové listiny, či sbírku historických etiket s vyobrazením čejkovických sklepů, vývoj a proměny loga vinařského družstva v čase a mnohé další zajímavosti.

Kromě templářských sklepů a výstavy můžete v Čejkovicích navštívit i původní templářskou tvrz, nebo domek, ve kterém v chlapeckém věku vyrůstal T. G. Masaryk, první československý prezident, či očichat si bylinkový ráj.

Podpořte Templářské sklepy Čejkovice jako ten nejlepší cíl pro vinařskou turistiku na Moravě!

Hlasujte a vyhrajte Mercedes-Benz třídy V na měsíc. 

Svůj hlas můžete uplatnit ZDE.

Milovníci seriálů zde najdou místo, kde se natáčel seriál Vinaři a na jehož koprodukci se podílely právě Templářské sklepy Čejkovice.

To vše lze ochutnat a zažít v Templářských sklepech. To vše dělá z Čejkovic jedinečný vinařský cíl.

Potvrdit to může na 26 tisíc spokojených návštěvníků, kteří navštívili v loňském roce Čejkovické historické podzemí. Nárůst je to úctyhodný, oproti roku 2014, kdy do sklepů zavítalo na 14,5 tisíce návštěvníků, je to skok o 80 %. Ještě žádnému z návštěvníků se však nepodařilo najít legendární zlatý templářský poklad, který se někde v Čejkovicích údajně skrývá. Třeba se to podaří právě vám. Pro samotné Templáře je však zajisté nejhodnotnějším současným pokladem zisk ocenění Nejdůvěryhodnější značka 2016, kterou společnosti udělilo 4000 nezávislých spotřebitelů v rámci hodnotitelského průzkumu.

Zažijte snoubení vína, jídla, bylinek a středověké i novodobé historie. Přijeďte navštívit „Největší vinařskou rodinu“ do Čejkovic, což je také označení čejkovických družstevníků, kterých je 360 a společně tak tvoří největšího moravského producenta vína. Rádi vás uvidí v den otevřených sklepů, v rámci Vinné stezky, Vinných trhů, Svatomartinských vín či dětských Peklohrátek ve sklepení, nebo jen tak kdykoli chcete. Provedou vás komentovanou prohlídkou s degustací historickým sklepením ze 13. století. Prohlídky probíhají na objednání v průběhu celého roku a v letních měsících od pondělí do neděle i v pravidelných časech. Objednávat lze na tel. čísle 518 309 011 nebo na e-mailové adrese [email protected].

Tož na zdraví a na viděnou