Multifunkční prostor Cirku La Putyka se jmenuje Jatka78 a nachází se v Holešovické tržnici

25. září 2014, 12:56
Multifunkční prostor Cirku La Putyka se jmenuje Jatka78 a nachází se v Holešovické tržnici

Projekt nového divadelního a uměleckého prostoru v Pražské tržnici v Holešovicích, který inicioval a připravuje náš přední soubor nového cirkusu Cirk La Putyka, získává konkrétní obrysy. Například jméno, představu o budoucí podobě, osobu hlavního manažera projektu, autory architektonické studie i přesnější informace k listopadovému programu, kdy bude prostor poprvé otevřen pro veřejnost. Zájemci si již od pátku 26. září mohou v síti Ticketportal koupit vstupenky na nejnovější představení Dolls, které zde Cirk La Putyka poprvé po vyprodaných pražských premiérách na Letní Letné uvede od 6. listopadu v rámci tzv. Preview.  

Multifunkční prostor ponese název Jatka78 s podtitulem Místo pro nové umění. “Jméno odkazuje na původní účel hal č. 7 a 8, které jsme získali do užívání od Hlavního města Praha. Ty sloužily jako jatka téměř sto let až do roku 1983, kdy byl celý areál přebudován na tržnici,” vysvětluje principál souboru Rosťa Novák. Haly 7 a 8 původně určené k porážce zvířat jsou součástí trojlodního objektu v severovýchodní části areálu, který je památkově chráněn.

Zároveň podtitul odráží to, že zde najde domov nejen Cirk La Putyka, ale i další současné soubory ceněné jak u nás i v zahraničí, které ale zatím nemají stálý prostor pro zkoušení a uvádění představení - například 420PEOPLE, Lenka Vágnerová, nezávislé projekty režijní dvojice SKUTR a další. “Praze jednoznačně chybí větší prostor pro nezávislé, experimentující umění. Naším cílem je spolu s těmito soubory za podpory Hlavního města Prahy, firem i široké veřejnosti přeměnit budovy bývalých jatek právě v domov pro nové umění,” uvádí Rosťa Novák.

Vzhledem k současnému stavu prostor vyžaduje rekonstrukci, která zároveň zachová historický industriální charakter,” říká Štěpán Kubišta, který se stal manažerem celého projektu. Architektonickou studii vytvořil prestižní ateliér Mjölk. Po dokončení v roce 2015 či 2016 by zde měly vzniknout plně vybavený divadelní sál s kapacitou 350 diváků, místo pro zkoušení představení, cirkusové workshopy pro veřejnost, galerie, bar, klub i skladovací prostory.

Abychom prověřili možnosti prostoru, co vlastně nabízí, rozhodli jsme se letos v listopadu a prosinci pro dvouměsíční zkušební provoz,” pokračuje Štěpán Kubišta. Jatka78 se otevřou veřejnosti 5. listopadu velkolepým zahájením, na které bude vstup zdarma. Hned od 6. do 10. listopadu zde Cirk La Putyka uvede nejnovější představení Dolls, které bylo v Praze k vidění zatím pouze na beznadějně vyprodaných večerech na festivalu Letní Letná. Vstupenky jsou již nyní v prodeji v síti Ticketportal.Fanoušky upozorňujeme, že naše další inscenace hrajeme nadále v klubu La Fabrika,” uzavírá Rosťa Novák. Celé Preview poběží až do 19. prosince, vystoupí soubory, se kterými se počítá pro řádný provoz prostoru Jatka78 - divadlo VOSTO5, 420PEOPLE, SKUTR, Činoherák Ústí a další. Návštěvníci zde najdou veškerý servis, zázemí, bar i galerii.

Více informací na: https://www.facebook.com/jatka78 a www.laputyka.cz.

Dolls