Muzeum a sbírka na Libušín se prezentují na Colours of Ostrava

18. červenec 2014, 11:02
Muzeum a sbírka na Libušín se prezentují na Colours of Ostrava

Od 17. do 20. července se muzeum a sbírka na vyhořelý objekt Libušína na Pustevnách budou prezentovat na letošním ročníku hudebního festivalu Colours of Ostrava v oblasti Dolních Vítkovic. Návštěvníci festivalu tak budou moci vidět fotografie z požáru objektu, vzít si informace o sbírce či samotném muzeu a jim konaných akcích. Zároveň přímo na místě budou moci přispět finančně do sbírky na obnovu objektu do stylizované pokladničky.

„Když jsme byli krátce po požáru osloveni organizátorem festivalu s touto nabídkou, která je postavená na příběhu návštěvy Roberta Planta před lety na Pustevnách či přímo v Libušíně, tuto nabídku jsme s radostí přijali. Překvapila nás bezprostřednost a rychlá reakce všech zainteresovaných osob a zároveň i skutečnost, že jim osud tohoto architektonicky cenného objektu není lhostejný“, uvedl Jindřich Ondruš.

Prezentaci v podobě stylizovaného řemeslného stánku mohou návštěvníci během celého festivalu najít v areálu Dolu Hlubina.

V minulých dnech bylo dokončeno zastřešení objektu Libušín, který bude chránit ohořelé zbytku objektu, před nepříznivými povětrnostními vlivy, které na Pustevnách panují, v průběhu přípravných prací na zhotovení vědecké rekonstrukce. Vybudováním ocelové konstrukce o rozměrech 13 x 41 metrů a 9 metrů na výšku byly ukončeny zabezpečovací práce objektu. Nyní se připravuje výběrové řízení na projekční práce vědecké rekonstrukce objektu, projektant stavby by měl být znám na podzim letošního roku.

Požár objektu způsobil škodu ve výši přibližně 80 miliónů korun. Příčinou požáru, dle vyjádření hasičského záchranného sboru, je chyba při dřívější rekonstrukci kamen. Tato skutečnost je ještě předmětem policejního vyšetřování. Obnovu památky by měla pokrýt zejména pojistka, na další práce byla bezprostředně po požáru vyhlášena veřejná sbírka – v současné době je na účtu více než 6,87 milionu korun. Obnovený Libušín by mohl stát do tří let.

Nadále pokračuje veřejná sbírka na obnovu objektu. Číslo sbírkového účtu muzea je: 107-6978880207/0100.