Mezinárodní finálový večer soutěže mladých talentů Jazz Fruit zakončí Oran Etkin, držitel ceny Grammy

17. duben 2015, 14:42
Mezinárodní finálový večer soutěže mladých talentů Jazz Fruit zakončí Oran Etkin, držitel ceny Grammy

Šestý ročník festivalu Mladí Ladí Jazz je již v plném proudu a kromě koncertu legendárního baskytaristy Marcuse Millera se můžete těšit také na finálový večer soutěže Jazz Fruit 2015,  jejímž prostřednictvím festival podporuje mladé hudebníky. V letošním roce se přihlásilo více než 30 kapel a poprvé v historii soutěže bude finálový souboj mezinárodní!

Ve středu 22. dubna si v pražském klubu Jazz Dock nenechte ujít tři talentované mladé jazzové kapely, které se utkají o hlavní cenu – možnost nahrát debutové album ve Studiu Hostivař. Soutěžní večer zakončí newyorský jazzový hudebník Oran Etkin, držitel prestižní hudební ceny Grammy. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketstream. Pro mladší 26let nabízí festival výrazné slevy, lístky na hvězdné večery začínají už na 100Kč. Nakažte se jazzem od těch nejpovolanějších!

Soutěž Jazz Fruit 2015 vyvrcholí 22.dubna v Jazzdocku

Na finálovém večeru mezinárodní soutěže Jazz Fruit se představí hned tři projekty: Beat Büro (DE), Bert & Friends (CZ) a Weezdob Collective (PO). O tom, který z nich se stane vítězem 6. ročníku soutěže a výhercem 30 000 Kč na nahrání nové desky ve Studiu Hostivař, rozhodne čtyřčlenná odborná porota.

Němečtí Beat Bürooslňují především svým neotřelým zvukem a pojetím jazzu jako hudby, ve které si každý posluchač najde to své. Ze spojení pěti konzervatoristů z Norimberka, kteří se věnují různým hudebním žánrům – od popu ke gospelu, od jazzu k elektronické hudbě – vznikají zábavné experimentální skladby s mezi - žánrovými přesahy.

Česko je ve finále zastoupeno kapelou Bert & Friends, která svou hudební cestu odstartovala teprve vloni. Čtyřčlenné hudební uskupení, prezentující skladby dvacetiletého skladatele a klavíristy Alberta Romanuttiho, vytváří pozoruhodnou fúzi jazzu, rocku, vážné hudby a popu. 

Weezdob Collectivepřijedou z polské Poznaně, aby na finálovém večeru předvedli svou autorskou tvorbu i vlastní aranže jazzových standardů.  Jejich hudba vychází z tradičního jazzu, obsahuje však i prvky klasické a lidové hudby.

odborné porotě Jazz Fruit 2015 zasednou čtyři porotci, významné osobnosti české hudební scény: Kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák, držitel ocenění Anděl v kategorii Jazz a Blues za rok 2015; kytarista a skladatel Petr Ostrouchov, zakladatel nezávislého jazzového vydavatelství Animal Music; Jiří Starý, redaktor hudebního vysílání stanice ČRo Vltava a skladatel a pianista Tomáš Sýkora, spoluzakladatel souboru Concept Art Orchestra.

Na závěr soutěžního večera jako speciální host zazáří newyorský jazzový hudebník Oran Etkin. Ve své hudbě vychází z tradice Afriky a Izraele a propojuje unikátní zvuk saxofonu, bass-klarinetu a klarinetu, který zároveň rezonuje s divokou energií současné newyorské jazzové scény. Za svoji desku All About Bullies získal Oran Etkin r. 2012 americkou cenu Grammy. Na jeho nejnovějším albu Gathering Light se prolínají svěží a dobrodružné skladby plné melodií a rytmů, které Oran Etkin objevil na svém posledním koncertním turné v Indonésii, Číně, Japonsku, Izraeli a Evropě.

Program festivalu Mladí Ladí Jazz 2015

3. dubna 2015: Monika Roscher (DE), Palác Akropolis
11. dubna 2015: The Kandinsky Effect (USA/FR),La Fabrika
18. dubna 2015: The Bad Plus (USA),Palác Akropolis
22. dubna 2015: Oran Etkin (USA) a Jazz Fruit,Jazzdock
26. dubna 2015: Marcus Miller (USA),ROXY
28. dubna 2015: Susana Sawoff (AUT),Jazzdock

Více informací o programu i festivalu naleznete na webu www.mladiladijazz.cz nebo na Facebooku Mladí Ladí Jazz.