Našli jsme v Olomouci domov, nebo stále hledáme?

19. březen 2016, 19:29
Našli jsme v Olomouci domov, nebo stále hledáme?

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc bude v termínu 29. března až 2. dubna 2016 ve skryté perle Evropy hledat domov. Právě HLEDÁNÍ DOMOVA je totiž hlavním tématem již 17. ročníku tohoto mezinárodního filmového festivalu o lidských právech. V kině Metropol a Muzeu umění Olomouc – Divadle hudby festival představí 16 zahraničních i tuzemských filmů a 5 krátkých studentských snímků.

Festival Jeden svět Olomouc se chce letos zaměřit nejen na lidi, kteří k nám momentálně proudí, ale především na nás samotné a na to, co pro nás vlastně znamená domov. Víme to ještě vůbec? „To, jak definujeme domov, souvisí s naší životní zkušeností, s hledáním sebe sama a svého místa ve společnosti. Pocitu domova můžeme nabývat pomocí celého komplexu řady hodnot a ne nezbytně něčím hmotným. Právě tuto různorodost se snaží zprostředkovat letošní dramaturgie olomouckého festivalu, která bude téma zkoumat z mnoha různých úhlů pohledu.“, shodují se hlavní koordinátorky festivalu Jeden svět Olomouc Jana Gajová a Zuzana Marešová.

V Olomouci bude zastoupeno všech 11 programových kategorií festivalu Jeden svět. Z Hlavní soutěže bude uveden vynikající film Erika Gandiniho o sociální politice ve Švédsku Švédská teorie lásky a film pojednávající o jednom z hlavních pákistánských center radikálního islámu Mezi věřícími. Kategorie Hledání domova bude zastoupena snímkem Amal o integraci syrské rodiny do běžného života v Německu. Na festivalu se objeví několik již tradičních kategorií. Je jimi sekce Máte právo vědět, v níž bude představen film Právo podle Motleyové o americké právničce pracující v Afghanistánu, Moc médií, reprezentovaná filmem Pomozte najít Sunila Tripathiho o nebezpečí, jenž skýtají sociální sítě, Panorama s filmem Sonita o afghánské raperce odsouzené ke smluvenému sňatku, který získal cenu za nejlepší dokument na festivalu v Sundance, Cesty ke svobodě, v rámci které budou moci diváci zhlédnout film s názvem Po arabském jaru o násilí páchaném na ženách během demonstrací v Káhiře a Takzvaná civilizace, která přinese celkem dva filmy, Kola versus auta představující různé aspekty boje cyklistů o bezpečný pohyb ve městech a film Bábušky z Černobylu o svérázných dámách, které navzdory radiaci odmítají opustit svůj domov.

Nejvíce zastoupenou kategorií bude letos Český pohled, v rámci které budou představeny hned čtyři dokumenty. Festival bude zahájen časosběrným filmem Mallory režisérky Heleny Treštíkové o silné a přes svůj komplikovaný osud neskutečně pozitivní osobnosti Mallory Neradové, která přijede s diváky osobně debatovat. Na festivalu rovněž nebude chybět ani režisérka filmu Nebezpečný svět Rajka Dolečka Kristýna Bartošová. Ve světové premiéře je na Jednom světě uveden dokument Nemusíš s láskou, stačí s citem o naplňovaní sexuálních tužeb hendikepovaných osob a celý program vyvrcholí vizuálně vytříbeným filmem V paprsích slunce Vitalije Manského, který vznikl v koprodukci mimo jiné právě s Českou republikou.

A jaké jsou letošní nové kategorie? Sekce Mezi druhy se zabývá komunikací mezi lidmi a jinými živočišnými druhy a zastoupena bude šokujícím snímkem V kožešině o tom, jak je zacházeno se zvířaty na kožešinových farmách. Kategorie Kdo je tady normální zkoumá touhu lidí se znevýhodněním, ať už tělesným či duševním, zapadnout do většinové společnosti.  V této sekci uvedeme film Sedm písní pro dlouhý život, úžasně pozitivní film/hudební videoklip z prostředí skotského hospice. Poslední kategorií je Neklidná Ukrajina reprezentována filmem Zajatci, reflektující situaci na kyjevském Majdanu.

