Na ostravské fórum Meltingpot přijedou spisovatel Tuvia Tenenbom, guru bioartu Joe Davis nebo vůdce amazonského kmene Manari Ushigua

4. červen 2019, 14:16
Na ostravské fórum Meltingpot přijedou spisovatel Tuvia Tenenbom, guru bioartu Joe Davis nebo vůdce amazonského kmene Manari Ushigua

Scéna Big Bang Stage věnovaná částicové fyzice nabídne diskuse a workshopy s vědci z CERNu

Izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, vůdčí osobnost bioartu Joe Davis, vizionář a kritik na poli digitální revoluce Andrew Keen, legendy mezi novináři CNN Ingrid Formanek a Jim Clancy, vůdce amazonského kmene Manari Ushigua, evangelický pastor a řečník Mark Gungor, tanečnice, skladatelka a bývalá vokalistka Madonny Donna de Lory, jeden z nejvýraznějších současných evropských filozofů Alain de Benoist, Oshův osobní přítel, hudebník, malíř a sochař Devakant, odborník na drony a kyber zbraně David Whetham, spisovatel, režisér a uznávaný expert mentálního léčení Clemens Kuby, nebo také neuropatolog a spisovatel František Koukolík, generál Armády České republiky Petr Pavel či autor knih pro děti a ilustrátor Petr Sís... to je jen několik jmen z bohatého seznamu 150 inspirativních řečníků z více než 20 zemí světa, kteří letos vystoupí na mezinárodním diskusním fóru Meltingpot. Jeho čtvrtý ročník proběhne od 17. do 20. července po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic.

Za první tři ročníky fórum Meltingpot ukázalo svoji životaschopnost, přitáhlo desetitisíce návštěvníků, jejichž vstřícnost a vnímavost oceňují i zahraniční řečníci. Ti zároveň vyzdvihují unikátní spojení s hudebním programem a celkovou atmosférou festivalu Colours of Ostrava,” říká kurátorka fóra Meltingpot a zároveň ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Čtyřdenní program Meltingpotu bude opět nabitý, nabídneme devět tématicky zaměřených scén s padesáti zahraničními a sty domácími hosty ze všech oblastí lidského myšlení - vědy, umění, osobnostního rozvoje, politiky, médií, filozofie, ale třeba také z cestování,” láká dramaturgyně Petra Hniková Charmite.

Vystoupí například vůdčí osobnost hnutí bioart, kontroverzní vědec a charizmatický umělec Joe Davis, v pravém smyslu geniální renesančních bytost, podobající se svým kreativním myšlením a zvídavostí novodobému Leonardu da Vinci. “Není náhodou, že Joe Davis zavítá na Meltingpot právě letos, kdy si připomínáme 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinci. Na téma propojení věd a umění v dnešní době bude hovořit hned několik všestranných osobností. Ostatně, na tom je myšlenka Meltingpotu založena,” vysvětluje Petra Hniková Charmite. Vizionář, komentátor a kritik na poli digitální revoluce a autor několika bestsellerů Andrew Keen bude hovořit o tom, proč kombinace digitální revoluce, globalizace a ekonomické stagnace vedla k vzestupu populismu. Legenda mezi producenty a novináři Ingrid Formanek, která pracuje pro CNN více než čtvrt století, představí své nedávné projekty týkající se globálních ekologických problémů. Společně s další novinářskou legendou CNN Jimem Clancym pohovoří o pádu železné opony z pohledu zahraničních novinářů. Globální expertka na komunikaci a média Yan Mei se zaměří na aktuální problematiku spojenou s firmou Huawei či na vztahy s Čínou.

Vůdce amazonského kmene, léčitel a ekologický aktivista Manari Ushigua předestře palčivé otázky spojené s odlesňováním pralesů či odpojení lidské populace od základních životních zdrojů. Izraelský spisovatel a autor bestsellerů, dramatik a novinář Tuvia Tenenbom, svérázný zastánce politické nekorektnosti, pohovoří o vzájemném soužití Izraelců a Palestinců, americké společnost nebo dopadech uprchlické krize v Německu. Po dvou letech se vrátí oblíbený evangelický pastor, mezinárodně uznávaný řečník a spisovatel Mark Gungor, s jehož laskavým a moudrým humorem se budeme moci prosmát ke šťastnějším vztahům. Další významných hostem fóra se stane ekonom, spisovatel a intelektuální vůdce John Perkins. Uznávaná tanečnice, skladatelka a interpretka manter Donna de Lory, která působila dvacet let jako vokalistka Madonny, nabídne unikátní hlasové workshopy. Skladatel, malíř a sochař Devakant předá své životní zkušenosti, které léta čerpal jako přítel a osobní flétnista světoznámého duchovního vůdce Osha.

Další osobností, která si ostravské fórum oblíbila a rozhodla se znovu vrátit, je spisovatel, režisér a uznávaný expert mentálního léčení Clemens Kuby či originální pohybový umělec a vicemistr světa v breakdance Daniel Sonic Rojas. Dalšími významnými řečníky budou světový odborník na automatické zbraně, drony a kyber zbraně David Whetham, jeden z nejvýraznějších současných evropských filozofů Alain de Benoist, politolog specializující se na studium oligarchie a chování nejbohatších lidí světa Jeffrey A. Winters, vojenský analytik CNN a odborník na kyberbezpečnost Cedric Leighton či bývalý novinář a ředitel výzkumu organizace Physicians for Human Rights (Lékaři pro lidská práva) Phelim Kine.

Z českých řečníků účast přijal mimo jiné neuropatolog, spisovatel a publicista František Koukolík, generál Armády České republiky Petr Pavel či mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů Petr Sís a mnoho dalších. Nebude chybět divácky velmi oblíbená scéna Czech Stories, na které vystoupí řada domácích osobností z oblasti vědy i umění, lifestyle, architektury i gastronomie, novinařiny nebo dezinformací. Programem se bude prolínat téma svobody spojené s oslavou 30. výročí od Sametové revoluce.

Novinkou pro letošní rok je především The Big Bang Stage, scéna věnující se popularizaci částicové fyziky. Návštěvníci se budou moci setkat a diskutovat s předními vědci organizace CERN a dalších spřátelených institucí. Program bude doplněn o interaktivní a zážitkové workshopy. Vystoupí světoznámá hráčka na teremin Dorit Chrysler, fyzik a kytarista Mark Lewney vysvětlí strunovou teorii pomocí kytarové verze Bohemian Rhapsody.

Fórum Meltingpot také letos v lednu spustilo druhé pokračování projektu Voices of Meltingpot – filmových zpovědí vybraných hostů z předcházejícího ročníku. Z roku 2018 to jsou například autor bestselleru Hygge Meik Wiking, komiksolog James Kakalios, „futuristický mnich“ Bruno Marion, klimatolog Václav Cílek, překladatel Martin Hilský a další. Rozhovory najdou zájemci zde: https://www.meltingpotforum.com/cs/voicesofmeltingpot.

Fórum Meltingpot probíhá po boku festivalu Colours of Ostrava v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Jako hlavní hvězdy se zde představí například The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Years & Years, Rosalía, MØ, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin Closer, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Kronos Quartet a řada dalších. Program na 21 scénách nabídne přes 350 programových bodů.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky, které platí i na scény fóra Meltingpot, jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu na www.colours.cz a v sítích GoOut a Ticketportal. Cena čtyřdenní vstupenky 2 790 Kč platí na limitované množství 9 000 kusů.

Více informací na https://www.meltingpotforum.com.