Kultura ve zpřístupněných jeskyních v červnu 2014

28. květen 2014, 15:12
Kultura ve zpřístupněných jeskyních v červnu 2014

Pracovníci jeskyní připravují pro své návštěvníky koncerty, výstavy, divadelní představení, noci s netopýry, oživené prohlídky a další zajímavé akce.

V měsíci červnu mají návštěvníci několik příležitostí užít si kulturu v podzemí. Hned zkraje měsíce, 7. června v Javoříčských jeskyních Dóm gigantů v rámci akce CAVE BEAT (mezinárodní benefiční festival v jeskyních) rozvibruje hudební skupina Rajtaraj - akustický etnošraml inspirovaný balkánskou, francouzskou a skandinávskou hudbou aneb zač je toho klobouk! Začátek v 18:00 hodin a doporučuje se teplé oblečení, v jeskyni je kolem 6 stupňů.
Ke konci minulého desetiletí učinil jistý dudák dva zásadní tahy v partii svého života. Zakoupil sobě akordeon a ku potěše své i svého okolí sezval otep hospodských hráčů i študovaných hudboznalých, galerku to pitoreskní. Dal tak vzniknout hudebnímu uskupení, jež s gustem přetváří jeho notové skici inspirované lidovou tvořivostí do hudebních forem nebývalé bujarosti. Pochvalná minulost i slibná budoucnost tohoto veselého hodokvasu se tříbí rozmanitými (ne)hudebními zkušenostmi každého z Rajtarajů.

Ve stejném termínu – 7. června od 11 do 16 hodin – nabízejí Mladečské jeskyně oživené prohlídky CESTA DO PRAVĚKU. Mladečské jeskyně jsou největším a nejsevernějším sídlištěm cromagnonského člověka. Tito lidé tzv. aurignacké kultury v jeskyni a jejím okolí žili před více než 31 tisíci lety. Přeneseme se ve spolupráci s divadélkem Tyjátr z Pacova do dávnověku, budeme moci pozorovat umělce malujícího uhlíky na skalní stěnu, sochaře modelujícího z hlíny, šamanský pohřební rituál, boj s medvědem, první zemědělce i

cromagnonskou milostnou scénu. Po celý den bude z místa konání akce vysílat přímým i vstupy Český rozhlas 2.

Další zajímavou červnovou akcí jsou v termínu 12. – 15. 6. Čarovné tóny Macochy v jeskyních Moravského krasu. Nevšední spojení hudebních tónů a přírodní scenérie doplněné světelnou animací a iluminací, to je již 17. ročník cyklu koncertů. 12. června ve Sloupsko-šošůvských jeskyních jsou na programu klasické i moderní skladby populární hudby podání Pěveckého sboru SEJKORKY.

13. 6. v jeskyni Výpustek vystoupí Marián Varga s varhaním sólem. Kateřinská jeskyně nabízí 14. 6. housle Jaroslava Svěceného a akordeon a bandoneon Ladislava Horáka.

15. 6. nabídne ve stejném prostoru to nejlepší ze svého repertoáru SPIRITUAL KVINTET.

Teplota v jeskyních je cca 7-9 °C, doporučujeme teplé oblečení.

Informace o dalších akcích – nejen v měsíci červnu – ve zpřístupněných jeskyních naleznete na www.caves.cz