Legendární Steve Reich a perkusionista Colin Currie společně zatleskají na Strunách podzimu

13. říjen 2014, 13:09
Legendární Steve Reich a perkusionista Colin Currie společně zatleskají na Strunách podzimu

Clapping Music – skladbu pro dva páry rukou osobně uvede 14. října na festivalu Struny podzimu jedna z nejvýraznějších postav dějin soudobé hudby, guru minimalismu Steve Reich společně s perkusistou Colinem Curriem. Novátorským kompozicím skladatele, který změnil běh hudebních dějin, bude v prostorách Forum Karlín patřit celý večer. Ansámbl Colin Currie Group podpořený Synergy Vocals uvede ještě Reichovy legendární skladby Sextet a Drumming.

„Účast Steva Reicha, jednoho z největších žijících skladatelů, stále plného energie a kreativity, je pro nás obrovskou poctou a pro festivalové publikum velkou událostí," říká umělecký ředitel Strun podzimu Marek Vrabec. Téměř osmdesátiletý komponista, držitel Pulitzerovy ceny, ovlivnil a nadále ovlivňuje generace muzikantů i skladatelů. Sám se nebojí nejrůznějších žánrových přesahů. Před pár dny vydal nové album Radio Rewrite, na němž přepracoval i dvě skladby alternativních rockerů Radiohead. Jejich kytarista Jonny Greenwood na oplátku skvěle nahrál kytarový part v Reichově skladbě Electric Counterpoint. Reichovu skladbu Cello Countepoint provedla před několika dny na festivalu Struny podzimu violoncellistka Maya Beiser.

Perkusionistický soubor v čele s Colinem Curriem je dnes v oboru bicích nástrojů absolutní špičkou. Například za nahrávku Percussion Concerto britské skladatelky Jennifer Higdon s Londýnskými filharmoniky získali v roce 2010 cenu Grammy. Časopis The Spectator o Collinovi Curriem bez kudrlinek napsal: „Bezesporu nejlepší a nejodvážnějši perkusionista na světě."

Zážitek z očekávaného koncertu umocní ještě možnost položit oběma aktérům večera otázky. Oblíbenou diskusi Q&A bude po koncertě moderovat přední domácí hudební publicista Pavel Klusák. Koncert navíc bude živě přenášet stanice Vltava Českého rozhlasu.

Do větších prostor Fora Karlín byl koncert přesunut pro značný zájem publika. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, nyní v prodeji zbývají poslední místa. Více informací na www.strunypodzimu.cz.