Návštěva bývalého Československa? Stačí vstoupit do nově otevřeného kamenného obchodu Nanovo s designovým nábytkem druhé poloviny 20. století

1. říjen 2015, 13:07
Návštěva bývalého Československa? Stačí vstoupit do nově otevřeného kamenného obchodu Nanovo s designovým nábytkem druhé poloviny 20. století

Je tomu téměř 5 let, co Jirka Mrázek a Adam Karásek slavnostně spouštěli internetový obchod projektu Nanovo a snažili se přesvědčit své okolí a veřejnost o kvalitě a kráse designového nábytku druhé poloviny 20. století. Kousky nábytku a bytových doplňků, které jiní považovali za staré a vyhazovali ze svých bytů a půd, Jirka a Adam sbírali, opravovali a přesvědčovali své zákazníky o jejich kvalitách.

Dnes Nanovo otevírá kamenný obchod v centru Prahy, ve kterém zakladatelé nabízejí ikony československého designu. Obchod Nanovo sídlí na adrese Týnská ulička 8 v blízkosti Staroměstského náměstí. Jeho interiér je minimalistický, aby dal vyniknout tvarům, barvám a patině designového nábytku a bytových doplňků, které vystavuje. Jeho nabídka je pestrá - od drobností, které si pamatujeme ze stolů a poliček našich prarodičů až po rarity jako je křeslo designéra Zbyňka Hřivnáče vytvořené v 70. letech pro nyní již neexistující hotel Praha.

Při vstupu do obchodu každého na první pohled upoutá industriální kovový nápis MECHANIKA, který pochází z budovy Mechanika v Praze Malešicích, který Adam a Jirka zachránili při demolici stavby. Pokud by někdo dával před industriálním designem přednost kouskům od uznávaných autorů, úplnými raritami v obchodě v Týnské uličce jsou kožené křeslo a konferenční stolek z nedávno zdemolovaného Hotelu Praha, které v 70. letech navrhl designér Zbyněk Hřivnáč, stejně jako velkou část celého interiéru hotelu. Při stavbě hotelu byly použity v té době nejlepší dostupné technologie a materiály a vybavení hotelu bylo vedle Hřivnáče navrženo a realizováno dalšími významnými osobnostmi jako byl sklářský výtvarník Stanislav Libenský či designér Štěpán Kotrba. Křeslo se skládá z dřevěné konstrukce a sedací části, která je potažená kůží a stolek z mahagonové konstrukce a skleněné desky.

Pokud by někdo chtěl mít doma kousek, který s sebou do interiéru přinese trochu umělecké atmosféry, mohl by si u Nanovo vybrat unikátní křeslo z Nové scény Národního divadla v Praze. Kožené křeslo s kovovou pochromovanou konstrukcí navrhl slovenský designér Viliam Chlebo v roce 1979 pro podnik Kodreta, sídlící v Myjavě na Slovensku. Úpravu čalounění tohoto křesla pro dostavbu budovy Nové Scény Národního divadla provedl český architekt Karel Prager.

Další vzácností v obchodě je dřevěná plastika, složená ze čtyř dílů, která znázorňuje hodiny. Jirka a Adam ji získali v jedné Bratislavské administrativní budově, autor je bohužel neznámý.

Nanovo nabízí pouze originální předměty z druhé poloviny 20. století, které prošly částečnou nebo kompletní renovací. Vrací věcem jejich smysl a krásu. Předměty se snaží uvádět do co nejpůvodnějšího stavu, samozřejmě s přihlédnutím k jejich stáří a historii. Jejich cílem je, aby každý mohl věc okamžitě používat.

Nanovo je obchod s originálním užitým uměním a designem z druhé poloviny 20. století, který v roce 2010 založili Jiří Mrázek a Adam Karásek s jednoduchým nápadem – nabídnout originální kvalitní nábytek a bytové doplňky, které jsou v České republice opomíjené a v zahraničí většinou neznámé. Nanovo se soustředí hlavně na design z bývalého Československa, ale nabízí i originální předměty ze zahraničí. Každý kousek je pečlivě vybírán, citlivě renovován a díky Nanovo získává svou druhou šanci.