Národní Pokladnice a její nová kolekce cihliček s motivy českých a slovenských uměleckých děl

14. květen 2015, 10:33
Národní Pokladnice a její nová kolekce cihliček s motivy českých a slovenských uměleckých děl

Národní Pokladnice vydává jedinečnou kolekci sběratelských cihliček s motivy nejvýznamnějších českých a slovenských děl. Tato kolekce hrdě nese název Česká a slovenská mistrovská díla.

„Kolekce připomene milovníkům umění i historie významné osobnosti československých dějin,“ dodává ke kolekci Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

Cihličky jsou zušlechtěny ryzím zlatem a stříbrem. V kolekci najdete 12 cihliček a každá je 60 x 35 mm velká. Každá cihlička vystihuje jedno významné malířské dílo známého českého nebo slovenského umělce.

Jedná se o limitovanou edici – pro Českou republiku je k dispozici pět tisíc sbírek. Tuto vyjímečnou kolekci uvádí Muchova reprodukce světoznámého secesního díla Slavia.

Jaké poklady kolekce skrývá?

Kolekci českých a slovenských mistrovských děl otevírá podobizna Josephine Crane-Bradley jako slovanské bohyně Slavie. Mezi dalšími 12 uměleckými díly nalezneme např. Ladovo poetické ztvárnění jednoho ze čtyř období: „Jaro“ nebo jedno z prvních kubistických děl českého grafika a malíře Bohumila KubištyKavárna“, které vzniklo roku 1910 v Paříži.

Ze slovenských světoznámých maleb se můžete těšit např. na „Portrét L´Štúra“ od autora oltářních obrazů a realistických portrétů Josefa B. Klemense nebo na lyrické pojetí ženské něžnosti a krásy v podobě díla „Mateřství“ z tvorby Mikuláše Galandy.

Národní Pokladnice za svou existenci vydala také několik pamětních medailí a mincí, jejichž záměrem je připomínat důležité události českých dějin. Například v lednu 2015 vydala pamětní medaili k příležitosti 660. výročí korunovace Karla IV. římským císařem. Medaile byla ražena v nejvyšší možné kvalitě a její průměrná velikost byla 45 mm s váhou 34,45g. Jejího autora můžete znát jako držitele světového ocenění Nejkrásnější zlatá mince světa. Navrhl také český oběžný padesátihaléř a současnou oběžnou dvacetikorunu. Ano, jedná se o akademické sochaře a medailéra Vladimíra Oppla.