Letní Letná odhaluje zahraniční hvězdy a spouští předprodej

16. duben 2017, 20:38
Letní Letná odhaluje zahraniční hvězdy a spouští předprodej

Do neuvěřitelného fantaskního světa nového cirkusu zve i letos mezinárodní festival Letní Letná. Oblíbená přehlídka, která již čtrnáct let vzdává hold novocirkusovému umění, představí od 17. srpna do 3. září celou plejádu špičkových zahraničních souborů z Evropy i zpoza oceánu, ale také ty nejlepší soubory domácí scény. 

Francouzsko-belgický soubor Colectiff Malunés vezme návštěvníky na jedinečnou výpravu do světa, kde se realita současnosti prolíná s dobře známými motivy pohádek našeho dětství. Do světa, kde se sedmero vynikajících artistů vrhá z jedné cirkusové disciplíny do druhé stále a znovu pokoušející hranice schopností lidského těla i platnost fyzikálních zákonů. „Představení FOREVER, HAPPILY… patří k těm, které vás na začátku chytne a na konci se jen neradi budete vracet zpět do reality čekající za stěnami cirkusového šapitó,“ popisuje ředitel a dramaturg festivalu Jiří Turek.

Po několikaleté odmlce se do Letenských sadů vrátí věhlasný francouzský soubor, který se nesmazatelně zapsal do historie Letní Letné a jehož představení se vždy řadila k těm beznadějně vyprodaným – Atelier Lefeuvre & André. Letos v létě se představí ve třech oddělených, ale přesto propojených, přestaveních, kde budou návštěvníky svádět svými nejsilnějšími zbraněmi: humorem, nezaměnitelnou poetikou, absurditou i cirkusovým mistrovstvím.

Žádnou neznámou není pro návštěvníky Letní Letné ani renomovaný katalánský soubor Escarlata Circus, který letos navíc slaví neuvěřitelných 30 let. Jako dárek nadělí publiku lahůdkové představení, jehož hlavními ingrediencemi budou skoky, balancování, obratnost, krutost a spousta zeleniny.

Již v prosinci oznámili organizátoři jednu z hvězd programu, která v letošním roce opanuje secesní dřevěný Spiegeltent – kanadský Cirque Alfonse.

  1. ročník festivalu Letní Letná proběhne od 17. srpna do 3. září v pražských Letenských sadech. Více informací na www.letniletna.cz. Předprodej vstupenek a zvýhodněných balíčků je zahájen od 15. března. Vstupenky jsou v prodeji na webových stránkách Letní Letné. Členové věrnostního programu Letní Letné (držitelé karty Circus Fans Card) mají slevu na vybraná představení.

Po celosvětově úspěšném hitu TIMBER stvořili kanadští „dřevorubci“ z Cirque Alfonse další, neméně revoluční představení BARBU, které je doslova nabité originální akrobacií, odvážnými výstupy, říznou muzikou a perfektně upravenými plnovousy. Jedinečnou atmosféru představení podtrhuje také tradiční hudba z oblasti Québecu upravené do elektronické verze v podání živé kapely.

FOREVER, HAPPILY… je druhou inscenací francouzsko-belgické party artistů Colectiff Malunés. S tou první úspěšně odehráli stovky představení, procestovali celou Evropu a posbírali řadu ocenění. Nyní nazrál čas pro posunutí hranic vlastních schopností i fyzikálních zákonů a tak si stvořili vlastní svět, ve kterém originálně využívají tradičních pohádkových motivů. Ale pozor! Tady nežijí všichni „šťastně až na věky“, ve světě Malunés se princezny zamotávají do svých velkolepých rób a vlci jsou ti pronásledovaní…

Po několikaleté odmlce se na Letní Letnou vrací legendární Didier André a Jean-Paul Lefeuvre alias Atelier Lefeuvre & André. Kdysi okouzlili letenské publikum v rolích bláznivých zahradníků, poté je vzali na cestu poznání erotiky… Letos v létě se představí hned třikrát, ve třech oddělených přestaveních, kde svůj um a schopnosti podrobí skutečnému testu. Uzavřeni v unikátní prostoru o rozměrech 8 metrů krychlových dokáží i na minimálním prostoru rozehrát symfonii geniálních triků, vtipných skečů a neuvěřitelných artistických kousků. 

Katalánský soubor Escarlata Circus není na novocirkusové scéně žádným nováčkem. Tento rok slaví neuvěřitelných 30 let a o tom, že zdaleka nejsou u konce s dechem, svědčí i jejich představení DEVORIS CAUSA. Dle jejich slov je především oslavou svobody a představivosti. Představení tematizuje silné stavební kameny kolektivního vědomí lidstva: budování vzdušných zámků, život směřující ke smrti, konstruktivní ničení, zvídavost vedoucí k nevědomosti. Devoris Causa je hravým komentářem i ozvěnou zároveň.

Mezinárodní festival Letní Letná pořádá společnost Gaspard, z.s. ve spolupráci a za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva Kultury České republiky a Prahy 7. 

Festival se koná pod záštitou radního hlavního města Prahy Jana Wolfa.