Malina Brothers vyměnili spoluhráče Dylana za pravnučku Alfonse Muchy. S novým albem vyrazí na turné

26. leden 2018, 23:30
Malina Brothers vyměnili spoluhráče Dylana za pravnučku Alfonse Muchy. S novým albem vyrazí na turné

Zpěvačka Kateřina García, pravnučka malíře Alfonse Muchy, je hlasem aktuálního alba projektu Malinabrothers, ve kterém se před osmi lety sešla „supergroup“ české folkové a country hudby. Banjistu Luboše Malinu (Druhá tráva), kytaristu Pavla Malinu (ex. Druhá tráva, Žalman..) a Josefa Malinu (Jimmy Bozeman & the Lazy Pigs) tehdy doplnil kontrabasista Pavel Peroutka (Spirituál kvintet). Společně natočili dvě úspěšná alba, přičemž to druhé se spoluhráčem Boba Dylana či Elvise Presleyho Charliem McCoyem. A právě toho na nové desce nahrazuje zpěvačka česko-španělského původu Kateřina García, rodačka z Prahy, která vyrůstala v Barceloně a nyní žije v Dublinu. 

Impuls ke spolupráci zpěvačky s kapelou vzešel z podařeného loňského společného koncertu ve Strážnici. „Výběr písniček, barvy vokálů a energie Katky nás tak nadchla, že jsme začali uvažovat o společné desce. Po řadě e-mailových korespondencí se nám podařilo dát s Katkou dohromady několik adeptů. Vyšel nám z toho citlivý mix irské muziky, bluegrassu a western-swingu. Tedy všeho, na čem jsme odmalička vyrůstali. Bylo jasné, že s tím musíme do studia,"  říká kytarista Pavel Malina.

Dvanácti skladbová nahrávka s názvem Malina Brothers a Kateřina García vznikala v uvolněné atmosféře na horské chatě v Jizerských horách. „Inspirativní prostředí a pohoda při nahrávání pro nás byla velmi důležitá a doufáme, že ji posluchači z nové desky pocítí a bude se jim líbit,“ popisuje Luboš Malina s tím, že jednotící linií alba je téma zklamané lásky. „Je to téma zajímavé a věčné. Na desce je navíc pět původních věcí, což je v historii Malina Brothers přelomová událost, protože dosud jsme hráli jen převzaté věci,“ doplňuje banjista s tím, že zbytek nahrávky tvoří písně od východočeského rodáka Mirka “Skunka“ Jaroše jako Ben Foster nebo Já ji měl rád od Stanislava Skály, které nebyly doposud nikde vydány.

„Namátkou je tam i skladba Moll Dubh A' Ghleanna v irštině, kterou jsem si vždycky přála zpívat, ale neměla jsme k tomu příležitost a ani jsem nedoufala, že se to stane,“ dodává zpěvačka Kateřina García, která v únoru s kapelou vyrazí na turné k podpoře alba.

Kateřina García je považována za jednu z nejvýraznějších osobností irského zpěvu u nás. Narodila se v Praze, vyrůstala v Barceloně a nyní žije v Dublinu.  Od roku 2001 spolupracuje s Lubošem Malinou (Druhá tráva). Obě alba jejich společného projektu Garcia byla nominována na žánrové ceny Anděl. Mimo to spolupracovala s řadou muzikantů napříč hudebními žánry (Robert Křesťan a Druhá tráva, Pavel Bobek, Steve Walsh, Alan Doherty a další). Zajímavostí je i rodová linie Kateřiny García, jakožto pravnučky malíře Alfonse Muchy. Kateřina je hispanistka a v současné době přednáší na Department of Hispanic Studies, Trinity College Dublin. 

Malina Brothers TOUR 2018

LEDEN

o 22. 19:00 Svitavy, klub Tyjátr
út 23. 19:00 Bratislava, SK Vajnorská
st 24. 19:00 Olomouc, Divadlo na Šantovce
čt 25. 19:00 Zlín, Zelenáčova Šopa
pá 26. 19:00 Ostrava, klub Parník

ÚNOR
po 12. 19:00 Kolín, Divadlo
út 13. 19:00 Písek, Divadlo Fráni Šrámka
st 14. 19:00 České Budějovice, DK Metropol
čt 15. 19:00 Hradec Králové, Adalbertinum
st 21. 19:30 Brno, Musilka, host Kateřina García
čt 22. 19:00 Třebíč, Národní Dům, host Kateřina García
pá 23. 19:30 Praha, Divadlo Gong, host Kateřina García
so 24. 18:00 Kaliště u Humpolce, Dům Gustava Mahlera, host Kateřina García
ne 25. 19:00 Náchod, Divadlo Beránek, host Kateřina García + Jan Čenský
po 26. 19:00 Ústí nad Labem, Národní dům, host Kateřina García
út 27. 19:00 Sokolov, Dům Kultury, host Kateřina García
st 28. 19:00 Příbram, Divadlo A. Dvořáka malá scéna, host Kateřina García

BŘEZEN
út 20. 19:00 Hlinsko, Multifunkční centrum
čt 22. 20:00 Jablonec nad Nisou, Eurocentrum
pá 23. 19:00 Kulturní dům Střelnice, Vrchlabí
čt 24. 19:00 Plzeň, Měšťanská beseda, koncert s Plzeňskou filharmonií

 

Web: www.malinabrothers.cz