MHF Český Krumlov je v plném proudu, nabídne klasiku i další žánry

24. červenec 2019, 14:42
MHF Český Krumlov je v plném proudu, nabídne klasiku i další žánry

28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu byl v pátek 19. července slavnostně zahájen. Galavečer s barokní iluminací Zámecké zahrady nesl název Venuše a živly a nabídl dvorský balet ve stylu Ludvíka XIV. u barokní fontány.

Následující den se v Pivovarské zahradě uskutečnil koncert fenomenálního vokálního sexteta Take 6 se symfonickým orchestrem. První festivalový víkend pak uzavřel nedělní koncert duchovní hudby v Klášterním kostele v podání zpěvačky Terezy Mátlové a varhanice Michaely Káčerkové

Druhý festivalový týden nabídne dva komorní koncerty v Maškarním sále. V úterý 23. 7. vystoupí Jan Čenský spolu se souborem Prague Philharmonia Wind Quintet, o den později pak španělské klavírní trio Bacarisse. 25. a 26. 7. se divákům naskytne vzácná příležitost užít si přímo v autentických prostorách Barokního divadla operu-balet Terpsichora z pera G. F. Händela. Barokní hudba zazní 26. 7. rovněž na Respiriu před Zámeckou jízdárnou, a to v provedení souboru Barocco sempre giovane a dvou sopranistek Kristýny Kůstkové a Nikoly Uramové. V sobotu 27. 7. festival pokračuje crossoverovým projektem, který vznikl jako pocta králi popu: Michael Jackson Symphony. V Pivovarské zahradě zazní hity Michaela Jacksona v úpravě Martina Kumžáka a v podání Filharmonie Hradec Králové se sólisty Dashou, Naďou Wepperovou, Dušanem Kollárem a Dušanem Markem. Festivalový program 2. týdne zakončí dopolední koncert v Klášterním kostele, kde zahraje varhaník Karel Martínek

V třetím festivalovém týdnu se uskuteční tři komorní koncerty v rokokovém Maškarním sále, který v roce 1748 vyzdobil pozoruhodnými malbami Josef Lederer. Hned za dveřmi sálu se divák ocitne uprostřed fascinujícího maškarního reje, v němž se pohybují postavy oděné mimo jiné v kostýmech z italské a francouzské commedie dell´arte, a hudební zážitek je umocněn právě touto magickou atmosférou. V úterý 30. 7. zde klavírista a skladatel Marek Novotný představí svůj autorský projekt na pomezí jazzu, klasiky, folklóru, šansonu a latinskoamerické hudby. Spojil v něm síly se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet a k této výjimečné spolupráci přizval kytaristu Adama Tvrdého, kontrabasistu Ondřeje Štajnochra a zpěvačku Josefínu Čermákovou. 

Následující den, ve středu 31. 7., přednese houslista Ivan Ženatý výběr ze Sonát a Partit pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. Tyto skladby bývají označovány za „Starý zákon houslové hry“, jsou svrchovaně náročné po technické i výrazové stránce a jejich adekvátní interpretace vyžaduje skutečně virtuózního hráče – a tím Ivan Ženatý bezesporu je. 

Ve čtvrtek 1. 8. pak v roli houslisty i dirigenta vystoupí Vahid Khadem-Missagh, který se představí společně s rakouským komorním souborem Allegro Vivo Chamber Orchestra. Koncert připomíná 30. výročí pádu železné opony a nese název „Hudba bez hranic – skladatelé tří národů“, zazní v něm totiž díla skladatelů Mozarta, Janáčka a Bartóka, jejichž národy historie v různých obdobích rozdělila i spojila.

Na čtvrtek 1. 8. je připraven ještě jeden koncert. V Pivovarské zahradě zazpívá a na kytaru zahraje stálice české hudební scény Lenka Filipová se svými hosty a se smyčcovým oktetem Brno Strings. Diváci se mohou těšit na známé hity, šansony, lidové písně i úpravy klasických skladeb pro kytaru, chybět nebudou ani písně z nového alba Oppidum, které vycházejí z keltského, bretonského a skotského folklóru.

Pátek 2. 8. přinese spojení klasické a lidové arménské hudby s energií rocku a jazzu. Vynikající arménští zpěváci a instrumentalisté ze souboru The Naghash Ensemble, hrající na exotické nástroje duduk, oud či dhol, spojí síly se smyčcovou sekcí Jihočeské filharmonie pod taktovkou skladatele Johna Hodiana. Projekt nese název Songs of Exile a vychází z textů středověkého mystického arménského básníka M’krtiche Naghashe. Diváci se den před koncertem, 1. 8., mohou s členy souboru setkat na besedě v Gotickém sále prelatury. 

V sobotu 3. 8. čeká diváky oblíbený koncert muzikálových melodií, tentokrát s názvem Broadway meets Broadway. Na jednom pódiu se totiž potkají hvězdy z americké Broadwaye Capathia Jenkins a Hugh Panaro s českými zpěváky, kteří excelují v muzikálech pražského Divadla Broadway – Michaelou Gemrotovou a Marianem Vojtkem. Sólisty doprovodí Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Randalla Craiga Fleischera. Zazní populární písně z muzikálů Chicago, Les Misérables, My Fair Lady, Fantom opery a dalších.

MHF Český Krumlov letos poprvé pozve své diváky do kostela sv. Mikuláše ve vojenském prostoru v Boleticích. Právě na tomto symbolickém místě se v neděli 4. 8. uskuteční dva koncerty k 30. výročí pádu železné opony. V prostoru před kostelem vystoupí „muzikant mnoha tváří“ Petr Samšuk s písničkami Karla Kryla, v kostele sv. Mikuláše pak ženský vokální soubor Schola Benedicta a herec Jakub Doubrava hudbou i mluveným slovem přiblíží osobnost panovníka Václava II., který významně přispěl k obnovení a kontinuitě českého státu. 

Pokračuje také doprovodný program festivalu – promítání filmů v Klášterní a v Pivovarské zahradě a další aktivity. Informace najdete zde: http://festivalkrumlov.cz/doprovodny-program/

Diváci se mohou zdarma svézt na sobotní koncerty MHF Český Krumlov (27. 7. a 3. 8.) z Českých Budějovic, Lipna a Prachatic. Je potřeba se předem zaregistrovat na webu www.festivalkrumlov.cz.