KYTARA PRO MAXIMA - když kytara pomáhá

18. duben 2017, 22:48
KYTARA PRO MAXIMA - když kytara pomáhá

Zpěvák a kytarista kapely Wohnout Honza Homola už od jara minulého roku připravuje charitativní projekt Kytara pro Maxima.  Nechával podepisovat svou starou kytaru od významných osobností hudební i nehudební scény.  Kytaru chce nyní vydražit, a zisk věnovat na dobrou věc.

Maximek je 6-ti letý statečný chlapeček, který se narodil s mnoha vážnými vývojovými vadami. K jeho hlavním diagnózám patří Hirschprungova choroba, celodenní potřeba kyslíku, epilepsie a mnoho dalších potíží. Po celou dobu nebylo jasné, jaká genetická porucha to všechno způsobila. Až nyní se podařilo celkovou diagnózu objasnit. Název onemocnění je Mabry syndrom, který byl diagnostikován prozatím jen asi u 10-ti dětí na světě. Cílem tohoto projektu tak bude tuto kytaru vydražit a zisk věnovat právě na zdravotní péči pro Maxima, konkrétně na novou spolehlivou odsávačku hlenů a antidekubitní matraci do postýlky proti vzniku proleženin.

Kytara  s Wohnouty už od jara minulého roku jezdila na všechny koncerty a festivaly. Honza však dělal výlety i samostatně a přes veškeré logistické komplikace se snažil získat podpisy nejen od hudebníků, ale též od jiných známých osobností. Nakonec tělo nástroje zdobí mnoho významných podpisů, jako třeba kardiochirurga Jana Pirka, cestovatele Miloslava Stingla, herce Pavla Lišky, kytaristy Radima Hladíka, dobrodruha Stevea Lichtaga, zpěvačky Evy Pilarové, rappera Marpa, cellistky Terezie Kovalové, režiséra Jakuba Koháka, herce Vojty Kotka, kapel Chinaski, Monkey Business, Divokýho Billa, Čechomoru, Tata Bojs a mnoha dalších.

Každý byl při podpisu kytary vyfotografován a záznam následně i s krátkým příběhem umístěn na facebookové stránky „Kytara pro Maxima“. Podpisů je aktuálně více než sto. 

„Výsledkem celé akce bude dražba tohoto unikátního nástroje, ke kterému je malá knížka s fotkami lidí, kteří se svým podpisem s kytarou spojili. Nástroj už neslouží pro hraní, protože se díky designovému stojanu od výtvarníka a hudebníka Milana Caise z Tata Bojs proměnil v umělecký předmět nazvaný Levitující kytara. Ano. Tak kytara se doopravdy vznáší v prostoru.“ Komentuje Honza.

 Dražba startuje 21. dubna ve 12h na serveru Aukro.cz,  posledním dnem k příhozu bude 30.dubna.

Byl zřízen i speciální transparentní účet, kam může veřejnost přispívat na pomoc malému Maximovi (https://www.darujme.cz/projekt/1200176) Vše probíhá pod záštitou Nadace Olgy Havlové.  Kytara bude po dobu dražby vystavena v show roomu Kytary.cz v Modřanech. Více informací najdete na stránkách www.maximek.eu .