Jeden svět Olomouc považuje za velký přínos debaty, které zařazuje po projekci každého filmu. Pozvání k diskuzi nad nejrůznějšími tématy přijalo mnoho významných hostů. Mimo již uvedené také například Dr. Stuart James Duffin, ředitel strategií a programů irské organizace One Family, olomoucký architekt Tomáš Pejpek,cyklokoordinátor rozvoje cyklistické dopravy v ČR Jaroslav Martínek, novinář Luboš Palata, vědecký pracovník Historického ústavu Akademie věd České republiky docent Ladislav Hladký a mnoho dalších významných hostů. Prostřednictvím skypu proběhne také debatas režisérem filmu Pomozte najít Sunila Tripathiho Nealem Broffmanem. 

Jeden svět Olomouc svou pozornost opět soustředí i na projekce pro žáky a studenty základních a středních škol. Speciální školní projekce budou probíhat v dopoledních hodinách v MUO - Divadle hudby, Arcidiecézním muzeu – sál Mozarteum a kině Metropol. Pro členy seniorských klubů a penzionů jsou v sobotu 2. dubna přichystány dvě projekce pro seniory dokumentu Nebezpečný svět Rajka Dolečka včetně debaty s režisérkou Kristýnou Bartošovou v MUO – Divadle hudby.

Festival tradičně nabídne také pestrý doprovodný program. Například 22. 3. proběhne komponovaný večer s názvem Na Zemi na zemi, který se zaměří na alternativní způsoby života. 23. 3. představí Jindřich Štreit v Pevnosti poznání dva soubory fotografií z roku 2015 zabývajících se tématem bezdomovectví. Jaký je život lidí bez domova budou moct návštěvníci festivalu zažít také díky prohlídkám města s průvodci sociálního podniku Pragulic Olomouc. Ve spolupráci se sdružením profesorů Filozofické fakulty Univerzity Palackého Societas cognitorum festival Jeden svět Olomouc uvede přednášku bývalého rektora olomoucké univerzity profesora Josefa Jařaba na téma migrace. 31. 3. se pak v Jazz Tibet Clubu odehraje koncert jedné z nejúspěšnějších českých kapel současnosti Please the trees, která v Olomouci u kříže v Holickém lese také vysadí strom – lípu srdčitou.

Zajímavosti 17. ročníku

Mobilní aplikace

Kompletní program festivalu, přehled akcí či přidané projekce najdete v mobilní aplikaci Jeden svět 2016. Je možné sestavit si vlastní program. Aplikace je od společnosti Ackee a je dostupná i v angličtině. Najdete ji na App Store a Google Play.

Filmy s kampaní

Jeden svět se stále více zabývá tzv. filmy se sociálním dopadem, které chtějí změnit svět. Publikum má v těchto případech možnost se zapojit do kampaně. Úspěch filmu spočívá ve změně veřejného mínění, chování či legislativy. Tyto filmy budou speciálně označené na webovém programu. Jeden svět Olomouc jich letos uvádí 6. Příkladem je dokument Sonita, jehož protagonistka startuje kampaň proti nuceným sňatkům.

iShorts: Kraťasy o hledání domova

Série studentských filmů prezentuje současnou krátkometrážní dokumentární tvorbu předních filmových škol ze střední Evropy. Domov či blízké místo jsou jedním ze základních témat pro většinu školních projektů. Publikum bude hlasovat o nejlepším z nich.

Jsme ekologičtější

Vegetariánské občerstvení a lépe tříděný odpad. Jeden svět Olomouc bude letos ještě ekologičtější. Hosté budou po Olomouci mezi promítacími místy jezdit na kolech zapůjčených spolkem Rekola.

Kompletní přehled programu včetně anotací doprovodného programu, všech hostů a praktických informací najdete na webových stránkách festivalu: www.jedensvet.cz/olomouc