Mongolská rocková senzace míří na Rock for People, dorazí i God Is An Astronaut, TOMM¥ €A$H nebo Scarlxrd

20. březen 2019, 14:16
Mongolská rocková senzace míří na Rock for People, dorazí i God Is An Astronaut, TOMM¥ €A$H nebo Scarlxrd

Kombinují metal s hrdelním zpěvem šamanů a tradičními lidovými nástroji – mongolský fenomén The Hu, který aktuálně dobývá svět, se v létě premiérově představí na festivalu Rock for People.

První dva singly Wolf Totem a Yuve Yuve Yu, které pánové loni vypustili do světa, se na YouTube pyšní bez mála dvaceti miliony zhlédnutí. Na tento rok chystají rockeři z Ulánbátaru své první studiové album, které se jmenuje The Gereg a na němž tvrdě dřeli několik let. Na první pohled možná obskurní záležitost si podmaní nejen fanoušky tvrdších žánrů. (https://www.youtube.com/watch?v=v4xZUr0BEfE). Už jen do 31. 3. března je možné pořídit celofestivalové lístky za 1890 Kč.

Festival Rock for People v posledních dnech sahá po posilách letošního line-upu do nejrůznějších žánrových šuplíků a škatulek. Kromě již zmiňovaných The Hu dorazí do hradeckého festivalparku populární irský trojlístek God Is An Astronaut. Výsadní postavení i srdce tisíců fanoušků si získali svým nezaměnitelným stylem - fúzí rockové instrumentace s éterickým a emocionálním zvukem, úchvatnou dynamikou a ohromující melodií. Už loni v květnu na koncertu v Meet Factory dokázali, že spolu s propracovanou vizuální show umí vykouzlit strhující živé představení hodné nejvýraznějších post-rockových jmen.

Příznivce rychlých beatů pak potěší milovník bizáru - estonský rapper Tommy Cash se svými ironickými texty a svérázným mixem rapu a elektroniky či temné zjevení anglické rapcorové scény Scarlxrd. Posledním zveřejněným jménem jsou Halflives, kteří patří k jedněm z nejzajímavějších kapel nové alternativní rock scény.

Rock for People se bude konat na začátku prázdnin od 4. do 6. července na letišti v Hradci Králové. Předprodej vstupenek probíhá v síti Goout - https://goout.net/cs/festivaly/rock-for-people-2019/yagqd/+krouk/.

THE HU

Pro nás jednoznačně objev roku! Jejich styl je podivuhodnou, ale skvěle šlapající, směsicí heavy metalu a mongolské lidové hudby. Už pro něj dokonce existuje i název: "Hunnu rock", vycházející ze starobylé mongolské říše Hunů. Některé texty kapely zahrnují i válečné pokřiky nebo starou mongolskou poezii.

GOD IS AN ASTRONAUT

Už od svého založení před 17 lety patří projekt dvojčat Nielse a Torstena Kinsellových doplněný dlouholetým bubeníkem Lloydem Hanneyem mezi přední instrumentální skupiny. Loni kapela přišla s novou v pořadí 9. deskou s názvem Epitaph, která je opět jiná, než ostatní. Změna směru kapely byla nevyhnutelná kvůli životním tragédiím, které se dotkly blízké rodiny kapely. „Epitaph jsme psali od srdce, ne hlavou“ prozradil o desce v rozhovoru pro server novinky.cz Torsten Kinsella.

TOMMY CASH

Jeho osobitý styl se vymyká všemu, co jste doposud viděli! Bizarní estonský rapper  o sobě dal poprvé pořádně vědět v roce 2013, kdy na Estonian Hip-Hop Awards dostal cenu pro nejlepšího nováčka roku. Od této doby sbírá na internetu miliony views. Provokativní rukopis a všudypřítomná nadsázka je až neuvěřitelně hmatatelná. Po sérii úspěšných singlů a pěti letech na scéně vydal loni Tommy Cash svůj debut "¥€$", který nám přijede představit.

SCARLXRD

Marius Listhrop aka SCARLXRD začínal v roce 2012 jako YouTuber. Od roku 2014 působil na anglické rapcoreové scéně s kapelou Myth City. To nejzásadnější nám ale předvedl až v sólové kariéře, kdy mocně diktuje svým screamo rapem. V květnu loňského roku předvedl svou brutální show v pražském Meet Factory, kde se pod neuvěřitelnou dávkou energie, kdy publikum řádilo jak smyslů zbavené, dokonce rozlomila bariéra dělící publikum od stage. V tu chvíli se rozpoutalo ještě větší peklo, které už nemělo žádné hranice! Je obdivuhodné, že způsobem, kterým SCARLXRD screamo-rapuje ještě stále jeho hlasivky vydržely.

HALFLIVES

Halflives patří zaručeně k jedněm z nejzajímavějších kapel nové alternativní rock scény, vytvářející hluboké spojení mezi svými fanoušky, prostřednictvím smysluplných textů a nezapomenutelných melodií. Čtyřčlenné kapele vévodí svými silnými vokály charismatická zpěvačka Linda Battilani. Tahle kapela bude určitě stoupat strmě ke hvězdám!

Rock for People slaví letos 25 let a narozeninový line-up Rock for People zatím láká na Bring Me The Horizon, švédské legendy In Flames nebo jednu z nejlepších tanečních kapel Rudimental. Milovníky indie a ostrovní muziky potěší Kodaline, The Subways či Franz Ferdinand a  příznivci říznější muziky ocení post-hardcorové Our Last Night, You Me At Six, The Amity Affliction nebo populární Flogging Molly. Na RfP dorazí také britská parta Idles, která bývá po právu označovaná jako „nejlepší britská punková kapela“, kalifornští SWMRS a moldavští Infected Rain v čele s metalovou princeznou Lenou Scissorhands.  Z domácích kapel pak program posílili Cocotte Minute, Mig 21 a Vypsaná fiXa, která se postaví na jedno podium společně s renomovaným orchestrem PKF - Prague Philharmonia.