Mýval je nový člen české domácnosti, který Vás a Vaše miminko provede jeho prvním rokem

22. květen 2019, 22:21
Mýval je nový člen české domácnosti, který Vás a Vaše miminko provede jeho prvním rokem

Z lásky ke vzpomínkám se mývalové už brzy stanou součástí mnoha českých rodin. Hithit kampaň pro knihu Já, miminko právě běží. Její tvůrkyně Sebastiána Chomiszak a Renáta Žáková na knize pracují rok a půl a nyní spustily crowdfundingovou kampaň, aby ilustrace mývalů, kterých je kniha plná, měly příležitost dostat se až k vám.

Co je Já, miminko?

Kvalitně řemeslně vyrobená kniha Já, miminko slouží k uchování vzpomínek na první společné chvíle s miminkem. Můžete do ní psát a lepit fotografie na památku, typicky během prvního roku. Originálním nápadem je personalizace každé knihy. Místo , miminko vznikne například Já, Sofie nebo Já, Matyáš. Kniha je černobílá – z průzkumů a rešerší to vyplynulo jako jeden z požadavků maminek. V knize najdete ručně psané originální písmo, které stejně jako celou vizuální podobu knihy a ilustrace, vytvořila ilustrátorka a grafička, Renáta Žáková.

Mývalí kamarádi ti pomůžou

Kresby mývalí rodiny provází téměř každou stranu knihy. A proč mývalové? Aby děti knihou provázelo zvířátko, které žije i v českých lesích a hájích. Pro Sebastiánu Chomiszak, autorku textů, to je rovněž zvíře, které se jí denně prohání po terase, protože žijí s rodinou v Krušných horách. Inspirace k nim tedy doslova přiběhla. Textů je v knize akorát – navedou vás, co psát, ale přesto nechávají prostor představivosti rodičů nebo fotografiím, které vzpomínky doplní. V knize tedy najdete například kapitoly „Co mám nejraději?, Rodiče už ze mě nemůžou aneb jak se mnou naši ztrácí trpělivost, Každý občas způsobí nějakou tu katastrofu nebo Mám talent!“

Strastiplná cesta

„Já vám s*ru na výzvy. Mně bude brzy šedesát, já už o žádné výzvy nestojím.“ Vyjádřil se jeden z  tiskařů oslovených pro výrobu knihy.

Jiný nezávislý poradce projektu zas Sebi a Renči poradil: „Jestli máte za manžela Kellnera, tak do toho jděte.”

 „Teď je digitální doba, nikdo to vyplňovat nebude. Proč to nevytvoříte jako e-knihu?! Vůbec nechápu, proč to děláte. Vždyť to nemá budoucnost a nikdo to nebude chtít.“ Prohlásil rodinný příslušník jedné z autorek.

Přesto přišlo i povzbuzení: „Obchodně úspěšný může být jenom projekt, kterému nejdřív nikdo nevěří,“ prohlásil Michael Třeštík, český prozaik, architekt, publicista, vydavatel a dokumentarista.

„Myslíte, že to byl sarkasmus, když mi na schůzce v tiskárně dali na poznámky sešit s názvem Seši(shi)t happens?“ Položila zadumaně otázku jedna z autorek knihy.

„Já tě hlavně chci vidět šťastnou, takže mi na nějakých penězích za sto výtisků nezáleží… Blbý je, že pravděpodobně nebudeme mít sto dětí, takže není jisté, jestli se ty knížky využijí.“ Prohlásil s upřímností v očích partner jedné z autorek.

Jak knihu podpořit

  • Hithit: Navštivte Já, miminko na Hithitu: hithit.com/jamiminko, kde knihu můžete finančně podpořit za Vámi zvolenou odměnu. Vůbec nemusíte zrovna chtít miminko – třeba pít kafe z plecháčku s mývalem a hrát u toho mývalí pexeso můžou všichni.
  • Vítáme i sdílení na sociálních sitích nebo mediální ohlasy v online nebo tištěných médiích.
  • Facebook: me/jamiminko
  • Instagram: ja_miminko