Léto plné turistiky začíná. Ujistěte se, že máte tu správnou výbavu

28. červenec 2020, 23:38

Letošní léto je jako stvořené pro turistiku a poznávání krás české přírody. Vydejte se je objevovat s rodinou nebo přáteli a užijte si letní noci pod širákem. Se správným vybavením, jako je pohodlné a funkční oblečení, pevné boty a kvalitní sportovní batoh, na vás čekají nezapomenutelné zážitky.  

kkheu

Kdy přichází ke slovu kvalitní outdoorové vybavení?

Ne každý turistický výlet si žádá speciální outdoorovou výbavu. Na jednodenní pochod s pravidelnými zastávkami u stánků s občerstvením vám bohatě postačí běžné sportovní oblečení a obuv, která už vám s největší pravděpodobností leží doma ve skříni. Pokud se ale chystáte na několikadenní túru a plánujete nocovat v přírodě, pak už přichází ke slovu kvalitní outdoorové oblečení a sportovní batoh. Jak by měla taková výbava vypadat? 

 

Funkční turistické oblečení vás udrží v suchu a v teple

V horkých letních dnech oceníte funkční turistické oblečení, které je prodyšné a účinně odvádí pot z povrchu těla. Vysokými teplotami byste se ale neměli nechat zmást. Počítejte i s tím, že na večer může teplota spadnout o pěkných pár stupňů Celsia – pak vám přijde vhod oblečení ze softshellového materiálu. Udrží vás v teple a ochrání vás i před případnou přeháňkou nebo silnějším větrem.

 

Kvalitní outdoorová obuv předejde řadě úrazů

Pokud to s turistikou myslíte vážně, nebojte se investovat do kvalitní outdoorové obuvi. Kromě materiálu, který by měl být mechanický odolný, prodyšný a zároveň nepromokavý, se také zaměřte na výběr vhodné velikosti. Příliš těsná bota povede k odřeninám a puchýřům, zatímco bota, ve které vám bude noha „plavat“, neposkytuje dostatečně zpevnění a zvyšuje riziko vymknutí kotníku. Dalším úrazům účinně předchází také drsná podrážka, která noze poskytuje potřebnou stabilitu na nerovném nebo kluzkém povrchu. 

 

Sportovní batoh, který uleví vašim zádům

Na několikadenní túry se vám bude hodit sportovní batoh o objemu 30–50 litrů. Pohodlně se do něj vejdou všechny nezbytnosti jako náhradní oblečení a boty i dostatek jídla a pití. V případě, že se chystáte nocovat pod širákem, najdete v batohu místo i pro spacák. Aby se pro vás pěší výlet nestal utrpením, pohlídejte si, že batoh disponuje propracovaným zádovým systémem vybaveným nastavitelnými ramenními popruhy a bederním pásem. Nutností je funkční odvětrávání, díky kterému se vám v parných letních dnech nepřilepí tlumok k zádům. 

 kkheu1

Podstatnou roli hraje také konstrukce batohu. Moderní dvoukomorové batohy mají vnitřek rozdělený na horní a spodní úložný prostor s odděleným přístupem, což vám ušetří čas při hledání svačiny nebo náhradního trička. U sportovních batohů se samozřejmě cení co největší počet vnějších kapes a kapsiček, stejně jako nejrůznějších úchytů a poutek na veškeré vaše vybavení. Pomyslnou třešničkou na dortu je integrovaná pláštěnka, přihrádka pro hydrovak nebo reflexní prvky. 

 

Jak se vyznat v široké nabídce sportovních batohů? Vsaďte na Heureku, osvědčený srovnávač cen – všechny batohy najdete na jednom místě a přehledně seřazené podle jejich oblíbenosti. S finálním rozhodováním vám pomohou také recenze a hodnocení ověřených uživatelů.

kkheu2