Lolita i vražednice. Přenosy z Met uvedou očekávaný Bergův thriller Lulu

18. listopad 2015, 12:56
Lolita i vražednice. Přenosy z Met uvedou očekávaný Bergův thriller Lulu

Někteří ji označují za největší operu 20. století. V době svého vzniku však Lulu, vrcholné dílo operního expresionismu rakouského skladatele Albana Berga, budila spíš pohoršení. Příběh nebezpečné svůdnice, která ničí muže i ženy ve svém okolí, se v rámci přenosů z Metropolitní opery v New Yorku podívá na plátna českých kin už v sobotu 21. listopadu. V titulní roli opery Lulu, kterou nově zrežíroval vizuální umělec William Kentridge a která patří k hlavním událostem letošní sezóny přenosů, exceluje německá sopranistka Marlis Petersen. Mezi dvěma tisícovkami sálů v 70 zemích světa se k přímému přenosu z Met připojí také 22 kin v českých a moravských městech.

Opera Lulu nikdy nebude miláčkem davů. Ale to, co se odehrálo na pódiu Met, přineslo něco, co je pro řadu operních domů mnohem vzácnější - skutečné umění,“ vychválil premiéru nové inscenace na začátku listopadu deník Washington Post.

Vzestup a pád nemravné femme fatale

Příběh Lulu, krásné patnáctileté prostopášnice a kriminálnice, kolem níž se vrší mrtvoly a po níž touží muži všech generací, dokonce i ženy, které nakonec podřízne hrdlo Jack Rozparovač, už nevyvolává takové pozdvižení jako v době svého vzniku. Nicméně i dnes si zachovává notnou dávku společenské satiry i provokativnosti. Ryje do životního stylu měšťáků a jejich sexuálního pokrytectví.

Libreto k Lulu napsal sám Alban Berg podle divadelních her Franka Wedekinda Duch země a Pandořina skříňka. Rodák z Vídně, vizionář a dekadent, však zemřel dříve, než stihl svůj mistrovský kus, který bývá označován za zásadní hudební dílo minimálně první poloviny 20. století, dokončit. Curyšská premiéra opery v roce 1937 tak sestávala pouze z prvních dvou jednání. Dílo zkompletoval po smrti Bergovy manželky, která s dokončením díla nesouhlasila, až skladatel a dirigent Friedrich Cerha, který ji s ohromným úspěchem představil v Pařížské opeře roku 1979.

V této podobě uvidí operu také diváci přenosů po celém světě už tuto sobotu. V roli femme fatal se objeví charizmatická koloraturní sopranistka Marlis Petersen, která v roli Lulu sklízí obdiv na předních světových jevištích od Vídně až po Chicago. „Sedmačtyřicetiletá Petersen je vyhledávanou Lulu už více než dvacet let. S rolí se nadobro rozloučí právě uvedením v Met, o to naléhavěji je tedy třeba ji vidět právě teď,“ připomíná Anthony Tommasini z New York Times.

Brilantní obsazení

K obětem, které má nemravná Lulu na svědomí, patří zamilovaný mladík Alwa v podání amerického tenoristy Daniela Brenny. Pěvec se v posledních letech dvakrát blýskl i na českých podiích - operní nadšenci ho mohli vidět v inscenaci Wagnerova Tannhäusera v pražské Státní opeře nebo Janáčkově Její pastorkyni v Národním divadle.

Na seznamu nešťastníků jsou také malíř a africký princ – dvojroli ztvárnil zkušený americký tenorista Paul Groves, kterého si diváci mohou pamatovat jako Camilla de Rosillon z operety Veselá vdova. Role bohatého majitele novin Dr. Schöna se chopil basbarytonista Johan Reuter, který debutoval v roce 2012 v Janáčkově opeře Věc MakropulosKaritou Mattilou v titulní roli a Jiřím Bělohlávkem jako dirigentem. Lesbickou hraběnku Geschwitz představuje fenomenální americká mezzosopranistka Susan Graham, která ve své nové roli na repertoáru „zpívá lépe než kdy jindy“.

Nepřítomný Levine

Vedle pěveckých výkonů lákají na nové inscenaci především invenční a moderně pojatá režie Williama Kentridge. Slavný jihoafrický výtvarník a režisér se zapsal do historie Met originálním zpracováním operní avantgardní grotesky Dmitrije Šostakoviče Nos, který se přenášel do kin v roce 2013. Stejně jako tehdy, i v Lulu experimentuje na jevišti s důmyslnými strukturami a především působivými černobílými projekcemi, ve kterých se na stěny promítají jeho expresionistické kresby uhlem.

Nové nastudování provází snad jediné zklamání z toho, že v orchestřišti se neobjeví James Levine. Dvaasedmdesátiletý hudební ředitel Met, který je na svém postu dlouhých 42 let, se sice loni vrátil po vleklých zdravotních potížích do své funkce, nicméně jeho stav mu umožnil nazkoušet pouze Wagnerova Tannhäusera. Met to oznámila na začátku října. Místo něho v dirigentské roli s úspěchem zaskakuje mladý Němec Lothar Koenigs.

Ponuře krásným večerem z Met provede sopranistka Deborah Voigt.

PROGRAM SEZÓNY 2015/2016

Wolfgang Amadeus Mozart: The Magic Flute (Kouzelná flétna) – záznam z roku 2006

Bonusová opera k 10. výročí existence projektu.

Levine / Taymor

Ying Huang, Polenzani, Miklósa, Robinson, Gunn

Sobota, 16. ledna 2016, 18:45
Georges Bizet: Les Pêcheurs de Perles (Lovci perel)
– nová inscenace
Noseda / Wollcock
Damrau, Polenzani, Kwiecień, Testé

Sobota, 30. ledna 2016, 18:45
Giacomo Puccini: Turandot

Carignani / Zeffirelli
Stemme, Hartig, Berti, Tsymbaljuk

Sobota, 5. března 2016, 18:45
Giacomo Puccini: Manon Lescaut
– nová inscenace
Luisi / Eyre
Opolais, Kaufmann, Cavalletti, Sherratt

Sobota, 2. dubna 2016, 18:45
Giacomo Puccini: Madama Butterfly (Madame Butterfly)
Chichon / Minghella
Opolais, Zifchak, Alagna, Croft

Sobota, 16. dubna 2016, 18:45
Gaetano Donizetti: Roberto Devereux – Met premiéra

Benini / McVicar
Radvanovsky, Garanča, Polenzani, Kwiecień

Sobota, 30. dubna 2016, 18:45
Richard Strauss: Elektra
– nová inscenace
Salonen / Chéreau
Stemme, Pieczonka, Meier, Ulrich, Owens

Pozn.: Změna obsazení vyhrazena.

 The Met Live in HD: o projektu

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ se v České republice uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme! Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 17 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms. 

Akce a promítání v Kině Aero

7.4.2024, 15:00 – 18:40
Dvě pěvecké hvězdy na vrcholu svých sil – sopranistka Nadine Sierra a tenorista Benjamin Bernheim – ztvární osudové milence v... více
28.4.2024, 15:00 – 16:00
Pucciniho hořkosladký milostný příběh se výjimečně vrací na prkna Met se sopranistkou Angel Blue v roli sofistikované francouzské... více
19.5.2024, 15:00 – 18:20
Asmik Grigorian bude v Metropolitní opeře debutovat v roli Cio-Cio-San, důvěřivé gejši a hlavní hrdinky Pucciniho srdceryvné tragédie.... více