Na zámku v Dačicích vás zavedou za oponu fantazie

24. červenec 2015, 11:36
Na zámku v Dačicích vás zavedou za oponu fantazie

Máte rádi kouzelný svět fantazie a pohádkových příběhů? Pokud ano, vypravte se do Dačic na zámek. Čeká vás tam výstava loutek a loutkových divadélek. Možnost máte až do 31. srpna 2015.

Na výstavě Za oponou čeká fantazie uvidíte více než dvě stovky exponátů. Kromě sériově vyráběných loutek, dekorací i celých divadel vytvářených špičkovými výtvarníky své doby se můžete těšit i na naprosté unikáty. Jedním z nich je jediný zachovaný exemplář prvního česky tištěného loutkového divadla u nás, který pochází z roku 1894 a reprodukuje portál Národního divadla s nápisem Národ sobě. Téměř celý náklad totiž ještě před uvedením na trh shořel a dodnes se zachoval patrně tento jediný exemplář.

Dalším unikátem, na který se můžete těšit, jsou ručně malované plošné loutky malíře Mikoláše Alše, které vytvořil pro své děti. Na základě Alšových ilustrací v loutkářských knížkách vznikly roku 1912 i nejstarší české sériově vyráběné loutky, příznačně zvané Alšovky. Z jejich nejranější produkce je na výstavě k vidění slavná pohádková trojice Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

Kromě dalších kompletních rodinných divadel z první poloviny 20. století a několika desítek loutek vyrobených firmami Antonína Münzberga, Jana Krále či Aloise Preclíka zapůjčilo Národní muzeum také loutky, které významní výtvarníci vyrobili pro své rodiny či přátele. Vystaveni jsou tak například Spejbl, Hurvínek a Mánička vyřezaní Janem Vavříkem-Rýzem, blízkým spolupracovníkem Josefa Skupy.

Výstavou vám chceme připomenout stručnou historii loutkových divadel v českých zemích. Jeho kořeny sahají až do 17. století, kdy začali naší zemí putovat kočovní loutkáři. Na sklonku 19. století se loutkové divadlo přestěhovalo z návsí, náměstí a hostinců i do vesnických chalup a měšťanských pokojů. Rozmach česky hraného loutkového divadla byl součástí národního obrození, a i díky tomu se rozšířilo v našich zemích tak jako nikde jinde v celé Evropě.

Součástí výstavy je také prostor pro vás a vaše děti. Sami si můžete vyzkoušet zahrát divadlo podle své vlastní fantazie, či s pomocí úryvků kdysi tak populárních pohádkových her. Nezbývá, než se vydat za oponu, do světa fantazie.

Tip: Do světa fantazií i dávní zámecké minulosti se můžete vypravit také během víkendů 31. 7. – 1. 8. 2015 a 14. – 15. 8. 2015. To se budou na zámku v Dačicích odehrávat Noční prohlídky aneb Ptačí říše barona Dalberga.

http://www.zamek-dacice.eu