LA PELÍCULA v únoru představí filmy hvězdných španělských režisérů

14. leden 2020, 15:57
LA PELÍCULA v únoru představí filmy hvězdných španělských režisérů

Patnáctý ročník festivalu LA PELÍCULA nabídne v únoru v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové díla oceňovaných předních španělských režisérů, jako jsou například Pedro Almodóvar nebo Pablo Berger. Návštěvníci oblíbené filmové přehlídky se mohou těšit na řadu hereckých hvězd v čele s Penélope Cruzovou a Antoniem Banderasem, na španělskou nezávislou filmovou tvorbu, ale i fokus na filmy z Latinské Ameriky.

Program festivalu LA PELÍCULA budou mimo jiné zdobit nové filmy kvarteta předních režisérů různých generací. Hitem sezóny 2020 nejen ve španělských kinech, ale i na řadě světových festivalů je celovečerní debut jednoho z nevětších mladých talentů španělského filmu Aritze Moreny Výhody cestování vlakem (Ventajas para viajar en tren), který se již nyní skví čtyřmi nominacemi na prestižní španělskou cenu Goya. Naopak zkušeným pyrenejským matadorem je režisér Fernando Colomo, autor filmu Než to shoří (Antes de la quema), natočeném v průběhu masopustního karnevalu v Cádizu. Bláznivou komedii Abrakadabra (Abracadabra) natočil Pablo Berger, proslulý mimo jiné coby autor mnoha cenami ověnčeného filmu Sněhurka (Blancanieves). A samozřejmě nesmí na La Películe chybět ikonická jména, symbolizující jednoznačně španělskojazyčnou filmovou tvorbu i v tom nejzapadlejším vesnickém biografu na světě: Ve filmu Bolest a sláva (Dolor y gloria) vedl Pedro Almodóvar z režisérského křesla mimo jiné i svůj hvězdný pár, tedy Penélope Cruzovou a Antonia Banderase. Časopis Time dílo s režisérovými autobiografickými prvky zařadil mezi deset nejlepších filmů roku 2019 a mezi řadou ocenění se skví i dvě nominace na Zlatý globus (za nejlepší cizojazyčný film a mužskou hereckou roli pro Antonia Banderase) neuvěřitelných 16 nominací na cenu Goya.

Pražské kino Světozor bude tradičně festivalu La Película patřit od 18. do 23. února 2019, španělština bude následně znít od 24. do 26. února také v brněnském kině Scala a od 25. do 27. února v Ostravském Kině Art. 26. a 27. února si filmy nejen z Pyrenejského poloostrova budou moci vychutnat diváci v Bio Central v Hradci Králové. 

Již patnáctým rokem nabídnou organizátoři návštěvníkům festivalu ucelený pohled na španělskou a španělsky mluvenou kinematografii. Vedle divácky úspěšných počinů a nadějných debutů letos zaujme například cyklus současného španělského nezávislého filmu, který představí progresivní režisérská jména jako Mònica Rovira nebo Anxos Fazáns. Vedle filmových novinek ze Španělska nebudou chybět ani aktuální snímky ze zemí Latinské Ameriky. 

Kompletní program bude zveřejněn v průběhu ledna na www.lapelicula.cz