Mistrovství světa v plně kontaktním středověkém boji přiláká do Prahy týmy z více než třiceti zemí světa

4. květen 2015, 11:28
Mistrovství světa v plně kontaktním středověkém boji přiláká do Prahy týmy z více než třiceti zemí světa

Už za několik dní se do našeho hlavního města sjedou bojovníci v autentických středověkých zbrojích a na Petříně, kde se pomalu začíná stavět obří aréna, se utkají v šampionátu šestého ročníku Bitvy národů (Battle of the Nations) ve středověkém kontaktním boji. Šampionát začíná 7. května a potrvá čtyři dny.

Na pražském Hradčanském náměstí odstartuje unikátní mistrovství slavnostním zahájením

Před samotnou Bitvou národů proběhne 7. května od 10 hodin slavnostní zahajovací ceremoniál, který bude probíhat na Hradčanském náměstí. Představí se zde několik desítek týmů z celého světa v autentických středověkých zbrojích, které budou reprezentovat jejich domovské krajiny, a pořadatelé oznámí průběh konaných akcí i kulturního programu. Vůbec poprvé bude možnost vidět celý Český národní tým.

Co je středověký boj? Je to plně kontaktní sportovní disciplína v autentické středověké zbroji, unikátní adrenalinový sport, který do jednoho snoubí prvky z mnoha bojových sportů jako zápas, kickbox, MMA, historický šerm apod. Bojuje se v několika disciplínách bohurtů (hromadné boje 5 vs. 5, 21 vs. 21, masové polní bitvy) a duelů, jako je triatlon 1 vs. 1 (boj na dlouhý meč, meč a štít, meč a pukléř), a tzv. profighty. Mistrovství světa pořádá Mezinárodní asociace historického středověkého boje (HMBIA). Letošní šestý ročník se bude konat v Praze od 7. do 10. května za účasti zemí, jako je například Mexiko, Izrael, Argentina, Austrálie, Nový Zéland, Švýcarsko, Estonsko nebo Spojené státy a samozřejmě Česká republika.

Historický středověký boj je zcela novým amatérským sportem, ten je navíc unikátní tím, že nabízíme podívanou na kontaktní masové bitvy. Nejedná se o divadlo, ale o skutečný boj. Abyste opravdu pochopili, co historický středověký boj obnáší, musíte přijít a vidět ho na vlastní oči,“ láká na klání středověkých bojovníků Anton Trubnikov, prezident HMBIA.

Muži i ženy účastnící se sportovního klání Bitvy národů nejsou profesionální sportovci, ale obyčejní lidé, žijící normální život. Někteří jsou učitelé, jiní zase bankovní úředníci. Když si ale navléknou středověkou zbroj, stávají se z nich odhodlaní bojovníci, kteří jsou ochotní do svého výkonu dát vše. „Jsou nesmírnými nadšenci, kteří neváhají svůj volný čas a úspory věnovat tomuto netradičnímu koníčku. Vrcholem pro ně pak je utkat se na šampionátu v barvách svých národních týmů za čest a slávu své země,“ říká Anton Trubnikov.

Program Mistrovství světa

Co návštěvníky Bitvy národů čeká? Celý prodloužený víkend bude zasvěcen tomuto extrémnímu sportu, v němž bojovníci používají autentické středověké zbraně. Meče, štíty a zbroje jsou pečlivě vyrobenými a nákladnými replikami původního vybavení středověkých rytířů, jak jsou známé z dostupných zdrojů a z muzeí. Zbraně jsou ocelové, nejsou však ostré.

Diváci budou svědky vzrušujících duelů jednoho proti jednomu a skupinových bitev pěti proti pěti, stejně tak i spektakulárních hromadných střetů 21 proti 21 a všichni proti všem, kterých se naráz účastní více než 100 bojovníků. Od minulého ročníku přibyla též kategorie duelů žen (jedna proti jedné) a letošní novinkou je ženská bohurtová kategorie: všechny proti všem. Mezi novinkami se dále představí souboj jeden proti jednomu s halapartnami. Souboje jsou rychlé a strhující, vždyť nejdelší boj všech proti všem trvá pět minut. Rytířům v plné zbroji, která váží více než dvacet kilo, však připadají nekonečné. Boje jsou plně kontaktní, odehrávají se ale podle přísných pravidel asociace.

Účast českého národního týmu

Na mistrovství nebude chybět ani český tým, který se účastní potřetí a pokusí se vylepšit své zatím nejlepší umístění: v minulém roce v Chorvatsku skončil sedmnáctý. „V Čechách se tomuto novému sportu věnujeme již třetím rokem a za tuto poměrně krátkou dobu jsme ušli veliký kus cesty. Letos poprvé nastoupí Češi i do disciplíny 21 vs. 21, která je snad tou nejatraktivnější pro bojovníky i samotné diváky, a to jen díky narůstajícímu přílivu zájemců o tento sport. Skutečnost, že bude Bitva národů u nás, vyburcovala všechny naše členy k maximální přípravě, a věřím, že na domácí půdě s mohutnou podporou diváků v zádech předvedeme svůj doposud nejlepší výkon,“ říká Tomáš Gajdošík, jeden z bojovníků a tiskový mluvčí českého HMB.

Co je Bitva národů a HMB

Bitva národů se poprvé odehrála v roce 2010 na Ukrajině za účasti týmů Ruska, Ukrajiny, Polska a Běloruska. Ukrajinské město Chotim hostilo i druhý ročník. V dalších letech se Bitva národů uskutečnila ve Varšavě, ve francouzském Aigues-Mortes a v chorvatském Trogiru.

Historické středověké bitvy (HMB) jsou plně kontaktní sport s využitím středověké autentické zbroje.

Vstupenky na tuto unikátní akci, na níž se utkají bojovníci národních týmů z více než třiceti zemí světa, je možné zakoupit na www.ticketpro.cz.