Na Colours of Ostrava zazní muzikál Deža Ursinyho Peter a Lucia v podání jeho syna Jakuba, Doroty Nvotové a skupiny Talent Transport

9. duben 2017, 22:37
Na Colours of Ostrava zazní muzikál Deža Ursinyho Peter a Lucia v podání jeho syna Jakuba, Doroty Nvotové a skupiny Talent Transport

Festival Colours of Ostrava, který proběhne od 19. do 22. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic, přidává do programu osmnáct nových jmen, která patří k tomu nejzajímavějšímu na nezávislé scéně u nás i v zahraničí. Výběr vznikl opět v dramaturgii hudebního magazínu Full Moon a ke slovu se dostane široká škála žánrů - například pop, elektronika, emocore, shoegaze nebo jazz.

 „Podobně jako v předchozích letech jsou základem programu Full Moon Stage zajímavá jména domácí alternativní scény, ke kterým vybíráme zahraniční interprety. S letošní sestavou účinkujících navazujeme na náročnost minulých let a věřím, že jsme, co se zajímavosti dramaturgie týče, opět udělali krok kupředu,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.

Jednou z výjimečných položek na Full Moon stage se stane festivalová premiéra muzikálu Deža Ursinyho Peter a Lucia v podání jeho syna Jakuba, herečky a zpěvačky Doroty Nvotové a skupiny Talent Transport. „Jeden z největších velikánů československé hudby by v letošním roce oslavil sedmdesát let. Uvedení projektu Peter a Lucia by mělo k oslavě nedožitého jubilea Deža Ursinyho alespoň trochu přispět,“ říká Pařízek. 

Na letošní Full Moon Stage dále vystoupí: ±0, Autumnist, Cold Cold Nights, Dné, Esazlesa, Ron Gallo (US), Johnny the Horse, Manon Meurt, Muzikant Králíček, Niechęc (PL), Rest in Haste, Role, Emma Ruth Rundle (US), Tomáš Palucha s filmem Haxän, Warhaus (BE), Xylouris White (AU/GR) a vítěz soutěže 1Band2Play.

Během čtyř předchozích ročníků se jasně ukázalo, že publikum na nejpestřejším festivalu u nás si scénu, kterou dramaturgicky zaštiťuje Full Moon, oblíbilo,“ říká Pařízek a upřesňuje: „Loni jsem pasoval Brodku do role tajné hvězdy festivalu, z letošního ročníku bych rád upozornil na sobotní vystoupení amerického garážového písničkáře Rona Galla. Věřím, že podobně uspějí jména jako Xylouris White nebo Warhaus, ale svojí důležitost má každá položka programu, sázíme hlavně na ucelenou dramaturgii.

Koncert belgické skupiny Warhaus, projektu zpěváka známých Balthazar Maartena Devoldera, byl domluven ještě před vydáním jejich debutu, což bylo podle Pařízka zásadní: „Album We Fucked a Flame Into Being sklidilo v zahraničních hudebních magazínech velké ovace, nebyla nouze o přirovnání k velikánům typu Nicka Cavea či Toma Waitse.“ S věhlasem jedné z nejlepších živých skupin současnosti přijíždí žánrově nezařaditelná dvojice Xylouris White, ve které se setkal bubeník Jim White (Dirty Three, Cat Power nebo Bill Callahan) a krétský loutnista Georgios Xylouris. Tajemným postmetalovým písničkářstvím dojme zpěvačka Emma Ruth Rundle, divoký taneční jazz s unikátní videoprojekcí představí polská formace Niechęć a celý program scény zakončí energická show Rona Galla, kterého magazín Uncut nedávno vyhlásil za jeden z objevů letošního roku.

Čerstvá jména domácí scény doplňují ověření veteráni. Ani v letošním roce nebude chybět spojení hudby a němého filmu, švédský filmový kult Čarodějnictví v průběhu věků (Häxan, 1922) doprovodí skupina Tomáš Palucha. Nová alba představí emocoreová formace Esazlesa nebo oceňovaný domácí hudebník Dné, jehož kolekce These Semi Feelings, They Are Everywhere obdržela ceny Vinyla a Apollo. Petr Marek (Midi Lidi) představí spolu se skupinou Květy svůj projekt Muzikant Králíček. „Jedním z nejpříjemnějších překvapení posledních let je pro mě osobně scéna okolo skupin Cold Cold Nights, Role nebo ±0,“ říká Pařízek, všichni jmenovaní na Full Moon Stage vystoupí také, podobně jako kapely Autumnist, Manon Meurt či Johnny the Horse. Celý program doplní vítěz talentové soutěže 1Band2Play, jehož jméno bude oznámeno v polovině května.

Na Colours of Ostrava 2017 zahrají jako hlavní headlineři například Imagine Dragons, Jamiroquai, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System nebo Nouvelle Vague.

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava 2017 jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro. Aktuální cena 2.490 Kč platí na limitované množství 5.000 kusů. V prodeji je také ubytování ve stanovém městečku, parkování nebo místo pro karavan.

Více informací na www.colours.cz nebo na www.fullmoonzine.cz.

Partneři festivalu: Generální partneři: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: Agrofert, Skupina ČEZ, Radegast. Exkluzivní partner: Česká televize. Generální mediální partneři: MF Dnes, Hitrádio Orion.