Na Dlabačově se opět rozjedou klasické filmové projektory

3. duben 2019, 13:04
Na Dlabačově se opět rozjedou klasické filmové projektory

Milovníci klasiky zbystřete! Na Dlabačově se opět rozjedou staré filmové projektory na 35 MM pásy, se kterými se představí poklady československé kinematografie.

Pravidelná přehlídka kultovních filmů přichází v pravidelném dvoutýdenním intervalu, a navíc v doprovodu tematických drinků, které ještě více zpříjemní jedinečný zážitek. Začátkem dubna se mladičká Ivana Chýlková s Vilémem Čokem vyřádí v kontroverzním snímku s názvem „V žáru královské lásky“. Konec měsíce se ponese v umírněnějším romantickém žánru se socialistickým muzikálem „Dáma na kolejích“ s Jiřinou Bohdalovou a Radkem Brzobohatým. V květnu se můžete těšit na Vladimíra Menšíka a Josefa Abrháma v krimikomedii „Happy End“ a filmový experiment rebelující režisérky Věry Chytilové „Sedmikrásky“.

Každou druhou neděli čeká návštěvníky Kina Dlabačov program s názvem 35MM FILM a spolu s ním výběrové kultovní filmy ze zlatého fondu československé filmové produkce v původním formátu. V rámci tohoto cyklu se navíc návštěvníci mohou těšit také na speciální hosty, dramaturgické úvody, o které je program rozšířen, a tematické drinky, které jsou servírovány ke každému filmu.

Zážitek klasického filmu promítaného na filmové plátno z promítací kabiny je v mnoha ohledech nenapodobitelný. Původní filmové projektory divákům dopřejí požitek ze starých snímků se vším, co k nim vždy patřilo. Drobné škrábance a částečky prachu na pásech nebo občasné problikávání při promítání dodávají projekci svou autentičnost. I zahraniční klubová kina stále častěji zařazují promítání starých filmů na klasickém pásu do svého programu a někteří režiséři trvají na uvádění svých filmových novinek také právě na filmovém pásu.

Důvodem, proč se klasické filmy nepromítají v multikinech, je především úplná digitalizace filmové distribuce a likvidace starého technologického vybavení. V Kině Dlabačov se však projektorů nezbavili, ale naopak je pečlivě udržovali v chodu. Nyní s převážně archivními snímky nastal jejich čas!

V žáru královské lásky

Kdo by v devadesátých letech neslyšel o svérázném snímku režiséra Jana Němce o bouřlivém milostném vztahu dekadentního knížete a dcery degradovaného důstojníka? Provokativní postmoderní komedie vypráví barvitým způsobem příběh neodolatelné přitažlivosti dvou naprosto odlišných postav ztvárněných Ivanou Chýlkovou a Vilémem Čokem. Pro mnohé diváky se tento snímek stal bizarním, avšak nezapomenutelným filmovým zážitkem.  

  • Režie: Jan Němec  • Scénář: Jan Němec  •  Scénografie: Michael Rittstein  • Hrají: Vilém Čok, Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Pavel Landovský

Kdy? neděle 7. 4. od 19:30

Cena: 100 Kč

Dáma na kolejích

Snímek z roku 1966 líčí vtipným způsobem životní zvrat Marie, řidičky tramvaje, po tom, co přistihne svého drahého manžela při důvěrném loučení s atraktivní blondýnou. Po prvotním smutku přichází čas na velkou změnu! Rodinné úspory na spořitelních knížkách berou za své, protože Módní závody a salón krásy čekají. Z Marie se v tu ránu stává dáma, která o ctitele nemá nouzi, a manžel pochopí, že musí o svou ženu doslova zabojovat. V romantickém tramvajáckém muzikálu s nádechem feminismu se v hlavních rolích představí například mladičká Jiřina Bohdalová, Radek Brzobohatý nebo František Peterka.

  • Režie: Ladislav Rychman  • Scénář: Vratislav Blažek  • Hrají: Jiřina Bohdalová, Radek Brzobohatý, František Peterka, Libuše Geprtová

Kdy? neděle 21. 4. od 19:30

Cena: 100 Kč

 

Happy End

Happy End je naprosto originálním filmovým počinem z roku 1967, který nemá obdoby ani v dnešní době. Byl totiž natočen pozpátku. Opačnou vypravěčskou chronologií se z počátku tragický příběh postupně mění v nevšední komedii. Vladimír Menšík v roli manžela Bedřicha ožívá po popravě, ke které byl odsouzen za vraždu své ženy Julie, a s chutí začíná divákům popisovat průběh jejich manželství. V absurdním, ale zábavném filmu chodí lidé pozpátku, smrt se stává zrozením, záchrana tonoucího topením nebo seznámení rozchodem.

Režie: Oldřich Lipský  •  Scénář: Miloš Macourek, Oldřich Lipský  •  Hrají: Vladimír Menšík, Jaroslava Obermaierová, Josef Abrhám, Bohuš Záhorský, Stella Zázvorková, Martin Růžek

Kdy? neděle 5. 5. od 19:30

Cena: 100 Kč

 

Sedmikrásky

Druhý celovečerní film režisérky Věry Chytilové se se svým radikálním pojetím filmové estetiky stal zároveň jejím nejvíce výtvarným filmem. Experimentální pojetí filmu, výtvarná kamera Jaroslava Kučery a výprava Ester Krumbachové pomohly filmu k celosvětovému uznání. Kudy chodí, tudy provokují. Slavná provokativní moralistní groteska vypráví o dvou Mariích a o bludném kruhu pseudohodnot a pseudovztahů. Snímek překvapil publikum, kritiku i oficiální kruhy svou silnou stylizací, která ho odlišovala od všech filmů tehdejší produkce.

  • Režie: Věra Chytilová  •  Scénář: Věra Chytilová, Ester Krumbachová, Pavel Juráček   •  Hrají:  Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert, Jan Klusák, Marie Češková, Marcela Březinová, Jiřina Myšková, Oldřich Hora, Václav Chochola, Jaromír Vomáčka a další

Kdy? neděle 19. 5. od 19:30

Cena: 100 Kč

Vstupenky si můžete zakoupit v předprodeji na: www.dlabacov.cz.