Laura Mvula na Colours of Ostrava 2017: britská soulová zpěvačka nominovaná na Mercury Prize i Brit Awards poprvé v ČR

16. prosinec 2016, 21:42
Laura Mvula na Colours of Ostrava 2017: britská soulová zpěvačka nominovaná na Mercury Prize i Brit Awards poprvé v ČR

Další tuzemskou premiéru připravil na rok 2017 mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava: vůbec poprvé do České republiky přijede britská soulová zpěvačka Laura Mvula, která svým ohromujícím hlasem a jedinečným talentem zaujala nejen “ostrovní” diváky a kritiky.

Absolventce klasické kompozice na konzervatoři v Birminghamu trávící mládí v gospelových sborech, předpověděla nejprve úspěch anketa BBC Sound of 2013, po vydání debutu Sing to the Moon už ale Laura Mvula nestačila sbírat jedno ocenění za druhým - opakující se nominace na Mercury Prize, Brit Awards, vítězství v MOBO Awards a Urban Music Awards a další nominace v Ivor Novello Awards nebo BET Awards. Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat a Benjamin Clementine. Vstupenky jsou v prodeji za limitovanou výhodnou cenu na www.colours.cz a v síti Ticketpro.

Ambiciózní a nevšední hudba Laury Mvula neodpovídá běžným soulovým, jazzovým a popovým standardům. Vzpírá se konvencím a posluchače strhává souhrnem orchestrálního napětí, nepředvídatelně vzrušujících melodií, abstraktních textů a odvážně emancipovaných myšlenek,” přibližuje její hudbu ředitelka festivalu Zlata Holušová. V Guardianu to novinář Alexis Petridis shrnul: “Někdy její skladby zněly jako pop ze slunečných 60. let, někdy jako gospel, a někdy zněly jako kdyby někdo nakrmil Swingle Singers koktejlem z halucinogenů a pak je šoupnul do zvukotěsné budky a řekl jim, aby hráli dále.

Brilantní klavíristka Laura Mvula (po rodičích karibského původu) se hlásí k Nině Simone, avantgardním klasikům i Milesu Davisovi. Druhé, opět nesmírně úspěšné album The Dreaming Room, zastihlo nově do hola ostříhanou zpěvačku v náladě skladby Fenomenal Woman, inspirované textem Maya Angelou a radou “nebýt ženou přijatelnou pro všechny”. K čemuž ji dopomohli producent Troy Miller od Amy Winehouse a dva hudební velikáni: Nile Rodgers (Chic, David Bowie, Peter Gabriel) a spoluhráč Milese Davise, jazzový kytarista John Scofield. “Lidé zpočátku většinou říkají, že neví, kam moji hudbu zařadit. Je to soul, je to jazz, má to prvky klasiky. Je to jako otázka: ´Kdo jsi?´. Ale s druhou deskou mám pocit, jako bych svoji hudbu posunula ještě dále. Je na ní mnohem dynamičtější zvuk - používám syntetizátory a kytary. Jde mnohem více o experimentální hudbu, ale zároveň paradoxně mnohem kontrolovanější,” říká Laura Mvula.

Laura Mvula se tak definitivně stala jednou z nejvýraznějších hudebních osobností vyšlých v posledních letech z Velké Británie: zazářila v Glastonbury, stejně jako na Womadu nebo s Angelique Kidjo a Whoopi Goldberg na londýnském koncertu pro jihoafrickou zpěvačku Miriam Makeba.

Laura Mvula - Phenomenal Woman: https://www.youtube.com/watch?v=7---iGdDIBQ

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava 2017 jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro. Aktuální cena 2.290 Kč platí na limitované množství 5.000 kusů. V prodeji je také ubytování ve stanovém městečku, parkování nebo místo pro karavan.

Oficiální aftermovie z letošního ročníku 2016 najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=zSUabxZAklY

Více informací na www.colours.cz.