Naskočte na jazzovou vlnu s Mladí Ladí Jazz

25. leden 2016, 8:07
Naskočte na jazzovou vlnu s Mladí Ladí Jazz

Multiinstrumentalista Jacob Collier či swingoví Paris Combo již v dubnu v Praze.

Již po sedmé představí mezinárodní festival Mladí Ladí Jazz hvězdná jména světového jazzu! V dubnu 2016 se tak můžete těšit na čerstvý objev hudební scény - multiinstrumentalistu Jacoba Colliera, francouzskou kapelu Paris Combo či pianistu a držitele ceny Grammy, Krise Bowerse. Festival se poprvé rozšíří i o koncerty v dalších českých městech a po loňském úspěchu se organizátoři rozhodli znovu zařadit také dětské hudební workshopy. Opět proběhne soutěž Jazz Fruit podporující mladé jazzové talenty, která umožní vítězům nahrát vlastní desku. Neváhejte a naskočte na jazzovou vlnu! Lístky jsou k dispozici v předprodejní síti goout.cz a zvýhodněné studentské  vstupné začíná již na 100 Kč.

Festival Mladí Ladí Jazz navazuje na tradici jazzu v českém prostředí a snaží se navrátit mladé publikum zpět k jazzové hudbě. Již sedmým rokem představuje to nejlepší ze světového jazzu za cenu dostupnou i pro studenty. První dubnový pátek vystoupí v Paláci Akropolis legendární kapela Paris Combo. Jejich živelná muzika pulzuje typickými francouzskými šansony a je doplněna o prvky amerického jazzu, swingu 30. let či romské rytmy a temperament. Jedinečné vokály slavné herečky a zpěvačky Belle du Berry posluchače snadno vtáhnou do atmosféry kabaretního představení.

Jedním z nejzajímavějších festivalových zážitků bude bezesporu koncert mladého hudebníka Jacoba Colliera, který vystoupí 8. dubna v Paláci Akropolis. Teprve jednadvacetiletý Brit nabídne naprosto jedinečnou podívanou a představí své originální variace známých písní od ikon, jakými byli Stevie Wonder, Michael Jackson nebo Ray Charles. Collier během své show ovládá více než 10 hudebních nástrojů a za svou kariéru už si zahrál s takovými hvězdami jako jsou Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea či Becca Stevens. Svými fascinujícími vokálními harmoniemi, invenčním přístupem a originálním mezižánrovým přesahem si získává stále větší uznání a jeho připravovaná deska patří mezi nejočekávanější počiny roku 2016.

Dalším lákavým interpretem letošního ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz je americký pianista Kris Bowers. Za svou hudební kariéru složil hudbu k několika filmům a spolupracoval s mnoha hvězdami napříč žánry. Podílel se například na nahrávce No Church in the Wild a společně s Kanye Westem a rapperem Jay Z byl za ní v roce 2011 oceněn Grammy. Jako mladý hrál s baskytaristou Marcusem Millerem, který během loňském ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz předvedl neopakovatelnou show ve vyprodaném klubu Roxy. Bowersovo poslední album Heroes+Misfits (2014) si získalo ohromující mezinárodní uznání. Na svém koncertě v pátek 15. dubna v MeetFactory představí premiérově skladby, které vyjdou na podzim na jeho nové desce.

Mladí Ladí Jazz poprvé v regionech

Poprvé v letošním roce expanduje festival Mladí Ladí Jazz i mimo pražskou metropoli a přiváží vybrané interprety do ostatních českých měst. “Velký přesah letošního ročníku vidím také ve vzdělávání dětských posluchačů prostřednictvím workshopů Orana Etkina, jejichž počet od loňska zásadně narostl. V rámci programu Mladí Ladí Dětem chceme dát šanci i dětem ve vyloučených lokalitách, aby poznaly Etkinův fascinující přístup k hudbě, říká organizátor festivalu Jan Gregar. Dětské workshopy ve vyloučených lokalitách budou primárně zdarma a organizátoři při jejich realizaci spolupracující například s Člověkem v tísni. Hudební workshopy s držitelem ceny Grammy Oranem Etkinem proběhnou kromě Prahy také v Brně, Liberci a Ústí nad Labem. Americký klarinetista zde představí svou metodu Timbalooloo, která předškolním dětem umožňuje stát se muzikantem skrze hudební příběhy.

Také v letošním roce proběhne v rámci festivalu soutěž Jazz Fruit, do které se mohou zapojit začínající kapely a hudebníci až do konce března. Vítězi bude umožněno nahrát vlastní desku a vystoupit s nizozemskou skupinou Tin Men & the Telephone na jednom z hlavních večerů v Jazz Docku.

Hlavním cílem festivalu zůstává snaha navrátit mladé publikum zpět k jazzové hudbě, proto pořadatelé opět snižují vstupné pro návštěvníky  do 26 let.  Ceny lístků začínají na 100 Kč.

Předprodej vstupenek na https://goout.cz/cs/koncerty/mlady-ladi-jazz-2016/dyugb/

Program festivalu Mladí Ladí Jazz 2016

30. 3. Carrousel (CH) – Jazz Dock

1. 4. Paris Combo (FR) - Palác Akropolis

8. 4. Jacob Collier (GB) - Palác Akropolis

13. 4. Jazz Fruit + Tin Men & the Telephone (NL) - Jazz Dock

15. 4. Kris Bowers (USA) - Meet Factory

20. 4. Organ Explosion (DE) - Jazz Dock

28. 4. Schmieds Puls (AUT), Jazz Dock