Na Colours of Ostrava zahraje Kronos Quartet i jazzové hvězdy Hiromi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick nebo Paolo Fresu

12. leden 2019, 23:21
Na Colours of Ostrava zahraje Kronos Quartet i jazzové hvězdy Hiromi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick nebo Paolo Fresu

Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava nabídne svým návštěvníkům vedle hlavních hvězd The Cure nebo Florence + The Machine také výjimečné zážitky z oblasti jazzu nebo soudobé klasické hudby. V unikátním prostředí auly Gong se představí například americký Kronos Quartet, držitel Grammy, který díky svému mistrovství a zároveň novátorství patří k nejznámějším smyčcovým kvartetům současnosti. Z velkých jazzových jmen pak přijede zázračná japonská klavíristka Hiromi, podmanivý sardinský trumpetista Paolo Fresu se svým “Devil” kvartetem, britský experimentální saxofonista a klarinetista Shabaka Hutchings s formací Sons of Kemet v ojedinělé verzi XL se čtyřmi bubeníky a norský trumpetista Mathias Eick, který je proslulý vřelým lyrickým tónem a spoluprací s vydavatelstvím ECM.

“Takto skvěle obsazený žánr jazzu jsme v historii Colours of Ostrava ještě neměli - co jméno, to velká osobnost, která nabídne našim návštěvníkům neopakovatelné hudební zážitky. Ať už půjde o Hiromi, jejíž divoká virtuozní hra na klavír je považována za ´přírodní´zázrak, nebo o nezařaditelné Sons of Kemet s dvěma bubeníky navíc,” uvádí ředitelka festivalu Zlata Holušová. “Jsme také hrdí, že se po sedmi letech do Ostravy vrátí Kronos Quartet, tentokrát čistě jako kvarteto bez dalších hudebníků,” dodává Zlata Holušová.

Kronos Quartet, který tvoří houslisté David Harrington a John Sherba, hráč na violu Hank Dutt a violoncellistka Sunny Yang, již bezmála padesát let boří představy o tom, že podobná tělesa mají hrát v oblecích klasickou hudbu. Jeho členové přišli s neuvěřitelnou šíří repertoáru – od moderní klasiky přes experimentální avantgardu, minimalismus, folk a rock až k world music a vlastní nadčasové tvorbě. Spolupracovali s Davidem Bowiem, Laurie Anderson, Björk, Davem Matthewsem nebo Paulem McCartneym, s Terrym Rileym, Arvo Pärtem, Astorem Piazzollou, Philipem Glassem, Henrykem Góreckým či Stevem Reichem. Nahrávali s hudebníky a autory z Afriky, Blízkého východu, Indie, Sibiře, Balkánu nebo Mexika a  jejich hudba se objevila na řadě filmových soundtracků.

Oslnivé skladatelství, virtuózní technika, nenapodobitelně dynamická hra, do níž vášnivě vkládá celé tělo, když u klavíru doslova tančí, rychlost a pankáčské účesy – to je jedna z nejoslnivějších jazzových klavíristek současnosti Hiromi Uehara. Skladatelka, jež s neuvěřitelnou snadností propojuje jazz s klasikou, rockem a dalšími žánry, odmítá svou hudbu definovat. Spolupracovala s vynikajícími hudebníky: s Triem Stanleyho Clarka získala Grammy, s Chickem Coreou nahrávala i koncertovala a s baskytaristou Anthonym Jacksonem a bubeníkem Simonem Phillipsem tvoří The Trio Project. Mezi nezapomenutelné zážitky ale patří její sólová vystoupení, jež jsou v podstatě pro diváka možností sledovat zázrak v přímém přenosu.

Sardinského trumpetistu Paola Fresu natáčejícího a koncertujícího v mnoha sestavách obdivují jazzmani z celého světa: Dave Douglas, Uri Caine, Carla Bley, John Zorn, Ralph Towner, Dhafer Youssef, Nguyen Lê nebo Bill Frisell. A jeho nejbližší spoluhráč z posledních let – kubánský klavírista Omar Sosa, který na Colours vystoupil loni – o něm řekl: „Pro mě představuje hlas Paolovy trubky směs Cheta Bakera nebo Milese Davise s jemným dotykem Středomoří. Někdy je jeho hlas jako malý ptáček, někdy jako anděl, který mě směřuje unikátním směrem.“ Devil Quartet založil Fresu v roce 2004 a spolu s kytaristou Bebem Ferrou, kontrabasistou Paolinem Dalla Portou a bubeníkem Stefanem Bagnolim se propracovali k čistě akustickému, doslova až magickému zvuku, se kterým oslňují po celém světě.

Shabaka Hutchings a jeho Sons of Kemet patří k vrcholným velvyslancům britské jazzové rebelie. S hráčem na tubu Theonem Crossem a dvěma bubeníky (Tom Skinner a Eddie Hickse) spojují jazz v experimentálních kombinacích s hip hopem, grime, punkem, afrobeatem, dubem, africkou diasporou, karibským calypso, ska i karnevaly. Na Colours se představí v ojedinělé rytmicky drtivé verzi XL: s dvěma bubeníky navíc. Hutchings hrál se Sun Ra Orchestra, hvězdou ethio-jazzu Mulatu Astatkem, bouřil v Melt Yourself Down a v roce 2016 byl poprvé nominován na Mercury Prize. Třetí album Sons of Kemet nazvané Your Queen Is a Reptile a nominované na Mercury Prize, se podle magazínu Wire stalo nejlepší nahrávkou roku 2018 a vůbec jedním ze zásadních alb posledních let.   

Čtyřicetiletý norský trumpetista Mathias Eick je považován za jazzový zázrak, skladatele otevřeného mnoha vlivům, zároveň v severském jazzu jasně rozpoznatelného pro své atmosférické, melancholické melodie. Od samého začátku získal důvěru producenta Manfreda Eichera z vydavatelství ECM, ačkoliv se Eickovo dlouholeté působení ve skupině Jaga Jazzist nebo hostování u psychedelických post-rockerů Motorpsycho s estetikou ECM míjelo. Do ní se nořil v nahrávkách Jacoba Younga, Iro Haarla nebo bubeníka Manua Katchého. Spolupracoval i s Chickem Coreou či Patem Methenym. Album Ravensburg, na kterém poprvé v kariéře zpívá, nazval po rodišti své babičky a inspirací se mu stala rodina, děti a přátelé. Na Colours ho doprovodí výtečná kapela: baskytarista Audun Erlien, bubeník Torstein Lofthus, klavírista Andreas Ulvo a houslista Håkon Aase.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července 2019 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Mogwai, Mariza, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Tom Walker, Lewis Capaldi a Gang of Youths. Program na 20 scénách nabídne přes 350 programových bodů - vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, dále divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Čtyřdenní vstupenkyjsou v prodeji ve festivalovém e-shopu na www.colours.cza v sítích GoOut a Ticketportal. Cena 2 790 Kč platí na limitované množství 9 000 kusů.

Více informací na www.colours.cz.