Museum Kampa mezi desítkou nejlepších evropských muzeí, které stojí za to navštívit

19. květen 2015, 15:09
Museum Kampa mezi desítkou nejlepších evropských muzeí, které stojí za to navštívit

Britský deník The Guardian ve svém pondělním vydání zařadil Museum Kampa mezi deset nejlepších muzeí v Evropě, které rozhodně stojí za to navštívit.

Autor článku se ve svých tipech nezaměřuje na světově známá a proslulá velká muzea a galerie, ale menší netradiční soukromé instituce, které se dostávají do povědomí veřejnosti. Doporučuje mimo jiné také Musée Zadkine v Paříži, Caixa Forum v Madridu, Centrale Montemartini v Římě nebo Vasarelyho muzeum v Budapešti.

Museum Kampa od svého otevření v roce 2003 spravuje sbírky středoevropského moderního umění a děl Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Pravidelně připravuje krátkodobé výstavy nejen autorů zastoupených ve sbírkách, ale i dalších českých a zahraničních tvůrců.

Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových všechny své sbírky soustavně doplňuje a rozšiřuje. Mimo jiné stojí za zmínku například akvizice děl Františka Kupky ze sbírky Lilli Lonngren Anders, která je v současnosti vystavena veřejnosti.

Zakoupením této kolekce Nadace rozšířila a vhodně doplnila sbírku manželů Mládkových a dává návštěvníkům možnost pochopit přerod Kupkovy figurativní tvorby do abstraktní roviny a jeho myšlenky, které tomuto zlomu v jeho tvorbě předcházely.

Kromě stálé expozice Františka Kupky probíhá výstava Vladislava Mirvalda, která potrvá do 6. července 2015.

Museum Kampa připravuje v roce 2015

Kamil Lhoták:  17. 7. 2015 - 16. 10. 2015
Toyen:  
5. 9. 2015 - 3. 1. 2016
Šmidrové: podzim 2015